自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iki 發表於 24-3-5 08:16
我女小一時我先知佢完全唔係讀書材料,考100名以外我先知,英文生字完全記唔到,中文閱讀理解又唔閱讀又唔 ...

你講嘅情況咁似我個仔嘅英文默書溫咗幾日都仲可以同我串錯啲字,明明今日好辛苦溫完係串啱,第二日可以完全唔記得,冇溫過咁,同佢溫書簡直覺得好似浪費人生我要求真係好低㗎咋,合格就得㗎啦,因為我真係唔想補考,又再溫過樓主嘅心情,其實我都好明白,因為每一次同佢溫書我都好有離家出走,扻頭埋牆離開呢個世界嘅衝動

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 08:47
讀書係有方法既
我做補習,唔係補英文,但都有同小朋友串字
因為小朋友即使學了phonics,家長/小朋友仍然 ...

我當然知讀書係有方法啦(因為我都係咁教我大女由英文初小唔合格,考到而家高小有9字頭),但其實我覺得小朋友嘅本質都好有影響,唔可以一尾怪家長唔識搵方法,我個仔係溫完串啱晒啲字㗎,不過第二日又唔記得咁解,我教我大女,教咗一兩次就記得點樣溫,之後默書完全唔使理,自己溫都拎一百分,係個仔真係要花好多心機同時間,好多方法唔係冇試過,不過可能仲未搵啱適合佢姐,其實樓主都係呻吓發洩吓啫,始終係自己個小朋友,又點會咁輕易放棄丫

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 11:26
知唔知道小朋友點寧願補習?

我都剛教小一圈keywords

你係咪搞錯咗?爆喊同放棄嗰個唔係我喎我只係安慰吓樓主姐,你咁激動拎晒啲證據出嚟做乜嘢?我從來唔會質疑人哋教法,亦都唔會批評人哋點教,如果你覺得好好嘅話,咁你咪繼續教囉,我冇質疑過你喎,唔使咁緊張

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 13:28
我無緊張喎
係你錯覺啫

係⋯係

男爵府

云云 發表於 24-3-5 14:09
數感好蝦人, 女仔又差d, 大大下會好d, 反而男仔好似唔使點教咁

我嗰兩個相反個女數感好過個仔,完全冇補習,講一兩句就明,高小數學考試攞A,個仔真係教好耐,出晒例子畫晒圖先至明(有時仲要都係唔明)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊