烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

嘩!! 你好足料呀!! 快D教我燉快D教我燉 hahaaaa~~~!!

侯爵府

引用:Quote:amber-daling發表於+13-熱x-14+00:11

原帖由 icecream1405 於 13-04-14 發表
好容易㗎乍!!
材料:
thanks ar icecream hahaa~!!! 我俾呢度D sis毒到不行,今晚付出我燉嘢第一次 (係,你都估到我係無飯太太 XDD,平時都係返呀娘到飲湯食燉品 haaaa~),宜家整緊花膠燉鮮奶 :loveliness: 希望成功,到時影相你睇~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-14+

原帖由 icecream1405 於 13-04-14 發表
花膠燉鮮奶。。正,有無落埋紅棗,蓮子,百合?好養顏㗎
整好喇icecream~!! 急住飲,好快影咗張相 XDD 我有落蓮子百合,浸洗時發現佢哋原來有一朕清香嘅荳香,好正 hehee~ 飲咗一碗,已經好飽,我落咗好多花膠,宜家漿住個咀 wakakaaa~!! 老公俾足面話好飲,但我個人都係prefer花膠配嚮螺鮑魚~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-14+

飲完塊面即刻滑晒, 快d試下整花膠嚮螺鮑魚湯啦,響螺湯又係好好味好有益!

...
哈哈 最鐘意呢D膠feel chi lup lup漿住個咀,飲完會好滿足 wakakaaa~!! 花膠燉/煲嚮螺鮑魚呀娘成日整,賣飛佛,不過我就未試過自己整 XDD 宜家整完花膠燉鮮奶開爐開上癮,呢個weekend挑戰你個燉湯先 wakakaaa~!! :lol

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Kingsleychai+於+13-04-14+發

原帖由 icecream1405 於 13-04-15 發表
你燉幾耐㗎?我通常燉湯燉到咁上下,最後1小時先放花膠!如果係燉鮮奶就一開始落,因花膠燉鮮奶一個鐘就得 ...
OMG!!! 我燉咗成2hours ar!!!!!! 鮮奶就last 15mins先落~ icecream你睇睇okay唔okay,燉完花膠有呢個厚度?? 唔怪得我D超多蓮子百合燉到溶 hahaaaa~ btw 我懷疑我發得唔好,D花膠色水同呀娘and你整嘅實色奶白係唔同.....

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Kingsleychai+於+13-04-14+發

我通常用呢d,左手邊最大果隻,應該一斤2隻,另外果款應該都係一斤幾隻!!你燉完好簿會唔會係燉得太耐溶晒 ...
大塊!! 靚女你呢幾款一斤幾錢and叫乜膠呀?? 呢排學緊嘢,唔知幾時先學到識辨別花膠,羨慕

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-15+

原帖由 icecream1405 於 13-04-16 發表
講開痴立立漿住個咀feel,燉/煲水魚湯又係勁多膠原,勁補。。不過水魚個樣太核突,唔敢自己整。。哈哈:waha ...
Hahaaa~ 水魚我暫時絕對唔敢整,以前媽咪煲親都唔講係乜湯,佢話如果我哋知,一定唔飲..... but she\'s right hahaaahaaaaa~!!! XDD 其實煲魚湯都養顏又有益,呢個湯我細個唔知點解好憎,但大大下就知寶喇,宜家乜湯乜燉品都like

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-15+

原帖由 icecream1405 於 13-04-16 發表
燉花膠通常都係燉一至個半鐘就ok,唔洗燉咁耐㗎,最緊要係d花膠發得夠身!!如果燉鮮奶,我方法係所有材料 ...
你意思係連奶加所有材料一齊燉?? 燉咁耐D奶okay嗎?? 咁我食嘅時候,D花膠又淋兼彈亦漿,但口感係同平時食開嘅有DD不一樣... 今日俾媽咪睇相,佢都話唔知點解我整到咁,我明明跟足程序,what happened?! btw icecream你點發花膠架??

侯爵府

我都唔記得d膠幾錢,因為都買左幾年,同埋唔係我去買的,我呢款好似係扎膠,唔肯定呀,其 ...
你識整咪叻 我幾廿歲人宜家先嚟學咋

侯爵府

我發完係咁樣白白地色既!
我食呀娘整嗰D都係咁架

侯爵府

我呢個係用細花膠筒燉,燉完都係淺淺地色!
嘩~ 你又燉花膠!! 係咪即係話唔同花膠燉出嚟會唔同架?? 我今晚返去影相你睇我用邊隻膠吖~

侯爵府

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

icecream我今次就係用呢隻膠燉嘅,都發大到2、3吋,發完燉完都唔係薄chi chi(見之前幅圖),係幫襯媽咪個frd,佢話見我乖女學整,就收我900,呢度應該多過一斤,點呀我有無做老襯呀??

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-16+

原帖由 icecream1405 於 13-04-17 發表
魚湯我又係勁鐘意,一星期會飲2,3次,一見到d湯好奶白色我就勁開心

...
衰鬼你日日煲湯咁勤力,抵你靚hahaa~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-16+

原帖由 icecream1405 於 13-04-17 發表
係呀,我係一開始就加奶和所有材料一齊燉,我睇書和上網睇都係咁樣燉的,不過冰糖我就最後15分鐘先落,重有 ...
多謝你咁詳盡吖icecream 我見大家通常都係咁發花膠,但其實我成日都有一個疑問,又煲又焗,其實會否喺呢個過程已流失營養或走膠架?? 唔煲唔焗會點呢嘻嘻??

侯爵府

其實我都係近幾年先學整野,因為為左我honey!!我係問媽咪,家姐,睇書和上網學煮野的 ...
早我幾年學整,叫聲小師姐先wakakaaa~!! 我就慚愧D,媽咪出名煮嘢好食又乜都識整,但呀女就少煮 (其實近乎無:lol )~ 我又係好似你咁,一邊問媽咪D steps一邊抄抄抄,都叫做有本封塵自家cook book wakakaa~!! 宜家睇得呢度D sis多,覺得好慚愧,買買埋埋D廚具,都無整餐好嘅俾老公食,所以開始急起直追 yeah~~~~!! XDDD

侯爵府

$900唔貴囉,不過d花膠如果可以放一段時間,等佢變左深黃色先食重好呀!

...
無做老襯!! yeah hahaaa~~~~!! 唔緊要,呢斤係俾我發揮小宇宙用唔同方法試整唔同嘢嘅,玩完先買過D靚嘢嚟嘆 hahaaa~ 聽聞擺耐D嘅好處係唔腥,請問除此之外,有無其他好處呢??

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
應該唔多唔少都會走左d膠,因為我見每次發完d膠,個煲d水都會杰左d,膠膠地咁,我問過幾間海味店 ...
icecream 我就係發手痕試呢個先蒸後浸方洗,蒸咗2Xmins,D膠全部好似橡筋咁縮埋,本來長過6吋,宜家縮埋一舊得3吋咁,淨係縮埋,texture變得好似牛筋,究竟發生咩事哦?! 係咪應該係咁架 宜家放咗喺雪櫃浸水,無眼睇........

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
應該唔多唔少都會走左d膠,因為我見每次發完d膠,個煲d水都會杰左d,膠膠地咁,我問過幾間海味店 ...
講開又講,媽咪整花膠從來唔用薑蔥焗水,但又唔腥架喎,所以我都無用薑蔥,但燉嗰時我就有落薑,真係家家戶戶都有佢傳統 hahaaaa~ XDD

侯爵府

我聽過個好勁既中醫講,咁佢係我家人既老友,所以成日都會同我地講食d乜野好,食d乜野唔好既。。咁佢話花膠 ...
好勁嘅中醫 我信你我信你,咁要問媽咪拎佢嗰D放咗幾年嘅花膠玩先得,出去買,好驚俾人呃,都係孖呀娘一齊去海味舖shopping hahaaa~ :lol 但但但.. 我真係純粹出於好奇想瞭解多D,點解新膠食咗仲會無益嘅呢??

侯爵府

我早排買左石九公魚煲湯,煲出來既湯超鮮甜又濃,我honey勁鐘意飲,如果你見到有得賣,一定要買來試下煲呀: ...
你又煲湯 其實... 我真係好低能哈哈,我唔識分乜魚打乜魚架wakakaaa~ 我淨係識食,咀刁刁,但處理食材真係要俾D時間我慢慢學了..... 我噚晚拎咗呀娘D鮑魚諗住明天燉,但原來發鮑魚要幾日.... 你話我死唔死 hahaaa~~~~

首頁

尾頁

跳至