自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有投訴,佢開窗好大聲,幾層樓都聽到,管理員叫佢細聲D。

珍珠宮

taiming 發表於 22-7-9 16:42
我呢度冇管理,諗咗好耐好冇投訴

有 jm講噪音條例有列明用擴音器和樂器係24小時有效。如果太大聲好嘈,可以打去附近警署投訴佢。

珍珠宮

20150618bb 發表於 22-7-9 16:46
呢個疫情時候,佢地唔出街玩........比佢地放下電,如果佢地出外中左招咪又煩到你,係咪?.......包容一下喇
...

其實點解要包容佢地呢?咁邊個包容我地呢?佢要唱K可以關窗和門,自己開心就唔洗理人? 之前有啲細路就係成日喺屋企跑跑跳跳, 難為住佢樓下啲人。 放工放假都只係想休息下, 屋企係安樂窩, 俾嘈音騷擾會影響自己精神健康。 大家左鄰右里,唔應該咁自私的。

珍珠宮

taiming 發表於 22-7-9 18:43
你講得啱呀,你有自由在家唱,我都有自由在家抖,但我要suffer去包容你,再且唔係一次半次,10次有9次放假 ...

呢度好多歪理嘅人,有人叫你出街避佢都有 針唔拮到肉唔知痛,有同理心就唔會叫你忍。總之, 香港係有噪音管制條例, 列明24小時適用於任何擴音機和樂器所發出之噪音。 既然有法可依,點解唔可以報警?咩叫做浪費警力? 起碼畀對方知道佢而家騷擾到人,正常嘅都會收斂下。 我記得噪音呢啲係可以打去附近的警署,而唔係打999的,999係緊急用。 我哋住緊嗰度有管理處, 管理員一上去發覺幾層都聽到咁大聲,就會叫佢細聲啲。 其實只要佢關窗關門就唔會嘈到人, 但呢啲自私精,以為自己開concert ,人哋會好鍾意聽咁。

珍珠宮

dssb 發表於 22-7-9 22:42
回覆 kit2004 的帖子

認同!呢度好多人都唱反調,明明是錯,都會掉轉頭講。 ...

同意!受害者投訴就係唯恐天下不亂 受嘈音滋擾有怨言都好正常

珍珠宮

小星星1 發表於 22-7-9 23:22
而家啲人變哂

係,所以我見個D人嘅留言,唔想再回。

珍珠宮

whyyou 發表於 22-7-10 00:06
點解變晒嗰啲唔係啲乜都要投訴嘅人呢?以前家家唔係唱K 就係打麻雀,仲要打開晒大門,咁多年嚟我從來冇聽 ...

你講舊時嘅公屋 以前打牌都係左鄰右里D家庭主婦,D細路仲係走廊玩添,大家都嘈,投訴邊個呢? 時代唔同咗,而家都唔多人開門啦!唔投訴唔代表製造嘈音嘅人冇問題,只係好多人怕麻煩啫,有苦自知。

珍珠宮

李豆豆 發表於 22-7-10 10:59
Bk嘅人好大愛,乜都要包容
唔通個個星期放假都要出街咩,放假我就最中意喺屋企休息,咁嘈法真係人都癲
我 ...

佢地嘅大愛係食花生時嘅包容,試下受害者係佢地一定唔會咁。如果撞正佢地仔女考試,係包容嘅叫佢地去圖書館溫書啦!或者去星巴克都得 如果想係屋企休息,可以包容下自己 staycation 都得,記得要每個週末都要去一次。

珍珠宮

李豆豆 發表於 22-7-10 12:44
咪平日溫,假期去玩當休息下囉

珍珠宮

dssb 發表於 22-7-10 14:09
回覆 bibi2013 的帖子

希望果啲認為冇問題嘅人早日遇到呢啲鄰居,比佢哋多啲出街慢慢嘆下 ...

首頁

尾頁

跳至