自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 08:20
各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

你有冇按揭?
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 10:49
冇, 早已贖回.

咁就係律師樓問題,不過成交尾數票會開業主,吾會經律師樓,同埋要約你成交果日簽樓契收票,你先叫地產放鎖匙比賣家
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:27
新買家會做按揭, 即佢嘅按揭銀行, 會將尾數支票開俾我? 但我間律師樓話, 所有費用會在尾數度扣, 所以我唔 ...

吾係,買家銀行過數比佢律師行,係佢律師樓開票比你,吾會比本票,除飛非新樓發展商要求,因為買家按揭過數比律師樓,重仲要去銀行攪本票,仲耍送去你律師樓,時間好趕一般都吾肯,如果真係擔心,就轉律師樓,如果下星期一仲吾比票你,我覺得佢都好有問題

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:55
睇嚟下星期一收唔到錢嘅機會好大, 我真係要搵定另一間律師樓, 但而家果間可能要我俾額外手續費, 咁可以點 ...

其實係買家律師樓會喺樓價尾數分開幾張票,律師費1張,管理費按金,差餉果d對數1張,如冇其他,剩除嘅尾數開比你,你同律師樓負責嘅講你概然冇按揭冇理由拖你咁耐,細訂大訂加埋10%,如果星期一都吾比返錢你,你會轉律師代表賣出

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊