自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wcandtt 發表於 14-10-1 21:51
我老公不斷打C egg, 狂飲2水都唔得,已經打左2個鐘,求救呀!

...

網上睇到ga 方法 希望你有用

1. 深深地吸一口氣,或盡伸出舌頭,並暫停呼吸.

2. 把紙袋對著鼻與口,呼吸數分鐘.

3. 如還不停止,就喝冷開水(慢慢地少量地喝),冷敷頸後也可以見效.

4. 幼兒打噎時,輕輕地敲打背(或摖擦背)再不就是以小湯匙上沾些糖,讓他舔.

5. 仍然打噎個不停時,就讓他仰臥,雙手按在胸腔下面,輕輕地壓一會.

6. 一直無法停止的現象,就找內科醫師,如果是小孩子就找小兒科醫師.

7. 要使打噎的情況停止 , 較有效的方法是重複地作一段時間的閉氣動作 , 又或是急速地呼吸, 使橫膈膜肌肉的收縮動作回復正常 。 你曾聽過被人嚇一跳也可治療打噎嗎 ? 原因是被嚇可使呼吸急速一點 , 間接地幫助遏止打噎 。 下回遇著打噎這問題時 , 不妨試一下閉氣動作 , 看看是否奏效 。

wcandtt  多謝你!好有用   發表於 14-10-1 22:21

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wcandtt 發表於 14-10-1 22:21
得左啦,得左啦!停左啦!停左啦!多謝你:u ...

請問係唔係唔使著高踭鞋個方法得咗ar,係就下次教朋友咁做先

珍珠宮

wcandtt 發表於 14-10-1 22:35
Yes! 但唔洗著裙同埋唔洗著高踭鞋

謝謝

首頁

尾頁

跳至