親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

olive_chan53 發表於 17-6-28 18:47
不過我諗申請兩次,唔會唔俾我地入境,因為我地也是入台証,如只用左一次,另一次無用到,應無問題
...

咁我又無擔心入境問題,只係諗如果真係只需要一次,咁第二次無用到,唔知會唔會影響日後再做台證,因為間中見有人問如果申請咗無用到會點。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

la5711 發表於 17-6-29 11:28
我問左代理,申請郵輪兩次那種。
唔該晒~
另外想問下去過既人,我見船上8樓既 "RC ONLINE" 好似有電腦,係咪可以俾乘客上網? 因為我無打算買船上 wifi,好貴呀,如果有電腦可以隨意上網,咁起碼有需要時有個途徑聯絡香港果邊既人。

版主

clubman1800 發表於 17-6-29 13:28
有電腦可以俾乘客上網 ..... Yes, but need $$$$$.
果然樣樣都係

版主

我係c奶 發表於 17-7-3 08:14
我見3⃣️有買台灣漫游卡,網上買,送上門
我都係諗住租蛋 share 用,唔會一人一卡。
如果用自己電話插卡 share wifi,我又怕電話D電用得好快~

版主

我係c奶 發表於 17-7-3 10:22
你諗住租邊間?要去攞同還比較麻煩,有冇送上門的?
暫時睇左 "爽 wifi" 同 "wifi egg",可以用速遞(當然要收費),有一間可以 7-11 交收。

版主

hrbaby 發表於 17-7-5 12:58
回覆 olive_chan53 的帖子

請問知唔知其實實際可以係岸上玩嘅時間係大約幾耐?thanks ...
睇過旅行社資料,高雄係中午12:30到,21:00開船,基隆係12:30到,23:59開船,實際會唔會有分別就唔知,不過暫時先參考呢個時間。當然預鬆D時間上船。

版主

旅行社有消息喇,下星期有簡介會,到時攞埋船卡。

終於有就黎去旅行既氣氛~

版主

olive_chan53 發表於 17-7-19 16:52
恭喜,到時問下旅行社個行李牌點摺? 我在網上Print出來,唔識摺

行李牌? 有呢樣野? 好,我留意下先~

ps: 見到有人解答左~

版主

0605 發表於 17-7-28 10:43
1. 保險買邊間? 普通旅遊保定郵輪保?

2. 網絡申請台証, 証件選項是撰 (一般單次入出境) 定 (搭乘郵輪1次2証)?

一定要買郵輪保險,保障範圍有少少唔同,一下有咩頭暈身慶要送你上岸條數好COME計。

早兩日上旅行社聽郵輪簡介,我遲左少少到,佢地剛剛講完台證問題,我好似聽到話單次就得,但做左一次兩證都無問題,總之有台證就得。我自己就一早做左一次兩證。

版主

0605 發表於 17-7-28 11:36
小草,謝謝!咁請問你買邊間郵輪保,幾錢位?
郵輪保險唔係間間有,我睇左保誠、藍十字、蘇黎世同中銀,當中以中銀最平(佰幾蚊),但只接受80歲以下投保,我地同行有80歲以上所以用唔到。保誠最貴,佢又無寫有折。另外藍十字同蘇黎世就差唔多,蘇黎世平少少,所以最後我揀呢間,大約2佰幾一位。
有d保險有唔同 plan 選擇,當然貴d個賠償額就大d,自己慢慢睇~

版主

Scarlettewong 發表於 17-7-28 12:04
提提如果有小朋友,有d保險plan小朋友的醫療保障額是成人的一半。
有d緊急醫療運送有限額,有d無限,
有d保險包手機,有d唔包。
所以要按自己需要揀。
多謝提醒~
同行無小朋友,不過老人家賠償額會少D,間間都係咁。
係呀,最緊要係醫療運送無限。
包唔包手機我又無仔細睇,無所謂,希望無事。

版主

Scarlettewong 發表於 17-7-28 12:16
你2/8出發?定16/8?
2/8

版主

0605 發表於 17-7-28 13:03
我經旅行社訂,冇聽過要做on-line check in的事,請問要怎攪, thx!

我經中旅訂,已經幫我地 check in 埋,你問問旅行社。

版主

0605 發表於 17-7-28 19:13
有冇link唔該,只見旅遊保冇郵輪保撰

先選旅遊保,入面有得揀加郵輪保障。

版主

回覆樓主:

睇RC資料話拖鞋可能唔入得餐廳,我想知係咪真係咁嚴。而家好多涼鞋係人字拖款,唔一定白底兩條藍膠帶,我估計全程船上都會咁著,舒服麻。

版主

脂肪含量高 發表於 17-7-31 22:51
我睇人地既blog
有一間靚d既餐廳拖鞋唔入得
其餘可拖鞋走天下

thx

版主

yanau 發表於 17-8-9 22:39
大家好
我都喺16號上船
請問大家香港在哪換台 幣?
我喺尖沙咀堅成先換一D,去到見到有便利店先再撳錢。

首頁

尾頁

跳至