單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

charlotto 發表於 21-3-8 06:52
大家一齊傾下吖,同路人互相支持,新朋友不多,想擴大下生活圈子。
原來我都單親咗十年....一路走來不容易...但過埋今年暑假....我就輕鬆多了

男爵府

charlotto 發表於 21-3-8 22:30
望到曙光好好吖,我剛開始

面對困難,克服困難...苦總會過的...努力

cathngai    發表於 21-9-20 19:26

男爵府

babytszkin 發表於 21-3-10 21:59
哈,我都11年了,你哋就好啦可以甩身
我呢,永冇甩身 不過每日都學識
苦中作樂
做父母邊有甩身㗎只是小朋友大了,生活環境又好轉,輕鬆左冇咁大壓力啫....苦...總會漸漸過去

男爵府

himan 發表於 21-3-25 21:50
十年(emoji),我一年都未到,已覺得好難捱,佢地又停課唔使返學校,長期一打二,真的疲累了....

無限次想 ...
回想當初小朋友仲細的時候....每天早上06:00起床...晚上00:00先叫完成一天....日日如是...真係好攰.....

小學生假期多...要工作...又要兼顧小朋友學習同照顧....真係人都顛....不過...就算幾想放棄都好....望住個仔...跟本就沒有放棄的理由...只能面對問題...解決問題....

回望呢十年的光景....自己都覺得為自己感動....

係辛苦的....但沒有過不去的苦.....兒女長大後....又可做回自己....做自己想做的事

男爵府

himan 發表於 21-3-26 10:42
每日都搵唔返自己、冇私人時間、冇朋友,
所以而家呢段時間真係好難捱,可能真係要到若干年後回望返,先會 ...
該負責任的時候,只好做好自己的角色,必須走的路走得好,才能走自己想走的路....

對你來說現在可能是人生中最艱苦的日子,但未來...就是每個現在的累積,努力於現在....內心充滿對兒女的愛...自然沒有真正困難的事....若仍然覺得困難....只是你的愛仍然未夠....再拿多一點出來...「信心,毅力,勇氣」....三者俱全,人生自然會有無限可能...「人」與生俱來,就是解決問題的....有需要時...亦要學會彎腰向人求助...加油

男爵府

lm251099 發表於 21-9-24 21:50
我都以為係,點知一樣要繼續做驢仔。到你清閒時你就知味道依家回到家便是對住幾幅牆, ...
我都調整中人有方向的,只是攰得太耐好想懒下,少個伴覺得孤單寂寞冇人分享也是正常的,不過,除了愛情,還有很多種情啊

在我心中想識朋友很容易,只要你願意出去,吃喝玩樂多的是

只要心境寬廣,那裡不是朋友,也可以找個地點,瞇埋雙眼,感受自己一呼一吸間生命的樂趣

男爵府

Jan.Jan 發表於 21-9-26 16:48
找個地點, 瞇埋雙眼,感受自己一呼一吸間生命的樂趣—-> 大師,忘我境界?
...
生命從開始以來就是不斷在倒數至死亡,有認真面對死亡這個問題嗎?真的面對了,就知自己應該做甚麼了,還煩惱著會悶嗎?

男爵府

happy_yuenyuen 發表於 21-9-26 18:00
我係80後單親媽咪,半年前喪偶,囡囡中二開始大個,吾洗成日照顧,都想識返多點同路人、共勉之

...
失去至愛不太久,應該仍在悲痛之中吧,好好活著..... 加油吧

男爵府

katelok 發表於 22-9-6 21:38
點解咁講?

我都單親左好耐, 仲未可以輕鬆
因為日子過下過下,我小兒已經中六喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊