自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

黑白豬 發表於 19-7-10 19:01
我都識人無溫書(唔係扮),然後當年會考都有4,5個A(都好叻啦,無溫書喎),不過佢真係好聰明同記性好,同 ...

我都覺得係天生。 我老公又係會考高考,數理都A晒的人。

現在幾十年後隨時問佢一條formula,或一條數。立即答得出。重記得係點derive出來。 佢話佢當年上堂係明白加理解.尤其係數學,一明咗就好似識踩單車咁。 唔會唔記得同唔識計。

我自問冇呢d天資。但我數理都唔差。但完全理解唔到佢講嗰種level. 所以我覺得我讀中學時操 paper 和做exercise浪費咗我好多時間去真正學嘢。

到讀大學時,靠操paper真心覺得冇用。 真係要用佢嗰套才讀到心中想要的知識。才明日以前中學咁讀書係浪費光陰。

所以,我覺得現今亞太區大部份的大學生,尤其靠操和補上去的。質數越來越差。 係真係好高分。

伯爵府

回覆樓主:

但實際上係不太懂運用已學的知識來解決問題。
其實知識Google就有,不用記。學習係在乎怎樣運用你手上的知識去解決問題。

冇呢個mindset. 真係有幾多知識係個腦入面都冇用.好似一部只有 hard disk,但冇processor的電腦咁。操paper加天皇補習正正係訓練緊一班hard disk 出來,月將來大數據時代,hard disk 真係冇乜用。

所以近年有高分低能呢個term出現,我覺得真係形容得好貼地。

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-13 07:58
請教一樣野,你話

我自問冇呢d天資。但我數理都唔差。但完全理解唔到佢講嗰種level

我意思係我唔差,但唔係考A的人。都係靠操。
可能有天資的係唔洗讀都A.

我當年讀大學,同身邊的西人同學就高下立見。 佢地入大學分數未必夠我高。但做group project 就睇到自己差幾遠。人地真係學以致用。最後都係還完基本。用心去理解自己讀緊乜。

所以我覺得自己讀中學係咁操好浪費時間。

咁講會唔會清楚d?

伯爵府

guardianangel 發表於 19-7-13 09:21
係,佢哋真係叻果種人係明晒咁融會貫通,唔同一般人靠操同攞分技巧去取得高分,就算大家都係同分,後者係 ...

係呀,我就係呢個意思。融會貫通呢個合適d.
但我係理科人。文筆差。 可能講極人地都唔明。

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-13 20:55
小小明啦

但問題係"how"

其實香港係扭曲咗教育的意思。 精英普級化。當個個小朋友都係精英咁教。全民要入大學為目標。不理社會結構。

但其實真係唔係人人讀到書。
以前的制度比較現實。有中三淘汰試。有職業先收學校訓練,再加夜校補底。

現在反而攪埋咁多副學士 etc. 不停推班唔係讀書人去不停讀。 給不少年青人一個假希望。

其實我覺得近期的社會動盪其實都關乎教育問題。以往社會我年青人係自己知自己事。 有能力入二大的就入。冇能力入二大的,就自知要攪手藝。 現在不停咁推咁多 post secondary的課程。 誤導不少學生不停讀。 出來社會又覺得學歷上係over qualified. 跟社會工種脫鉤。

bosch    發表於 19-7-14 02:45

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-13 20:55
小小明啦

但問題係"how"

現今的小朋友我唔知點安排,但回想我自己細路時,我覺得要自己開竅。 我屋企冇人理。我小學年年考尾三。小五要留班。 最後知醜發奮就keep住考頭三。

係讀書的材料就係得,唔得比你補習補到大陸畢業都係冇用。 唔通返工都重要補習?
不少大學生都打普通的工。

所以回想以住。 都係等開竅。係睇小朋友本身天份。 唔係個方法問題。

伯爵府

Beautypeople 發表於 19-7-14 00:00
天生的。呀女1-5年級0補習,年年第一,放學30分鐘做哂功課後就勁睇電視同電腦,考試都唔多見佢溫書,完全自 ...

好正,勞少好多氣。

首頁

尾頁

跳至