親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

Blue_Blue 發表於 18-7-11 08:13
請問你是自駕遊定非自駕遊?如果非自駕遊應該邊個機場方做D?

其實我覺得如果主要坐公共交通工具可以考慮唔同機場來回出入。。因為北海道實在太大如果同一機場新千歲來回時常都會走回頭路

咁當然要睇返你本來想去嘅行程啦。。如果你又想去函館但係出入就新千歲機場。。咁你就算搭鐵路去一程有四個鐘每一程有四個鐘咁我就覺得比較浪費時間同埋車費貴要買pass。。但係如果你內陸機函館入住一兩晚慢慢玩落去洞爺胡登別。。。再玩返落札幌甚至旭川。。最後新千歲機場走我就覺得條路線好似方便啲。。

我之前係冬季聖誕節時間比較大風雪我沒有自己揸車主要都係坐鐵路。。。但係如果我夏天去北海道主要係睇花我就會自駕。。就算新千歲出入都覺得方便。。。其實北海道彈性好大因為佢機場好多出入口所以變化可以好多。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Blue_Blue 發表於 18-7-11 08:30
我一向無諗過北海道可以玩非自駕遊,係剛剛發現,所以好有興趣。但我頭尾最多可去8日假,所以驚唔夠時間玩 ...

我聖誕節同跨年咁去咗兩次都係冬天嘅北海道之旅。。第一次我都好擔心最凍嘅時間又落雪搭公共交通工具會唔會好困難呢?所以第一次我就揀咗新千歲機場直航。。果次我就放棄咗函館呢個項目因為車程實在太長唔值得來回時間用咁多。。。但係如果你不自駕,係選擇酒店方面我就比較喜歡轉返大站札幌站。。。因為我覺得交通比較方便啲

所以第二次我聖誕節去就決定喺羽田飛上函館。。然後住兩晚再落洞爺胡之後先至返札幌。。在搵吓小樽附近嘅近嘅雪場或者景點。。當年亦都係大風雪所以鐵路都預多咗好多時間好彩嘅係都能夠順利到達酒店只係時間上用多咗。。。

而且北海道好大就算你去10幾日都冇可能一次過玩晒成個北海道。。而北海道四季又有唔同風景所以其實每次玩八日10日都冇問題啦

首頁

尾頁

跳至