時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chansuifong 發表於 19-9-23 19:54
全中,我覺得大陸人做野比香港人認真,克苦耐勞好多,我地應該學習,素質問題有待改進
...

呢個真係唔一定,由政府高官至清潔阿姨,都有勤力同貪威識食嘅。大陸14億人口,論有堅忍能力高嘅人絕對數相信會比世界上任何一個國家高,但論比例,應該都在standard curve裡面。

同樣,我覺得香港人好多都好肯做,懂識得思考。但如果論堅持嘅能力,可能略差。感覺係香港options多,訓練得香港人靈活性強但堅韌性低的習慣。

相對刻苦耐勞,更希望看到香港pick up返以前70、80年代嗰種大無畏精神,做更多嘅嘗試。大陸現在就是有那麼的一班人冇有怕敢去試,失敗了再試,再失敗再試。香港經濟發展太單一,大多數人都選擇舒服安全嘅路。

珍珠宮

ngokwan 發表於 19-9-23 20:17
我認識的內地人,無論人品學術道德,都高質素過香港人多多聲

都係一個probability問題
回國工作住5年,日日搭巴士、地鐵,你可能看到更多

等如好多大陸人覺得老外都係特別有素質,皆因佢哋做高級餐廳嘅服務員,客人很多老外,自然看到嗰面。但工作上看見嘅又係另一回事,雖然我好多好朋友都係local,佢哋絕對高質數,但都唔敢話所有香港人都不如所有內地人。

珍珠宮

nanaaixi 發表於 19-9-23 21:42
如果我個女以後考到清華大學或者北京大學,我都開心到飛起。大學生就應該有大學生既質 ...

家庭教育好,點樣都唔會變壞
否則,去任何大學都有機會遇上損友而變質

其實國內很多大學好好,如果你女打算回國讀書,可以先研究一下國內大學。如果讀醫應該去北大、讀engineering就去清華、business應該去人民大學。

珍珠宮

Fed#up 發表於 19-9-23 23:46
响美囯,“理念”唔同都可即炒,你唔係唔知啊?補足錢俾你,有咩問題?
...

你知道邊間公司可以咁做?
你係咪指mutual separation?那是雙方都必須同意嘅terms,同layoff非常非常不一樣。處理上複雜好多,需要律師draft agreement。
以前處理過,真係唔係陪足就隨便可以炒人,嗰個「足」可能係一個瘋狂嘅數字。正正如此,招聘時要非常小心。

珍珠宮

Fishbbmama 發表於 19-9-24 08:33
我未到退休年紀, 未諗將來去邊住既問題
至於讀書, 我就算唔憎大陸都唔會叫小朋友返大陸讀書, 大陸教育 ...

其實大陸係有好好嘅教育,但最好嗰啲,除非係有關係或學霸可以入重點學校,私校唔係一般平民百姓可以負擔。

國際學校(只收passportholders)或雙語國際(可以收local),在北京上海,幼兒園大概18-24萬人民幣一年,高中要26-32萬人民幣左右。一般打工仔可能一年稅前收入才20-30萬,所以佢哋會選擇免費嘅香港,更多希望移民英美加澳,享受公民嘅免費教育。

珍珠宮

Fed#up 發表於 19-9-24 09:03
我做美國公司,九年換了十個老細。要抄一個人不用麻煩律師,只要HR, 你同你老細開個會就可即走。term當然 ...

那可能唔係炒,算係mutual separation。正式炒係賠償最基本嘅notice period就可以。
請問你是在美國還是在香港嘅美資?本地勞工法律都有差異。

我自己在美國、中國都做美資公司,要做separation一定要簽agreement,個內容一定要公司律師準備,因為怕有後著,HR只負責exit流程。
理論上direct manager需要做很多事前準備。如果炒的是你嘅manager,相信他/她嘅manager會準備流程和材料。所以唔係開個會叫佢走就得,同埋賠嘅內容好多時係超乎想像。

珍珠宮

cyyiu 發表於 19-9-24 09:17
X2 只要阿囡願意,返大陸讀書無問題!
其實,大陸有機會,我覺得都可以返去發展,可惜我無!
而我 ...

現在很多中學有暑假交流團

呢個暑假先做義工幫忙接待了500個香港學生團,叫你女問問學校,聽啲老師講,一個學校可以送20個中4-5學生去,全程免費,年年暑假都有。

啲小朋友都玩得非常開心,會去大學交流、看歷史博物館,最正係可以同local學校嘅學生交流。很多學生都有興趣保持聯繫,將來考慮國內大學。

首頁

尾頁

跳至