二手市場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

超級版主

本主題並非舉報區,會員可將個案列出

注意:

1. 版主不會就事件,作出審視及跟進
2. 禁止公開任何涉及個人私隱之資料及圖片
3. 請保持克制,勿使用過激言詞
4. 版主有權屏蔽或刪除任何帖子,會員不得異議

請大家留意 , 如發現賣家表示出售物品無現貨 , 而要落訂後才取貨 , 或要收訂金才代購 , 要加倍小心

另外交易要選擇當面交收 , 盡量唔好郵寄快遞 , 要當面付款 , 不要轉帳過數 或 使用任何電子付費方法付款

如果懷疑受騙 , 應立即報警

買賣交易要小心 , 慎防受騙
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22576889

超級版主

超級版主

http://forum.baby-kingdom.com/sp ... wpro&uid=470793

http://forum.baby-kingdom.com/sp ... wpro&uid=472993

lamlammm = slammm

超級版主

超級版主

真的假不了 發表於 14-1-6 01:19
有一會員heib0910不誠實交收行為,多次行騙,以$35出售美心餅咭,並稱能以掛號寄出,沒有媽媽成功收到餅咭 ...

已將此會員暫時封鎖並發出通知

超級版主

超級版主

引用:Bktcc呢個版主好搞笑,別人問我po,我回覆

原帖由 Sixty4 於 14-01-25 發表
Bktcc呢個版主好搞笑,別人問我po,我回覆,呢個action係超推文章,block咗我個po,請給我合理解釋

...
回覆等於推文,每篇文章每天只可以推文次,詳情請參閱版規

超級版主

超級版主

回覆:懷疑受騙或不愉快事件張貼區

每篇文章每天只可以推文一次

超級版主

超級版主

引用:Quote:原帖由+bktcc+於+14-01-25+發表回覆

原帖由 Sixty4 於 14-01-25 發表
我已經睇過版規,內容係話嚴禁[濫用],沒有你所講每日推文1次,如果每日只能推文1次,大把人都犯規,而且我 ...

超級版主

超級版主

Sixty4 發表於 14-1-25 20:32
點解人哋推文又可以?
因為是抽查
舉報的,優先處理

超級版主

超級版主

Sixty4 發表於 14-1-25 21:12
我系比人舉報咩?
抱歉,不能透露
我正在巡查二手市場

超級版主

超級版主

引用:Quote:原帖由+bktcc+於+14-01-25+發表其實

原帖由 PSKLee 於 14-01-26 發表
其實我都想問下,兩次推文係咪要隔24個鐘先得?如果我尋晚1點推過,今晚想11:30推完早啲瞓,算唔算犯規?
...
係違規的,因是以時鐘為準

PSKLee  Thx  發表於 14-1-26 10:12

超級版主

超級版主

maywon 發表於 14-1-29 16:29
其實我都有D唔明,即係就算有兩個人問野,都只可以答一個,第二個要第二日先答,就唔算犯規?好似有少少荒 ...

可以用PM回應

因為有不少人唔標價錢,會員不停係版面問how much,如果回覆唔當推文,有可能一日推十幾次,
咁樣對其他JM好唔公平

超級版主

超級版主

Sixty4 發表於 14-1-26 10:20
呢啲又是不是推文,求其都搵到一大堆,阿超級版主你又睇吾到?

唔好意思,看漏左依個回帖,已處理,謝謝!

超級版主

超級版主

Sixty4 發表於 14-1-26 10:29
睇下,叫人吾好回覆/引用,要點評,個又吾夠位,個Program同個規則都配合吾到。。。

...

唔好意思

唔係唔好用引用/回覆,而係有使用次數限制,推文後,當天的回覆(如有),字數太長多最好都係用PM聯繫,然後係該會員回帖內點評:please check pm,確保唔會miss,如果係簡單回應,用點評都可以,例如:問BB手推車幾重,你可以點評:4.5KG

超級版主

超級版主

Sixty4 發表於 14-1-26 10:53
下,好多人都留電話,whatapp交易架喎。。。

其實留電話都係唔得既

二手市場係容許會員做生意的,賣全新物品,但發表時,格式內容要有規定,
服務性行業唔比,例如:修甲,美容,整車,修電腦,零售/批發全新文具,衣服,鞋襪係無問題

超級版主

超級版主

大家要小心

近期發現有空殼帳戶(未曾在版面留言),同時發放為數不少的PM給賣家,表示有興趣購買其貴重物品,並留下電話號碼,以whatsapp聯繫(不會通過BK私人傳訊回應)

騙徒手法都是聲稱會"搵細佬"出面交收,以空頭支票或支票過數,騙取信任,賣家一不留神,還以為貨款已到手

請各位會員留意,如收到不明來歷的PM,應提高警覺,查找該會員個人記錄,是否剛註冊/非活躍會員/未曾發言,如有任何懷疑,可PM通知二手市場版主(本人)

更重要的是,必須以一手交錢(現金),一手交貨的原則交收,勿讓騙徒有機可乘

超級版主

超級版主

近日再次收到會員匯報 , 有空殼用戶 , 以私人傳訊(PM)聯絡賣家 , 表示有興趣購買其出售之名牌手袋或其他貴重物品 , 並在PM留下手提電話號碼 , 交收時 , 會以支票入帳方式付款(需待下一個工作天才能正式入帳) , 利用銀行單據證明 , 騙取物品

在此呼籲大家應提高警覺 , 如有懷疑問題用戶 , 可PM通知本人 , 謝謝!

http://www.baby-kingdom.com/foru ... 5&pid=201139950

超級版主

超級版主

得得B2016 發表於 16-6-3 22:36
不是封了他嗎?

騙徒會利用空殼帳戶一次性pm多位賣家,表示有興趣購買,並留下手機號碼,就算已被封戶,已發出pm仍可看到,如會員沒有察覺到是有問題,賣家仍有可能上當

超級版主

超級版主

ting922 發表於 16-6-5 19:39
回覆 bktcc 的帖子

原來諗住送d唔合用既野比人, d人一個二個又話要, 叫入番郵費, 幾日都唔入, 追問一下, ...
個人建議
可考慮於社區內當面交收送出物品 ( 於帖內註明地區 )

超級版主

超級版主

請大家留意 , 如發現賣家表示出售物品無現貨 , 而要落訂後才取貨 , 或要收訂金才代購 , 要加倍小心

另外交易要選擇當面交收 , 盡量唔好郵寄快遞 , 要當面付款 , 不要轉帳過數 或 使用任何電子付費方法付款

如果懷疑受騙 , 應立即報警

首頁

尾頁

跳至