自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

夏天都可以睇到純露補濕的效果。
補得夠水, 塊面摸落漲卜卜
夏天雖然猛出汗, 抹左汗後, 塊面都唔會黏笠笠好油, 乾爽的。
我係乜細藝, 就攞支b5/ha搽完, 噴幾次純露, 重覆做幾次囉

珊瑚宮

lalalumlum 發表於 24-4-11 19:49
我買咗樽仔,將啲純露倒入去用。
咁大嗰支純露使唔使放雪櫃?
唔該!

老實,我從來未放過入雪櫃。
我平均有10L或以上純露, 放入雪櫃, 個雪櫃會滿晒, 唔使放其他食物了
純露放乾燥陰涼, 唔好曬到太陽, 減少成日開樽, 所以建議裝落小樽用。
不過,真係怕儲存唔好, 可以放入雪櫃。

珊瑚宮

lalalumlum 發表於 24-4-12 00:20
支純露真係好香,噴完好舒服,冇介紹錯!

呢個牌子玫瑰純露係出名靚嫁

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-12 07:12
買多個雪櫃

咁戇居既事唔做啦。
若果話純露唔放雪易壞, 咁純露係雪櫃出出入入,溫度相差大, 唔易壞嗎?
或是次次用完, 要住放番雪櫃呀
純露會變壞, 我有試過, 用到最後個仲有少量囉, 上支變壞係檸檬純露
玫瑰純露係較穩定的純露, 用左咁多年, 以一年5/6L用量計(只講玫瑰), 用左幾十支, 玫瑰未試過有變壞的情況。

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-12 07:12
點解要買幾L咁多

大家用純露只係護膚,我用純露係融入生活中。
例如,無用護髮素好多年, 一向用純露代替(唔係玫瑰)
係街, 我會用hand cream, 方便嘛。
係屋內, 係公司, 直接純露+base oil搽, 好用過唔少名牌手霜
基本上, 由頭到腳, 我都會用到純露, 一年用超過10L。
有些用開的純露, 有季節性, 過左就無咁靚, 我亦會入左貨。

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-12 07:32
聽你咁講,好似又比左個團貨嘅借口我

純露雪定唔雪, 2個方法都一向有人做, 要自己決定了。
至於囤貨, 我自己偏向囤當年生產的純露, 新鮮+知道年期, 可以放耐d。
每支買入的純露, 我會貼上日期, 方便我用左最舊先(不過耐唔耐都攞錯 )。
各大團購純露的團快將開始(唔只玫瑰),我又係時間入貨了
唔係好似我咁癲 , 用完先買, 唔使阻地方,純露亦較新鮮。

珊瑚宮

modern 發表於 24-4-12 07:50
回覆 cbeyond 的帖子

Peptide請問邊到買到,美容院果啲10ml賣成600,好貴

Serum? Iherb有啦

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-12 08:09
買左一枝500ml一個月左右,都用左一半,都係時候入定貨
近排做pico, 應該無時無刻都要補水
...

係我來講, 得半支,一定要買啦

珊瑚宮

modern 發表於 24-4-12 08:35

洗面係咪艾棻絲煥顏保濕潔面乳?白色樽嘅

Yes

珊瑚宮

yingying媽咪 發表於 24-4-12 09:37
可否提示一下在那個社交媒體可以找到呢類團購?我想試吓質素高嘅黃金jojoba oil同sea buckthorn seed oil, ...

JM有錢人家呀 ,O牌沙棘貴到呢

珊瑚宮

yingying媽咪 發表於 24-4-12 09:47
之前我中意用O牌自己調好的facial oil,其實都好好用,不過開始唔滿足,自己試吓tailor made,不過冇咁多$ ...

JM有沙棘籽油, 就唔需要rosehipoil了。
有無聽過卡塔菲精油, O牌都有, 幾十蚊支, 唔貴, 可以用到天荒地老
護膚:抗老化、增加彈性、抗皺與抗敏。
呢隻精油我用於face oil(有加其他精油)超過5年了

珊瑚宮

Jonimama 發表於 24-4-12 12:46
請問洗完面之後用純露後,用jojoba oil先定B5先。請教程序是怎樣?

油, 除左滋潤, 亦用來鎖水, 最後用

珊瑚宮

yingying媽咪 發表於 24-4-12 16:42
我只識O牌,知道品質靠得住才買佢的沙棘果油,亦因為佢貴所以用rose hip溝黎用咋

剛剛上網睇下卡塔菲精油 ...

台灣群組呢期講緊卡塔菲, 價錢亦唔貴,我咪又提吓囉

珊瑚宮

回覆樓主:

女士都愛玫瑰

珊瑚宮

MORIMORIMORI 發表於 24-4-25 11:56
爬完文即刻去買咗O玫瑰純露,搭甘油/B5,用咗幾日,有啲千年印淡左,皮膚好水,就算出油都冇好似以前咁污糟 ...

用油都睇皮膚性質來用
我係混合性皮膚, 夏天&冬天的油會有分別。
雖然jojoba oil係主打,夏天會加埋其他較薄身油,快吸收唔笠,先唔會出粒粒, 好似西瓜籽油,辣木油。
冬天就加入滋潤厚身油, 比例約20/30%, 好似摩洛哥堅果油(護膚最好的堅果油), 沙棘油, 都係唔錯選擇。

珊瑚宮

minisheep 發表於 24-4-25 15:22

請問西瓜籽油,辣木油 邊度可以買到?

唔係, 油水溝唔埋, 要分開。
昨晚搵過吓, 原來西瓜籽油, 辣木油香港已經唔多有得賣, 我幫趁的店都無賣了,相信呢期唔興
我見有網上店有, 但價錢貴, 我個人就唔會買了。

珊瑚宮

回覆樓主:

如果無用開油的JM想開始用油, Jojoba真係個唔錯選擇。
除左可以全面用, 包括眼, jojoba若儲存得好, 幾年都唔有問題,唔易壞。
我有每朝用jojoba oil 按面的習慣(1-2分鐘), 除了清潔外, 皮膚柔軟左, 更加易吸收護膚品。
我今朝開左手上最後一支jojoba來用,我年半前買的。
我係懶, 一次大量咁買, 橫點襟放
有興趣可以試吓用, 100ml都係百零蚊, 呃極你都有限錢, 絕對唔入肉

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-27 13:06
用開仁光堂茶花籽油

好多年前, 我問過位芳療師
佢地話茶花油的化學成分,同橄欖油好接近,價錢太貴就唔值得了。

珊瑚宮

super_bb88 發表於 24-4-27 13:51
本身濕疹底,只用過一支Boi oil.想試下Jojoba oil,請問有冇邊牌子較適合(上網見到太多選擇),冇用開唔係咁 ...

用得好, 可以唔使轉

珊瑚宮

mandy952 發表於 24-4-27 19:14
用過茶花油,覺得吸收好過橄欖油
都唔係好貴200元100ml, 都有排用

我話化學成分接近, 唔係話哂油厚薄一樣。
每個人都有自己習慣, 好得到咪繼續用囉, 無問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊