自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sochui 發表於 23-11-17 11:28
又不用太悲觀,不過時間要比較長才翻身
太過悲觀喺會影響投資嘅,主要係無風險資產收益率喺高位持續幾耐,確定降低咗我哋就會好轉,但翻身比較難。

伯爵府

sochui 發表於 23-11-17 11:45
似乎已無利好消息
一定要美國開始降息才喺最好消息。兩邊經濟周期不一。

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

Dylanli2017 發表於 23-11-17 11:46
股樓差=經濟差。所謂北上消費並唔是因為香港既服務有幾差,服務水平一向都是咁,只是香港人變窮左,唯有拎 ...
講白啲,消費降級,同大陸一樣,拼多多打低京東淘寶

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-11-17 11:56
無生水入點翻身?
或者將來有一日真係內資主導港股

伯爵府

sochui 發表於 23-11-17 12:01
現在都差不多,恒指大部分都是生意不在香港
唔係講緊上市公司,講緊股市成交

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-11-17 12:21
你有無留意近排北水淨流入個數?
你睇遠啲,唔係講緊一兩日,外資撤緊,香港不停對內資出政策

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-11-17 12:45
香港自古以來都係靠食四方飯得以成功的。
你都識講以前喇,而家所有嘢唔可以用以前經驗做參考。

伯爵府

BKFinder 發表於 23-11-17 13:25
好似話美國打擊中國科企令到阿里分折失敗,所以狂跌,加上馬又放。。。
...
又係一切責任俱在美國,分拆喺港股A股上市,關人哋鬼事,你話市唔就,市場上冇錢就話啫。

伯爵府

睇市最有經驗嘅應該係交易員,特別係短期市,而唔係分析師,好嘅分析師可以睇到趨勢,呢個係中長期。

伯爵府

Ssddff 發表於 23-12-2 00:51
你地知晤知依家大陸經濟衰成點呀。樓價大跌仲要冇人接貨、個股跌不停,新車劈價、周圍裁員、減薪減薪又減薪 ...
點會呢?呢度有人話大陸政府萬能論,要佢升就升、要佢跌就跌、要佢橫衡就橫衡

伯爵府

Kittymummy 發表於 23-12-4 18:16
佢地都應該hi唔少野架啦。講左n次
1.人民幣,2.大陸樓,3.香港中資股,4.中港牌。。。是旦總hi一瓣的。
...
佢哋當大陸政府萬能㗎,一切盡在掌握之中我發現有咁嘅思維模式好大可能係新移民。如果有睇數據,有睇新聞都知大陸依家到處爆煲,富豪畀信托收割,中層低層股市、樓市、理財產品收割

伯爵府

waic 發表於 23-12-5 13:29
係呀,出過啦,冇鬼用
而家救緊大陸樓市,係末個頭打完個頭救好好玩呢 :igive ...
連股市都國家隊入場,但好似冇用,今日A股又嚟保衛3000點,歷史上都唔知幾次囉,好似入咗債務黑洞。美國一日唔減息,所有政策效用都要減價。

伯爵府

bb060908 發表於 23-12-5 12:55
我都覺有啲人真係冇咩受過教育,日日唱好大陸 呢啲咪叫盲撐囉!
...
洗腦教育嘅結果?唔使真相、唔使邏輯、唔使是非

伯爵府

高位入恒指後大跌嘅:中生、瑞聲、舜宇、招商、藥明、李寧、恆安、新奧,仲有大把,當然美股都有,呢個係制定規則決定嘅,但人哋恆常增長股都唔少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊