自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 14-5-5 11:54
跟你同住,兩公婆衣食無憂,你會否要他俾家用?

和老公討論,他說要,收$1000,怕仔女搭車都唔夠錢
「跟你同住,兩公婆衣食無憂」,呢個「兩公婆」係指父母,定係子女結左婚連偶同住?

如果係只有子女一人住,我收2000,等佢手頭鬆D,可以自己儲錢將來置業結婚。
如果係同配偶一齊同住,我收4000,因為應該考慮埋佢配偶的人工同洗費,等佢知道成家的承擔係乜。

珍珠宮

DanDiMa 發表於 14-5-5 12:04
我覺得淨用5500 唔夠喎,以而家消費指數黎講

如果係屋企食早餐同晚飯,只計必要支出,應該夠。
當LUNCH食50蚊一餐,50X30 =1500
車錢當40蚊一日,40X30= 1200
電話費當200

每月固定而必須的支出係$2900。仲有2600用係其他地方。

如果唔洗交租比水電煤之類,淨用5500都唔夠,咁更加唔可以只收1000。否則搵錢能力唔係高,又因為有父母補貼而大洗慣,將來自己當一頭唔知點算。要訓練佢識得量入為出。

珍珠宮

Joball 發表於 14-5-5 12:21
同意
咪玩啦,成年人得5000 洗
搭車、食lunch 電話費都唔夠

如果成年人得5000蚊唔夠洗,將來唔同父母住,得個8500蚊人工,真係唔知佢點搞得掂租金同水電煤。

其實我覺得如果父母係衣食無缺,收仔女錢係一個家庭責任感問題(都出來做野,食、住、水電煤全部都仲係父母倒貼,都唔好意思啦)。如果明碼實價好似太市儈,怕傷感情,我諗我會選擇要求子女負責水電煤或管理費是旦兩樣(比佢自己揀),等佢有個感覺自己係家庭一份子,除左權利,都有義務,都係負責緊家庭開支一部份。

aquamarine1030  都係一個好方法  發表於 14-5-6 01:54

珍珠宮

claudia 發表於 14-5-5 14:20
其實, 今時今日搵8500還可以講享受娛樂嗎?

幸好今日住父母先叫有閒錢去同朋友social食飯. 如要自己交租, ...
8500係純零用咪可以講享受講娛樂囉。如果一人家庭,8500其實真係要好刻苦咁過活,唔忍心佢咁辛苦的jm,有無諗過比佢依家舒服到咁,將來自己結婚生仔時點算?

方方媽媽  好真! 出來做野,仲要父母補貼生活,下下講享受,將來點算?  發表於 14-5-5 18:13

珍珠宮

lovelyyy 發表於 14-5-5 17:54
上高登就知有幾多青年憎佢父母要俾過多家用,
我係80後尾既青年24歲正正係你地所講既仔女大左出黎做野要俾 ...
得個8000,搬得走?

珍珠宮

good_pig 發表於 14-5-6 10:46
比自己父母睇死,仲慘
唔係睇死,我純疑問,因為我回覆個個人話如果父母要收佢5000家用,佢就反面搬走。我只係質疑現實情況下可唔可行。

(睇返前面的POST,我係主張收2000,等子女自己可以儲多D錢。又或者乾脆唔講實價,但水電煤管理費任佢揀兩樣來負責。咁成左年,出埋身,係家庭入面有權利有義務好正常。)

rachel_ching  Agree  發表於 14-5-6 16:40
familyking  good idea,好過下下講錢!  發表於 14-5-6 14:38

首頁

尾頁

跳至