自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

shirley784 發表於 24-3-25 14:59
有 d 名校降低要求俾運動方面有突出表現既學生 , 如果入左去讀 , 學校對佢學業方面既表現 , 要求係咪同其他 ...

學業水平達唔到,但拎到獎,就會留班,仲會安排人幫體藝生操卷,去到中六,如果達唔到33222/22222要求,會“勸”體藝生唔好報dse住,一路等到體藝生有機會達標為止 但如果體藝水平都差埋,咁會先勸轉校,如果賴C唔肯轉,咁就會一路留班,留到你唔好意思留低為止

水晶宮

畀面勳章

yauchuchu 發表於 24-3-25 17:12
女拔唔可能只靠運動勁入,成績都要有返咁上下,有學術底子,所以升到上去只要識時間管理,唔會完全唔讀書, ...

我識一個dgs女仔,屋邨寶校band 2C,特異功能入去,中二左右因為身體發育影響運動表現,只拎到小比賽豬肉獎,下學期已經勸轉,揾埋學校俾佢轉,但媽咪死都唔肯走 學校停獎學金,家長就申請助學金 留班就照留,差不多廿歲終於捱到中六 佢同我仔同齡,我仔大學畢業返工搭車,佢仍然係dgs校服女孩

水晶宮

畀面勳章

tszchungmama 發表於 24-3-25 20:46
有冇見過小朋友最多留左幾多年?

其實過咗18歲,大部分學生已經可以自決去留,唔使父母之命 我識果個係極端例子,媽媽好執著名校光環,害得個女好慘

水晶宮

畀面勳章

yauchuchu 發表於 24-3-25 20:51
當初俾獎學金係有條件既
如果連成績都唔達標學校勸退可以理解
係家長放唔低神校光環唔肯走苦了女兒

如果家長面子重要過孩子,小朋友肯定慘 我都識一個男仔,升中放棄dbs,去了普通直資

水晶宮

畀面勳章

Cheddar85ang 發表於 24-3-25 21:02
其實有無真係讀緊呢啲學校嘅運動精英家長講實話呢
個個都話阿邊個邊個啲仔女讀邊度…
...

想知就去教育王國爬下父,發個帖就自然有過來人教路 我識果兩位媽媽都係BKJM

水晶宮

畀面勳章

piv 發表於 24-3-25 22:56
女仔廿歲中六,你仔畢業都廿幾歲,點會見到個女仔仲著住dgs校服?

約20歲先升到中六,但仲未夠分考dse,冇得畢業,要繼續努力,我估中間可能有休學都未定
其實異能生只要全部合格就可以升班/報dse, 成績追唔上仲有專人幫手輔導,但學校出到聲叫轉校,家長就要自覺醒水,免子女浪費光陰

水晶宮

畀面勳章

Pinky28 發表於 24-3-27 11:27
其實係咪所有女孩都會因為身體發育而影響運動表現?係咪因為黎M個人易累?
...

我覺得係基因,肌肉/敏捷度/協調.....運動細胞同音樂/藝術一樣,有先天優勢!我識好多名校女孩學業同體藝都旗鼓相當!

水晶宮

畀面勳章

傻太 發表於 24-3-26 20:34
呢個我明,只係唔明大學向港隊同學招手關讀band 1 定 band 3學校有乜關係?(假設都係band 3成績)
...

大學有一定名額係為特異功能而設,仲有D位係專俾弱勢群體!有助大學綜合排名

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊