跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Littiedog 發表於 16-3-7 14:31
請問北京係咪有呢款膏貼賣??

呢個應該係香港旅遊團去北京outskirt的其中一個購物景點買的,之前揾過5、6間同仁堂都冇

珍珠宮

學校方面,要睇吓budget,一般國際學校就大概23-27萬一年。
國際學校,各有各好、各有各問題。但個人建議,最好自己看看小朋友性格適合什麼教育理念,將來打算去那裡讀書。
ISB硬件最後但美式教育非常layback,基本直到初中都係冇功課、冇要求,但高中因為走IB,突然很多projects,小朋友自我控制能力要非常高就會比較適應。
Harrows、YCIS北京搞得並不理想(上海好好很多)老師不穩定。認識好幾個小朋友讀Harrows的全部2-3年轉出來。YCIS有繁體中文、簡體中文,曾經跟YCIS有工作會議,感覺行政混亂,老師之間問題比較多。
BCIS樂城國際因為不需要外國身份可以收local,土豪比較多,PTA、生日會是個比拼。教師質量就非常一般,家長有送禮習慣。

可以考慮看看:
MSB、BSB、Dulwich,英式教育,BSB小學feedback好好。Dulwich樓上有媽媽可以comment,學生培養很好。
清華國際,比較遠在海淀,清華附小旁邊,小學開始、沒有學前班、硬件不佳,只收外籍,價錢最低,今年大概14萬,入學後不會每年調整學費。品質雙語,中文語文和數學跟上海的課程,比北京的人教版要求更高。但去年開始非常難入,小學要面試、中學要筆試+面試

珍珠宮

sunshine 發表於 18-8-22 15:15
丈夫工作關係可望明年舉家移民北京

除了國際學校,孩子可入讀本地學校嗎?

北京空氣是需要考慮一下,已經有很多數據證明對小朋友有影響。很多外國的朋友都撤離,我自己都為小朋友搬去上海了。如果有選擇,再考慮一下吧。

珍珠宮

701003 發表於 18-2-7 11:13
我想問下各位北京港媽,北京空氣質量有無改善?2018年尾有可能北上工作,北京或上海我有鼻敏感,但 ...

如果有選擇上海空氣會好很多,起嗎我搬了年幾,哮喘暫時都冇咩事。
但睇你做咩行業,工作上我個人覺得北京嘅同事比較容易打交道。我做technical,可以關房門吵鑊勁,出嚟開開心心去食飯;上海就對住下面的老外想死,個個以為自己係expat,local上海人特別喜歡口不對心,累!

首頁

尾頁

跳至