自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我嘅龍貓都走咗一年,當時13歲,都係半夜走。雖然明白走對佢係解脫,睇住佢病得好辛苦。但係,我個心真係好空虛,好似穿咗個洞。好多晚心痛到喊住咁訓,到而家諗起佢都仲會喊。 相信主子係彩虹橋唔想奴才太難過,我地都要保重。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 11:39
回覆 bibi2013 的帖子

走得好突然,4點幾睇完醫生情況唔樂觀半夜就走了,而家個心好似缺左一角,見到個空 ...

個時我嘅龍貓夜晚2點幾走,佢快要走時我唔敢抱住佢,怕會整到佢辛苦,只係不斷同佢講多謝,多謝佢陪伴我地咁耐,叫佢唔駛擔心我地。到佢呼完最後一口氣,我抱佢出來喊咗好耐,我好想只係惡夢…但始終要面對現實,好好同佢告別吧!佢個籠我都唔捨得丟,繼續放草和糧,怕佢返來冇野食…。我都係前兩個月先丟咗個籠,因為一年啦,真係要放手。丟籠個日又係爆喊,但之後確係釋懷咗好多,感覺冇睹物思鼠嘅傷痛。希望你都慢慢走出傷痛,唔駛急,傷心要釋放唔好忍。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 20:20

多謝你,下午去睇醫生已通知我佢應過唔到24,本來醫生話建議我安樂或拿去24小時醫院 ...

好明白你,我都係想陪住主子最後一程,所心個晚冇送佢去急診,因為去到都會救唔到。之前嘅主子就係要係診所安樂,令我一直有遺憾。相信係佢熟悉嘅屋企,我地係佢身邊陪住係最好。係彩虹橋唔會再有病痛,佢地一定會有朋友的。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 23:35

多謝你,我由下午已好心痛喊,到夜晚走大喊,好似喊左全日,喊係幫唔到佢,但我見到 ...

我之前見龍貓fb有人問借氧氣箱,我估係你,我有答你搵番睇緊嘅診所借。之前我主子睇咗好出名嘅獸醫,結果貴唔緊要,但剪完牙食咗佢D葯,突然差咗好多,我後來 google有隻葯會影響腎功能,唔知關唔關事,但主子等唔到第二朝覆診,半夜就呼吸急促,好快走咗。 我都自責係咪害咗佢。 小動物醫唔醫得好,真係好難追究原因,因為始終主子年紀大,病痛真係可大可小。我之前另一主子,就係俾個庸醫害死。真係好怕主子病,始終識睇龍貓嘅獸醫唔多。
所以你都唔好怪責自己了,我地都盡咗力。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 01:19

係我,當時診所有比聯絡租氧氣箱公司,本來係7點到,突然話司機送唔到,所以急出pos ...

你囡囡情況有D似我個仔,佢地都係剪完牙,情況突然變差。其實,當我發現仔仔開始冇精神唔肯食草粉,我就查下D葯,發現其中有隻葯可能會傷腎,打去問下診所,獸醫轉告我有可能,叫我停咗隻葯,叫我第二朝覆診。但仔仔好快轉差,個晚半夜就走咗。我冇心理準備第一次剪牙就會攪到佢冇命,個間診所仲要收好貴,我諗住睇專科會安心,D葯會好D。 之前揾佢做過更大手術都OK, 所以貴都繼續揾佢跟 body check, 所以一切都只可以用龍貓年紀大來合理化點解會惡化。我第二日打去 cancel booking, 話仔仔已走。姑娘話醫生好意外會咁突然,過咗一排寄咗慰問咭來。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 07:28

雖然我好嬲,但現在好似之前新醫生話只能口同鼻拗,門牙斷左已過左一星期,我自己都 ...

感覺香港動物冇咩權益,好少投訴獸醫係成功,就算係証明失德都唔責罰。所以,除非嚴重事故,否則一般人都好少會投訴,因為都冇用。愛寵如家人一樣,失去親人傷心難免,始終一齊生活咁多年,要時間去適應。呢段時間盡量出去行下,唔好係屋企咁多,做其他事分散注意力,係會好少少。雖然我係咁講,但仔仔離開咗我一年,心仍然痛的。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 13:09

呢兩日屈如係屋企真係好辛苦,好易觸動到情緒就流眼淚,出街行下可能好d,好多日常湊 ...

當時我就諗唔整牙佢只會惡化落去,未整前佢仲可以食少少糧,繼續餵草粉…。冇諗過整牙會咁攞命,年紀大好易借啲意攪到好大件事,可能係佢命運啦! 個陣佢啱啱走,我地好唔慣,因為唔駛再餵草粉和葯,唔駛再清潔個籠,冇得再抱佢,真係好空虛,每日以淚洗面。唯有出去行下,慢慢收拾佢D物品,留低少少記念下。個籠我都係前兩個月先捨得丟,丟咗喊一場會感到釋懷,真係放下了。唔好俾呢D物品觸景傷情,除非你會再養一隻。我自己就唔敢再養,前後兩隻病得辛苦。

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 13:52

唔再養了,真係頂唔順佢走果下,多謝你打禁多字,其實禁樣已幫到我安慰到我,我只能 ...

唔好客氣!大家都係龍貓奴才,都明白養佢地嘅苦與樂。

SUPERLEMON911    發表於 22-11-19 21:33

首頁

尾頁

跳至