烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:carmencaca 的帖子

C6個個見到佢話佢肥左a!好矛盾架,想佢食多d 又唔想佢肥wor

大宅

回覆:tsuenwanfans 的帖子

牛蒡買左返黎、用新既百潔布刷左面既泥!之後刨C or 切絲!牛蒡好快會變色、所以刨完要浸係水到,加麻油炒至變軟!我自己就試過加曰本甜醬汁炒,又試過蠔油同only 盬!可自己配搭a!!之後撒上炒香芝麻完成!

大宅

回覆:家庭煮婦「星期一至星期五」!

打風日,咩都冇得買,諗諗買左罐頭菠蘿,罐頭磨菇、屋企有西芹、甘筍!好啦焗豬扒飯!

大宅

回覆 Chukwudebelu 的帖子

如果晚飯得一個人煮d 簡單d..你不如試下買左d蔬菜一次洗曬,放保鮮袋!甘放工就唔洗可以即刻煮!放工可以煮泡飯、湯面!

番茄肉片蛋花湯 做湯飯or面!15分中都煮好

材料:

• 番茄 2個、肉片、豆腐 、雞蛋(打散成汁) 1隻、水 、鹽

適量

做法:

• 先把番茄洗淨,切粒備用。
  • 豆腐沖水,切丁塊。
  • 加少少油炒肉片、放入番茄煮至稍軟身。加入一大碗水隨即下豆腐。待再滾後,熄火。繞圈淋下蛋汁,切勿停留一處。用筷子或大湯匙輕輕推成蛋花。灑下適量的鹽調味,即成。

大宅

回覆 jojo711 的帖子

賣相比正呀!呢樣送飯真係一流ga!

大宅

回覆:Iris豆豆 的帖子

唔洗溶左先、你混合好茄汁等材料,之後片糖一齊落鑊煮溶、盛起、之後豬扒八成熟左右、汁先回鑊同煮!

大宅

回覆:skybiebie 的帖子

材料:茄子
調味:蒜頭、薑、辣椒(依個人嗜辣程度調整)、醬油、醬油膏、醋、糖、麻油
做法:
1)煲水、等待水滾的時間來準備醬:蒜頭、辣椒(去籽較不辣)加入剩餘調味料拌勻備用。
2)水滾、放茄子蒸大概8分中、淋上醬汁完成!
**呢個係原食譜、不過我冇用醬油膏、用左小小甜味的烤用汁+李錦記蒜茸同餘下材料混合一樣甘好味!

大宅

回覆:Chukwudebelu 的帖子

一個人食你煮蝶頭餸配飯啦,如魚香茄子等!兩個人食咪買多小小份量,一樣甘煮法!我煮飯都只用一邊爐,除了一邊蒸緊野、另一邊炒緊餸,若你得一邊爐預先準備好咪ok啦

大宅

回覆:lucky2kidsmum 的帖子

檸檬薏米水 : 薏米、冰糖 、檸檬 1 個 薏米洗淨泡3小時,水沸後加入薏米開大火煮開後, 轉小火煮 1小時,水的比例比平時煮粥多一點,薏 米水大槪煮成奶白色,加入冰糖、檸檬汁完成

pky726  生熟薏米?  發表於 14-9-2 18:10

大宅

回覆:skybiebie 的帖子

大宅

回覆:emem0215 的帖子

過來吧

大宅

回覆:pat614 的帖子

你D 餸都好正、有我由細到大都中2既栗米湯呀

大宅

回覆:morning_ning 的帖子

http://m.youtube.com/watch?v=bu0VlLaqUCQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Dbu0VlLaqUCQ

去呢到睇,你會易明d

大宅

回覆:taifat 的帖子

雞粒豆腐
材料:雞扒、山水豆腐、毛豆or甘荀
汁料:蠔油2大匙、醬油少許、糖少許

做法:
1)雞扒切粒、醃一醃(平時個d醃料),我自己用山水豆腐、中意滑滑豆腐花口感,但記得不小切小塊、大小小都ok..因為煮既時候都爛開!煮完太爛就唔好睇!
2)落小小蒜頭爆香、炒香雞粒、差不多熟加豆腐、汁料、加毛豆!肉熟就完成!
***豆or 甘荀之前烚一烚就ok!

大宅

回覆:pat614 的帖子

酸左d ..下次試下加多小小糖煮!試味調教到酸甜就ok !加油

大宅

回覆:EggBB 的帖子

我用生薏米!d 人話生比熟既寒!所以有d人煲會兩溝!洋薏米好似係腐祝蛋糖水個d 甘!

大宅

回覆:Minnie2010 的帖子

印尼咖哩係印姐煮!食譜唔清楚!只見佢用攪拌機整來整去!
咖哩炒蟹我煮ga!!之前電視金剛小儀到學!
食譜入左䐉、希望我描述你會明!
材料:洋蔥、青紅椒各半、蔥、蟹、
調味:蛋一隻、咖哩粉、椰汁、青檸半個、魚露、雞粉、生粉水

1)蟹洗浄切件、加少許生粉
2)炒香配料洋蔥、青椒紅掓、之後加蟹炒、加入咖哩粉、椰汁炒、差不多熟加魚露、雞粉、青檸汁、𠒇均、加入蛋、生粉水埋茨完成!

大宅

回覆:joanne0507 的帖子

糖醋排骨
材料:
1 湯匙紹興酒
2 湯匙生抽
3 湯匙白糖
4 湯匙鎮江醋
5 湯匙水
一字排骨

做法:

1.先把排骨切件,拖水,去血水,沖凈。
2.把已拖水的排骨放入上述已煮滾的醬料中,再滾後,蓋好,慢火炆二十分中左右。見汁收少至濃,即成

大宅

回覆:Xenus 的帖子

一次過睇晒暈未呀?!由我bb開始食粥仔就將所有煮食心機放左bb到!不過我得閑就會多d 上來

大宅

回覆:sammibaby 的帖子

你講緊係d 豬扒煎到好乾?豬扒要拍鬆醃同加適量生粉,亦可加蛋白or 薑汁醃! 煎時要大火先煎封, 再改中慢火去煎熟豬扒, 切忌一路用慢火慢慢煎!

首頁

尾頁

跳至