自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Feellost 發表於 17-3-30 01:25
我依家23歲 同男朋友一齊唔係長時間 但我地都有共識好想有bb
而我自己提出過如果我有左bb 我唔會因為有bb而 ...

根本大家都唔ready, 點解做之前又唔做好安全措施呢?有左先嚟唔要,好無謂。小朋友唔會有健康成長嘅家庭同環境,如果父母都冇諗過要一齊又冇話要小朋友,生出來老實講係害左佢。我唔會建議D乜因為係你嘅問題,不過如果係我我自己會選擇唔要...

男爵府

mln 發表於 17-3-30 13:17
有好多人想有自己的小朋友是一件難過中六合彩的事,如果你係想要的就生,到時到你想要時點求個天送一個都好 ...

你嘅諗法係基於如果有好的家庭環境同父母愛錫下就係,如果冇,有冇喺小朋友角度睇下,有冇諗下佢喺咁嘅唔好環境下成長會好嗎?現實同理想係兩回事,淨係以大人角度睇話下次想要B時未必會有,呢個亦係好自私諗法,只諗自己,為左唔知下次會唔會有先至生但生完之後一生有冇為小朋友諗條路點行?如果大人已確定為BB可犧牲自己唔會掉低佢比其他人照顧,事事以小朋友行先,唔好將來為左第二段感情/男人而唔理個小朋友(好多人喺呢D情況下都會唔覺意忽略小朋友),經濟上又支持倒咁咪生囉!

男爵府

Feellost 發表於 17-3-30 15:46
多謝妳地既意見
我打得出黎 就預左有難聽既說話 我明白
我失去過一次 係因為當時身體唔好 而唔係我墮胎

既然你上次有過亦係打算不設防去要小朋友,就算冇結婚都諗住要,咁點解可以有左後反而完全諗唔掂去點照顧,仲諗緊要定唔要嘅呢?呢D唔係喺有之前已諗定所以先不做安全措施去行房嗎?完全冇想講難聽説話,但羅輯上感覺好奇怪

首頁

尾頁

跳至