家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

大力大力 發表於 23-7-12 19:09
買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

如果頭3年供咗6萬幾,
覺得有問題停供咗。
還有7年供(將來要俾多4萬5倒)

當年以為喺簡單儲蓄搭人壽個類,俾熟人欺瞞咗(當年冇網上睇單冇智能電話年代 咩都靠agents講),原來喺基金單,買咗啲咩覇零基金。

之前停咗幾年做孤兒,搵過其他公司經紀問 只喺草草一句供埋個7年去,剛上個月問返新經紀,一齊上網睇返cut單攞得個13000蚊。

再睇返戶口管理費收過12000蚊
自己上網睇返,一大堆中文字又冇注解:總保費/附加保費供款總值/供款總值/總戶口管理費(只有數字,按鍵入去又冇解釋過往點收)

(求)大力,有咩建議?

大宅

大力大力 發表於 23-8-6 20:10
如果供了一半、即係上咗賊船、開咗出大海、如果現在CUT、血本無歸、唯有供埋落去、應該取返本、還會比妳有 ...

當年買咗兩隻基金各一半,
其中一隻美元貨幣市場基金 以為當年個親友話穩陣,但唔知佢啲基金價值點扣冇咗25%(我基金知識有限,可能喺手贖費管理費扣到冇) ,

另一隻港股都喺蝕 只喺未蝕多過10%,自己mpf都買同樣市場都冇甘樣倒蝕。

唔好講轉新基金,首認購5-10%,每年管理費2-5% above。

本金冇可能攞得返

之後個7年又拖足每個月俾錢,又煩供得個幾百蚊,又要晒心神睇住隻基金。當止蝕冇晒5萬,好似好過將來每個月供。還要攞多3萬8 加拖7年保險時間去折磨自己。

所以我煩緊呢樣野??
加埋當年信親友,每次講起我都同屋企人都鬧交好傷感情……

大宅

choyki 發表於 23-8-7 16:44
美元貨幣市場基金?邊間保險公司邊個 plan 嘅美元貨幣市場基金?
我個 plan 都有美元貨幣市場基金,但管理 ...

正如你以上甘講
買咗近十年有多嘅美元貨幣市場基金,以為穩陣俾個親友呃呃氹氹到,停咗等幾年睇情況,現在個數又喺甘蝕……

我師奶仔冇甘多基金知識,唔喺當年俾人話穩陣過股票,當mpf甘儲蓄,都唔會……

所以將來再供多7年期期俾錢,自問壓力大過,自己見低位買下股票……甘大壓力

大宅

choyki 發表於 23-8-7 17:17
你買嘅唔係「基金」,係「基金單」呀!
將供「基金單」說成為供「基金」,係呃人嘅。

最近我上網睇啲網友回應
先知道

買個時更加唔知險連投,人壽受益人個格就妢冇,空白唔填 呃過。

之前問自己啲agents/做保險啲朋友,望一望 唔多講太多資料俾我,一句基金單 供埋個7年80期去喇。

現在供落去,又唔知道自己將要付出啲咩費用

大宅

大力大力 發表於 23-8-7 21:06
基金佬、講基金~

記得大學畢業後出嚟做第一份工、公司是做電腦金融軟件、老闆 ...

基金佬講穩陣過買股票,
其實穩陣地每期蠶食你本金。

美元貨幣市場基金買咗十幾年,蝕到百佳。
如果供落去,我睇唔出有咩基金可以買?

大宅

大力大力 發表於 23-8-6 20:10
如果供了一半、即係上咗賊船、開咗出大海、如果現在CUT、血本無歸、唯有供埋落去、應該取返本、還會比妳有 ...

如果我剛才睇多少少資料,

我個入基金單(險連投)似乎是101單,還供埋個7年約4萬5落去?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊