跳至

首頁

尾頁

大宅

來台灣一個半月了,有其他香港人媽咪嗎?

大宅

回覆:@@@chloe 的帖子

太好了有人回覆!我住內湖呀,你呢?你有無小朋友呀?

大宅

回覆:@@@chloe 的帖子

你意思係38同18個月? 我個仔33個月,岩哂!!我pm你我contact呀!

大宅

回覆:許家小新抱 的帖子

我地可以組個playdate! 你小朋友幾大?

大宅

回覆:junoman 的帖子

都係台北嗎?

大宅

引用:我依加待產中....12月生丫~^+^係新北市 +

原帖由 junoman 於 13-08-05 發表
我依加待產中....
12月生丫~^ ^
係新北市
我都係12月生喎!我會係台北生呀

大宅

引用:我們家囡囡24個月,+住荃灣.+你們呢? +

原帖由 tampoting 於 13-08-12 發表
我們家囡囡24個月, 住荃灣. 你們呢?
我個仔依家2歲9個月喇!你會返台北嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+bbb_lee+於+13-08-13+發表我

原帖由 tampoting 於 13-08-13 發表
暫時不回. 預計兩三年後回. 生BB後你還會回香港嗎?
唔會喇應該,因為老公要返工,又要等細b住滿6個月先有健保,好麻煩。。。

大宅

引用:我住墾丁 +

原帖由 Josephmon 於 13-08-31 發表
我住墾丁
我好想去墾丁玩呀!

大宅

CLK-MB 發表於 13-9-23 15:38
Hihi..我黎左台北9個月,住大直。你地d小朋友返學未?我女女5歲半喇。
你住大直?咁我地好近wor﹗我住大湖公園呢邊﹗
我個仔依家就快3歲,岩岩俾佢返nursery! 你女女係邊度返學呀?

大宅

引用:我是住將軍澳的台灣媽媽,有16M大的b女,肚

原帖由 ponylee 於 13-10-09 發表
我是住將軍澳的台灣媽媽,有16M大的b女,肚子還有個4M大的bb。現在回台北待產。有機會希望可以和大家約出來 ...
好呀!我們今天才聚會了!

大宅

kazumi 發表於 13-10-12 09:07
我想問下你地係用咩方法去台灣架,因為我同老公都想移民去台灣,想放五百萬台幣去銀行咁搞移民得嗎?
但我 ...
我同另外兩個香港媽咪都唔係移民,只係老公係呢邊做野所以跟埋一齊過嚟咋
你其他問題,我pm答你啦

大宅

引用:Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥

原帖由 cowlau 於 14-06-29 發表
Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥材鋪,好細間既,我之前研究過八珍甜醋有傳說話南門市場有,我諗 ...
蜜棗好多細嘅藥材舖都有㗎,南門市場就一定有,我都買過!但八珍同老抽就南門都無。。。佢地有添丁甜醋,但唔係八珍嘅,最終我係email香港八珍,佢地話我知係citysuper賣,但只有細size
老抽係台灣真係無,我問開港式茶餐廳嘅香港人都話無,要自己帶返嚟!

大宅

引用:好呀!兩樣都OK.另想問一下,那裏能買到老

原帖由 qub 於 14-06-26 發表
好呀!兩樣都OK.
另想問一下,那裏能買到老抽,蜜棗,花雕,mayonnaise....等等呢類野? 我已去過Carrefour, ...
Mayononnaise citysuper有呀!

大宅

引用:Hi cowlau, 我住大直區,有對2.5歲孖仔,剛

原帖由 qub 於 14-06-20 發表
Hi cowlau, 我住大直區,有對2.5歲孖仔,剛番BB班,你黎左幾耐呀?
我住係大湖,同你好近!我個仔3.5歲,細女7個月!另外有一個香港媽咪都係住大直㗎!

大宅

引用:各位媽媽你好,我是在香港的媽媽, 想帶3歲及

原帖由 missmaymay 於 14-08-07 發表
各位媽媽你好,
我是在香港的媽媽, 想帶3歲及5歲的小朋友在長假期(例如香港的聖誕節/復活節/暑假)到台灣上短 ...
我有朋友岩岩暑假都帶左小朋友來上summer school, 一個K1另一個小一。佢地去個間學校叫立人國際中小學,係傳統私校,summer camp target外國人,係全國語教學。返全日,學費約10000台幣一星期,你可自己選擇返幾長時間。你有興趣可以下年6月左右留意下!

大宅

回覆:missmaymay 的帖子

係呀,仲未計租酒店或apartment呢,因為唔係寄宿學校

首頁

尾頁

跳至