基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 天主教既父母一齊分享下

four44,

你聖猶達架? 我以前都去聖猶達架
爭d就響個度領洗

我好細個都返過基督教教會
我覺得 果個教會既人比較 熱情
加上我讀天主教學校
所以就 加入左天主教大家庭喇

呢排有d 野比較煩惱
就係唔知應該點樣 灌輸信仰既知識比仔仔
好多人同我講淨係靠主日學同學校就ok(我仔間學校係基督教架)
但我覺得唔夠.. 應該可以點做

男爵府

我想買買d 介紹聖經內容既 故事書比我4歲既仔仔
(最好係英文)
請問邊到有得賣呀?

男爵府

放鬆d!
當時我生BB都係好驚(怕痛)
我老公同我講:
無得你驚架喇!
每一次陣痛時我都會念天主經, 聖母經
總之係咁唸經, 求主比勇氣我克服呢d痛楚
過左一陣就覺得內心好平安喇! 可以試試!
加油!
cherrymuimui 寫道:
我都係一位天主教徒,而家有左bb8個月啦,係呢段日子,有時唔舒服真係冇去參與彌撒,但個心都覺得好內疚,早幾日入過醫院,有d唔舒服,住左一晚,見到有d就生既媽媽大叫痛,而家好驚,個心好唔平靜,都唔知點好!!

男爵府

olimo

你都計畫得幾周詳喎!
我大仔在11月17日出世
不過當時因未搞掂出生證明書等文件(名都未改...只係改好聖名)
搞到chirstmas領洗唔到
希望你BB可以趕得切領洗啦

男爵府

我無刻意咁搵一位教徒做家傭
係天主安排佢黎架

我都有曾經好似你咁諗
不過.. 怕醜所以無做到!
olimo 寫道:
你們聘請外傭時
有無要求係教徒 ?

我堂區有英文彌撒
大部份參加者都是菲律賓女傭
我有時都想問下她們有無同鄉介紹

男爵府

Dear all

我想問下, 有無人知道譚錦榮神父調左去邊呢?
thanks!

男爵府

hi all catholic moms

我細b剛出世, 但健康有少少問題, 遲些會做手術, 可否先安排領洗及在手術前傅油??(手術在下年easter前, 我怕佢等唔切)

thanks in advanced!

男爵府

好耐無上黎睇喇...

Noelandy,
我仔仔每晚臨訓前.我都有同佢一齊祈禱
(佢好鍾意架... 仲可以親子)
到佢大個小小. 好好奇祈禱可以講乜野內容
我同佢講, 講乜同幾時祈禱都得架. 同天上既爸爸傾計嘛

就係咁.. 我仔仔3歲時開始每晚臨訓前祈禱
不過有時係特登唸比我聽, 例如有次我地唔買架單車比佢..
佢果晚就好大聲咁唸..
Dear Jesus, I want to have a new bike...
We ask this through Jesus Christ our Lord. Amen

不過有點遺憾, 就係好多時食飯前我都無祈禱
做左個壞榜樣俾仔仔
:cry:暫時都未摸索到應該點樣同仔仔做宗教教育

首頁

尾頁

跳至