烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

陳皮爸媽 發表於 14-10-24 23:53
買左之後十年如何保養?
年年曬下........

大宅

回覆 牛奶蕉 的帖子

已經去了藥材舖求證是紅色[先是陳皮

大宅

MonsterBear 發表於 14-10-27 11:57
回覆 牛奶蕉 的帖子

如果係咁, 我今年曬咗3箱都係青皮喎....點算....
我以前都係青皮十年後都真係好靚真係[唔捨得用]不過因為是青皮最後煲紅豆沙/湯用左佢lu
今年從新曬過
總好過街賣又貴又不明來歷?因為而加d野只會越來越假

大宅

yyan 發表於 14-10-27 12:51
星期日會係零售價貴d!今日又去左果欄!已經冇權字,凈得葵扇賣.

原因是果場是以公噸出貨,所以同一牌子會一時成行成市,賣晒一批後先會另有一批供應市場

大宅

st123 發表於 14-10-27 13:41
想請教,相中呢d我買返來用紅繩扎住
$380一斤十年陳皮,看得出有否濕過水嘛?
我見同我亞爸屋企d陳皮唔同 ...

我都比人呃左兩次真係唔識睇:-(
不過早時用青皮曬十年的陳皮比較有油光,果襄裡面較深色同光亮感。(而且香味唔需要近就已經聞到好純的陳皮香味)比街外是唔同架
所以自己曬過陳皮就會好想用自己的唔再想用街外~LU不論青皮都比街賣的好!

大宅

MonsterBear 發表於 14-10-27 11:57
回覆 牛奶蕉 的帖子

如果係咁, 我今年曬咗3箱都係青皮喎....點算....
眾說紛紜http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E6%96%B0%E6%9C%83
另一種出名嘅特產陳皮亦相當知名,為廣東三寶之首,陳皮係用新會出產嘅大紅柑剝皮後曬乾而成,早喺東漢時期已經有記載,到宋代成為咗「廣貨」之一,遠銷全國各地及外國,到清同治年間,陳皮俾慈禧太后指定為貢品,因此有「千年人蔘,百年陳皮」嘅美譽。醫學研究指出,貯存越耐嘅陳皮含有越多嘅黃酮類,而黃酮類有抗氧化同埋增加免疫能力嘅功效,因此年份越耐嘅陳皮價值就越貴。陳皮嘅種類分為青皮同紅皮,各有不同嘅效用。中秋節至農曆九月初所採摘嘅柑皮為青皮,產量少但藥用價值高。農曆九月後至冬至所採摘嘅柑皮為紅皮,可以食用及藥用。新會柑剝皮之後,立即運到大空地上曬兩至三天,曬完之後裝入密嘅玻璃樽入面等下一年清明節前後再曬兩到三日,三年之後柑皮曬成陳皮,再由啲女工負責進行嚴格嘅篩選分級,一毫米厚嘅為一級大紅皮;顏色比較淡,厚度薄少少嘅係二級皮;至於體型最细嘅為青皮。陳皮分級後用麻袋裝着放入倉庫,令陳皮更容易起到防潮作用同埋陳化作用。

大宅

q370006 發表於 14-11-1 00:07
想問下.....你通常去邊幾間買開? 我未曾入過果欄, 是出面D 買定要走入去室內裡面檔先是?? E+ 一箱250左右 ...
權記個箱上面有電話
今日11月1日[果欄]未見有紅皮賣.........不過重要消息:權記向海關投訴有同行將權記包裝的貨,溝入其他柑。以在[果欄]在有關被投訴的門外貼出海關告示。

q370006    發表於 14-11-1 22:42

大宅

牛奶蕉 發表於 14-11-1 15:47
權記個箱上面有電話
今日11月1日[果欄]未見有紅皮賣.........不過重要消息:權記向海關投訴有同行將 ...
11月4日有MJ到[果欄]見有紅皮賣未呢?

大宅

bigbigwing 發表於 14-11-4 16:22
冬至前後D柑先會熟, 邊有咁快有紅色柑賣
同埋到時都未必買到, 好少柑會留到熟先摘, 有都係D內行人留起 ...
[權記]解釋佢地自己晒是紅皮,香港[權記]入柑只做到11月(中)
[權記]話如果香港無突別訂單唔會入紅皮

大宅

回覆 梓彤 的帖子

全香港都無講鬼咩

大宅

回覆 Lachesis 的帖子

我太擔心所以叫朋友聯絡新會家人
安排我當去旅行在柑場交貨前先,到柑場自己擇(可以玩下)再入箱運港。

大宅

回覆 Lachesis 的帖子

成件事好可疑架!
權記話樹上新會柑只會變成黃色唔會變橙紅色,而香港商戶做壞市場增先賣新會柑,所以賣青柑。而正式陳皮成熟新會柑,無法在以飽和的市場後推出。
我是想印證樹上熟[新會柑]究竟只會變黃色唔會變橙紅色的問題??
同撞岩原來朋友識柑農可以樹上楝或交收前楝
因為柑農交柑其實價錢唔高,直接收我零售價都唔知幾開心!!

大宅

梓彤 發表於 14-11-6 00:52
場主叫我親身上去果園摘,我也想,怕迷路還是速遞好

可以比資料我嗎?thx
為起要十蚊RMB500g未計運費貴過香港好多
你買40斤?是kg?還是500g一斤+運費幾錢?

大宅

梓彤 發表於 14-11-6 11:30
我打算11月21日收貨會比較紅
你呢個柑場好貴貴過香港買.........直接去新會市買最靚,我朋友話RMB$4蚊左右
入場摘係會貴少少但唔會呢個價

大宅

梓彤 發表於 14-11-7 17:10
有一間8.5人仔包運費,比香港買9蚊一磅貴少少,無辦法鬼叫香港冇紅皮
香港權記15KG一箱$220~$250平均500G$7.3~$8.3,其他牌子15KG$180左右500g$6蚊
香港買9蚊是散買一磅一磅買
各人各人鍾意啦!
我問左柑場朋友
佢地話用箱焗熟是黃色
樹上熟是橙色少少黃,因晒過太陽有光合作用
自己也可以買青柑放係太陽晒,一樣做到光合作用會變橙色

大宅

q370006 發表於 14-11-7 20:57
..真是可以自己曬到佢變紅?
早兩日我自己試晒左一次係會變少少橙黃,不過跟著無太陽

q370006    發表於 14-11-7 22:56

大宅

Lachesis 發表於 14-11-7 20:35
頭先東張x望講果皮,果欄d柑開始有少少黃色喇
咁有勞!!您現場直播通知大家買

大宅

梓彤 發表於 14-11-7 23:29
1)上等陳皮係新會柑紅皮今年去到十一月中變黃,月尾至冬至轉紅。2)摘下來的柑放係大陽灑會不會轉色我不知 ...
好簡單常識~wo?
生果摘下運箱叫焗熟,因此轉變顏色同經光合作用是有分別。
因在樹的生果是會繼續長大到成熟季節再長熟。而摘下的生果是停止生長不會跟樹上的等到時令變熟,所以摘下後的生果停止生長就自然變熟(是自然定律),再加晒太陽是令果皮光合作用自然改變紅色。
香港小學自然科同中學生物科會有教~wo!

總結摘下的生果在正常情況下幾日或一星期就會熟透*

大宅

回覆 他他 的帖子

無人包保有或無,之前有MJ係個POST留言話年年有今年會現場報導通知~但現在未知牌子
我亦搵到朋友安排當柑轉紅時去柑場摘柑價錢是$3RMB
香港人已經唔會同大陸格山買牛,大家睇到大陸人劣根性[斷章取義]、[輸打贏要] 香港人令願等香港有先買。
大家開POST是[交流心得、生活各項情報]當然會有[混水摸魚]不過大家亦見慣

大宅

Lachesis 發表於 14-10-24 17:36
唔會, 好似你咁講, 訂咪一定有囉
請問買到大紅柑未?

首頁
12345...8

尾頁

跳至