自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 08:59
明白你好燥,因為我父母差唔多情況。我爸放工番嚟咩都唔理,我媽係家庭主婦,負責所有野,阿媽看唔過眼, ...

其實我爸媽都係咁,又係忍下忍下30幾年了,所以我地三兄妹童年一d 都唔開心,我同老公結婚7年,一齊都9年了,我心知佢唔會改變,所以上年我出返黎做野,唔做ftm,請工人,目的就是儲夠錢先同佢分開,我對呢個人係冇期望!

不過最近接2連3因為疫情,佢成日放no pay,就好影響我情緒,因為屋企全部野都係我負責,佢一d都冇擔心,我都知自己攞苦黎辛,但我做唔到好似佢個人咁睇得開

伯爵府

Bibibut 發表於 20-8-19 09:00
我明白樓主的擔心,積蓄慳住用,先可以用到一年,仲有2個小朋友,工人、租屋,現實樣様都係錢.......時間好 ...

分分鐘轉頭我老公俾人炒左,連1年都頂唔到,有d 野好難講,佢份工亦唔係鐵飯碗,不過佢當然冇咁諗過,係我作最壞打算

伯爵府

seaheart88 發表於 20-8-19 09:06
其實會唔會炒咗工人姐姐先?因為我見你話做文員仔搵得少人工不如你自己湊番小朋友

因為有工人燈油火蠟佢 ...

我唔會炒左姐姐,雖然我人工唔高,但絕對夠俾姐姐人工+額外開支,我姐姐係絕種架啦,揾唔返咁好,佢仲慳過我,加上我份工福利好好,我返工又近,所以我唔會唔做野

伯爵府

tansyneko 發表於 20-8-19 09:11
relax,試下身份調轉咁諗,你自己又會唔會想係有積蓄下返半日工仲要搵多份pt?禁晚市唔係一世,如果一兩個 ...

但禁晚市唔係呢1星期既事,7月中已經開始,當然我知其實應該好快取消,都禁左1個月,咁我老公都唔會而家走去揾pt返1星期又唔做,要揾7月時都揾左,我係覺得佢完全冇打算揾

伯爵府

Sumyeema1 發表於 20-8-19 09:12
樓主,

雖然我都係女人, 但也唔支持你.

平時都係佢買送,佢公司樓下就係街市,我姐姐唔識買送,唔通叫老公收工返黎,再叫姐姐坐車出去買?姐姐湊小朋友好過啦

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:15
哦!原來係咁!我都係見住父母咁既情況 ,所以結婚前係特登留意佢係咪一個願意為屋企人、為我付出既人,係 ...

我結婚前都唔知,結婚後都未知,生了小朋友就知道了,咁已經太遲!

佢知,但佢覺得我唔會,可能覺得我冇能力養2個小朋友,所以我都係秘密進行,再遲多幾年我上左公屋,咁租屋唔使咁貴我就同佢一刀兩斷

伯爵府

萍pig 發表於 20-8-19 09:16
咁不如你先去搵下pt,睇下係咪真係咁易搵到先。

超市請人,我直頭幫佢睇埋幾錢返咩時間,不過佢唔肯去見,我可以點……
我有正職返,放工7點,返去唔係要跟小朋友功課,我都想自己返pt

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:23
你哋結婚7年,咩事令你哋感情咁差?主要係因為佢對家事愛理不理?

你哋應該係申請4人公屋?申請左幾耐? ...

其實好多野積積埋埋,最大原因係我理想伴侶唔係咁,我唔想一個屋企有咩事都係得我一個理,冇人可以分擔,小朋友佢又0參與,有冇爸爸其實唔係咁重要,我都偽單親左好幾年

係申請4人公屋,等左4年,估計要等多3-4年

伯爵府

小mama 發表於 20-8-19 09:23
明你既感受,不過有啲野講,你可能唔岩聽。。
睇晒你寫既,一直以來,你老公都冇乜理過屋企野,有工人,有 ...

買送呢樣其實一直都係佢買開,主要原因係因為佢公司樓下就係街市,我收工街市都收了,工人1湊2我唔會叫佢買送

揾pt我都放棄,只係上黎呻下,因為我都相信好快會取消禁晚市堂食

伯爵府

YUK774 發表於 20-8-19 09:35
我一定衰過你,要供樓養三個,人工低幫唔到供樓,無投資,經濟支柱由夜晚禁堂食後無返過工,但係我無嘈過 ...

咁係因為你地仲有愛,但我地係冇,我甚至唔想收工見到佢,所以佢正常返工我就開心,我可以唔使見到佢

伯爵府

大笨鐘 發表於 20-8-19 09:26
疫情下收入減少好正常,我 c6 都有時無工開,有時早收,有時放全日。如果未有即時經濟問題,我唔會嘈佢。平 ...

其實佢冇受壓,最大壓力淨係得我,佢唔會關心屋企經濟,有幾多錢都唔理,不過我迫唔到佢,講都講左好多次

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:48
俾個參考你,方便你未來規劃:我2014年申請,由5人變2人,宜家2人長者,今年2020年6月先收到審查信,估計2 ...

我都預要等7-8年,而家我走其實冇可能,我又唔夠錢租屋+請工人,佢係要俾錢養仔,但佢唔俾奈佢唔何,所以都係暫時繼續等

伯爵府

clyl03 發表於 20-8-19 11:58
全部睇晒。想問下你,由幾時開始咁憎你老公?要令你計劃飛起佢?單純因為佢e兩個月搵唔到$?你哋冇愛又會 ...

我當然唔係因為呢2個月先咁憎佢啦,由我生完大仔開始,我已經覺得佢根本未ready做人老豆,唔好話要返工完全唔理小朋友,放假都冇幫手,淨係訓覺同打機,好啦而家有姐姐更加唔使旨意佢理任何野

至於點解仲會生第2個,呢個都真係意外,我地有避都中,我係想唔要,但我老公反對,佢話會改做好爸爸,結果未又係咁,我到而家都好後悔生左細女,覺得好對佢唔住

如果你覺得我有公屋就同佢分開係好衰,我都唔會怪你,呢7年我受左幾多委屈唔通又可以而家寫哂出黎……好多朋友都支持我分開,叫我拎綜援,因為佢地知我老公衰到加0一,不過我理性考慮小朋友生活,我會忍

首頁

尾頁

跳至