跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 xxixixx 的帖子

讚同你既講法, 申請配偶自己填去交都唔會難, 當交ASSIGNMENT噤做就得

恭喜晒

別墅

回覆:keroppiJ 的帖子

wish my answer could help you

1) 有一份IMM5406E - Additional Family Information,我係咪要填哂我所有屋企人嘅資料(包括我已過世的父母)?
yes, 包括父母因你要比埋出世紙copy,會有你父母名

如果我哥哥曾有案底會唔會有影響?
i believe not,因主要會check 你有冇案底,但你最好來自清白家庭

2) 我見大家都會連埋medical report 一齊送過去,但個report 得一年有效期,咁如果過左有效期都未批到我耍再做body-check?

expired左就會要求你重做

3) 我地諗住2016 summer 就走,咁我係咪出年summer 交表都得? 或要早d?

你咁plan 都ok, 主要係跟medical report既due date

4) 我老公有香港稅單糧單,係咪都要畀Option C print out??

option c只係得係加拿大做野至有,你老公而家係hk做野同住,就比 香港稅單糧單就ok

別墅

回覆:RMQ1313 的帖子

我只係知若果香港出世又冇去其他國家做野或讀書多過半年就要求比hk police cert

若果其他地方出世,後尾移民香港成為香港人就要比certificate of particular, 都係hk police出

別墅

回覆:Tracychg15 的帖子

reapply has to wait 2 years after, isn\'t it?

別墅

引用:Quote:原帖由 LittleErn 於 14-09-19 發表r

原帖由 Tracychg15 於 14-09-20 發表
下兩年
IMPORTANT NOTICE: Misrepresentation Will Result in Your Application Being Refused If you or someone acting on your behalf directly or indirectly submits false documents or misrepresents facts relating to your application for a permanent resident visa: •your application will be refused; •the circumstances of your refusal will be entered into Canada\'s global immigration database; and •you and your dependent(s) could become inadmissible to Canada for 2 years under section 40 (2) of the Immigration and Refugee Protection Act.

再睇返呢段野話,又同你已有pr visa冇關係,我見有早你一個月生既大肚媽媽,呢個月都飛左轉來回香港加拿大,或者考慮去land左先,返黎生完再去定居

別墅

回覆 bebilam 的帖子

因為收封信係寫我個名, 同埋乜都未PROCESS就比封噤既野我, 我唯有的埋老公一切做, 起馬唔會話留左邊個無, 我呢D噤騎哩既經過, 你唔洗跟我。
若果我唔係比左CAD$5去睇GCMS NOTES, 同打個個月去追佢做乜唔PROCESS我份申請, 我相信到而家都石沉大海

別墅

回覆 bebilam 的帖子

我個TIMELINE

2月入紙
3月AOR + CIC MISSISSAUGA要求做POLICE CERT
4月CIC MISSISSAUGA 收到POLICE CERT
8月TRANSFER HKVO + SPONSORSHIP APPROVED + AOR2
9月問PASSPORT, 要求2015年6月或前報到

別墅

回覆 RMQ1313 的帖子

封EMAIL會寫呢句架, 你跟你個MEDICAL DUE DATE 或者PASSPORT DUE DATE, 邊個快DUE就跟邊個去報到

Yourpermanent resident visa and those of your family members, if any, will be validto the earliest of two dates:

1/ the validity of your medical report or the validity of yourfamily member’s medical report if you have a family member on yourapplication; or

2/ the validity of your passport or the passport of your familymember, if you have a family member on your application. Therefore ifyour or your family member’s passport expires before your medical report, firstobtain new passport(s) and then forward them to this office for visaissuance.

別墅

回覆 urmybaby 的帖子

URMYBABY,

我聽人講中僑會免費幫人睇有無咩準備漏, 你可以試下去問, 睇下佢地比既意見

別墅

回覆:bebilam 的帖子

出年summer

別墅

回覆:mrshang 的帖子

用cic hk inquiry 問下,上網打曬D資料問題,記得有埋sponsor dob, or applicant dob, 邊個問就入邊個dob, 會email 返你係咪做緊野

或比加紙$5睇gcms notes , 有曬你由第一日至今申請進度,但apply後要等一個月至email 返個pdf既gcms notes 你

別墅

回覆 jojomummy 的帖子

我同老公寄份申請時交左份一頁紙既ESSAY 講自己INTENTION TO CANADA同我地點RE-ESTABLISHMENT, 仲附加左幾份REFERENCE LETTER (一封係屋企人簽名信話知我想帶埋老公同小朋友返去定居仲會無條件噤比地方我地住, 萁餘幾封係我自己加拿大D朋友簽名信話知我會返去同會介紹工件比我同老公等等, 咁啱其中一個朋友係PROPERTY AGENT, 所以話埋佢會幫我地揾屋做SUPPORT)

建議: 你唔駛要即刻同公司RESIGN, 但最好有埋你定你老公將會比公司封RESIGN信比CIC知, 定CIC知你地係打算做到邊日唔做, 你封INTENTION LETTER最好講埋會幾時SUBMIT呢封RESIGN信比公司, 以免CIC黎真打去你公司問係咪有收過呢個人封RESGIEN通知

唔知我呢D INFORMATION幫唔幫倒你

別墅

照你噤講,會唔會係加拿大無寄齊D野比CIC HK 跟?
你係咪都比返之前比過果D再加D佢新要求既野比佢地個SUPPORTING, 我諗佢地用黎FILE返同COMPLETE個CASE
始終佢地做野都真係....可以好亂下, 你見我個進度就知

別墅

我老公用掛號寄PASSPORT交去, 第2日就到, 好快

jojomummy    發表於 14-10-31 16:59

別墅

回覆 ANGELF 的帖子

唔洗太擔心, 起馬已經收到回覆, 最重要係收到香港CIC覆你收到APPICATION果封信, 我果陣一日未收到都係噤打電話追, 我2014年2月寄, 8月至收到香港覆收到APPLICATION, 10月出左COPR。
佢地要快起上黎係可以好快

jojomummy    發表於 15-1-13 09:51

別墅

回覆 bbbbbear 的帖子

第一個EMAIL會先去SPONSOR

之後再EMAIL SPONSOR話個APPLICATION比香港跟, 香港CIC覆既時候會直接EMAIL比個APPLICANT

別墅

今年暑假至過去呀, 未走呀.

我上個月同老公用VISITOR去過加拿大一次 , 因為要揾定之後落腳既地方, 出入境都好順利呀

你揾左搬運公司未呀?

我地開始著手呢樣野

別墅

回覆 bbbbbear 的帖子

我最後決定去CALGARY, 少D唐人,
但都比我之前想像中多

別墅

唔會冇人聽架BOR
你要係加拿大跟返當地OFFICE HOUR打 (要CHECK返個OFFICE HOUR), 一定要係加拿大既電話線打出至可以打倒
我果陣係香港打, 用加拿大電話咭都打唔倒, 最後都係揾加拿大個FRIEND 3WAY 噤打過去, 每次等10零分鐘至半個鐘有多至有人接

接線生都有好有唔好, 我果陣打左四次至唔再係個衰男接線生接, 最後個女接線生肯幫我落REMARK催促返我個FILE出黎, 噤之後D野就好快搞掂

不過男接線生唯一有答過我係, 我個UCI NUMBER, 其他野我再問都係話叫我等,佢答我只係睇倒噤多

別墅

http://www.cic.gc.ca/english/department/atip/requests-atip.asp

你都可以去呢度比幾蚊去睇返你個進度去到邊

首頁

尾頁

跳至