自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

男主人一個月7萬蚊人工,一家4口,另養4大長老約支出6千,全包家庭所有開支(水電煤,差餉,電話費,學費,飯餸等等)

女主人每個月0開支,0收入,只得1萬家用,無工人,照顧2個小朋友,一日煮1餐。

好多人好羨慕女主人,話不用上班,得得閒閒每個月有1萬蚊儲蓄。

其實真的多嗎?請工人一樣都係做家務,感覺無什麼分別,只可以話比工人多一半,所做的事情都係差不多,少受氣。

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-12-18 09:16
如果以男主收入,包晒所有家庭開支,1萬比例上算多,但相信女主會將呢1萬用來買衣服鞋襪玩具,家庭用品等等 ...

一定唔會洗到女主人的錢,佢連淘寶,出街的洗費都係用緊男人的錢,佢真係淨袋1萬蚊的。

珍珠宮

crazypaper 發表於 23-12-18 10:35
咁層樓有無女主人名? 另男主人買保險,有無買埋女主人個份?
結得婚一齊生活,搞到好似僱主僱員關係咁?
如 ...

層樓同保險有冇女主人名唔知,只知道以上的那些情況。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 23-12-18 12:25
所以佢有佢吹,我地一聽就知吹水,公務員應該係真,但一定唔係高級,咩局長咩司長有專車出入有官邸,洗乜 ...

曾經有個識得的人話自己老公都係做政府工嘅,點知係做保安員。

只係可以話佢老公係守政府部門的樓宇返工,吹到自己的老公係真公務員。

珍珠宮

tkinwong 發表於 23-12-18 12:44
點解會用「主人」依個詞語?

我覺得應該用自己可能最吸引流量

珍珠宮

劫褲濟朋 發表於 23-12-18 12:09
打工仔一個月儲15000已經算係最低消費
如果做主婦先得$10000落袋
咁我寧願打工請工人

我認同你,不過都知社會上的確有好多太太不願意做嘢,但是又想多些私自錢。

佢就話如果請工人湊,再係大家樂做一個月都有1萬6,7蚊,仲好。

珍珠宮

sheepmui 發表於 23-12-18 12:55
真係0支出嗎?我唔信

我信,佢連平時買的個人用品都係佢老公果張卡比錢㗎,淘寶消費的支付都連佢老公果張卡㗎,八達通都係佢老公自動增值落去。

珍珠宮

bbkq 發表於 23-12-18 13:03
如果畀零用$1萬老婆洗,當人工咁,應該感情都有問題。

唔明,但是見過佢老公,又唔覺佢哋感情有問題。

但是我係佢,我寧願淨袋1萬蚊,其他嘢由我老公去管,少嘢煩仲好啦!

可能站在你角度係要把佢老公一半的人工交曬女人去分配,這樣做,在你眼中佢哋的感情可能就無問題?

珍珠宮

QQee 發表於 23-12-18 15:08
有一樣我想知,老公係咪每個月有幾萬蚊擺落saving Pool, 而女主人都可以動用?
...

應該係財政獨立,女的應該不可以動用男人的存款。只知道女的買任何東西都是男人的錢,而1萬蚊是另外給女人的零用錢。

珍珠宮

siu-miu 發表於 23-12-18 17:32
人人應該準則唔同!個老公唔係有錢,個個月比1萬蚊零用/私己,都好ok呀

不過如果富豪級數就緊係唔 ...

但是講到明全家收入7萬喎,仲要養全家大小喎,點可以同題並論呢?

就這樣單一的去同普通人比較,這1萬蚊是否好好洗呢?

珍珠宮

Jessie10393 發表於 23-12-28 22:30
我老公搵2萬2,比1萬我,我仲要比5千奶奶,好彩同老爺奶奶住,剩餘5千,又要交囝跆拳又要交英文補習班,我 ...

咁你老公搵得少嘛,慢慢捱到仔女大,生活會好起來的,先苦後甜,加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊