時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

所有Google嘅產品,還有大部份新聞及資訊類網站都係唔能夠訪問

珍珠宮

拉比2018 發表於 20-3-22 18:19
大陸幾時有話過翻墻係犯法,某D人真係好中意把自己想象既野強加於人囉
...

確實有這樣嘅嘅條例好幾年,翻牆係犯法
但外資有exception可以用VPN,通過公司嘅tunnel出去

http://www.bjnews.com.cn/news/2017/07/25/451669.html

珍珠宮

天佑我們 發表於 20-3-22 18:33
yes
無youtube但有优酷
無google但有百度

百度searchengine嘅英文search係用微軟Bing嘅search result
其實大陸好多人唔喜歡用百度,因為早2年百度被發現把用戶信息賣給第三方,導致圈子裡都基本杯葛百度、李彥宏要親身解話而且承擔責任。另外一個問題係百度百度係以收益主導, search results係先返回百度付費客戶信息,所以結果好多係廣告也降低可信度。
呢個link解釋得比較透徹https://www.prnasia.com/blog/archives/20661

另外其實國內用地圖以高德為主,百度一般係輔助。

珍珠宮

CHUIPING 發表於 20-3-22 18:37
請問你做過貿易嗎? 凈係印度對中國產品嘅需求都好大,如貴D印度某大本地牌子手機,平至過節玩個支水槍, ...

呢樣都真,現在全世界都非常依靠中國嘅製造業。所以加關稅影響最大都係美國嘅平民百姓。口罩生產更加依賴中國,現在美國叫噻救命話唔夠口罩,如果賤Trump死埋一二邊,相信已經有好多資源送過去。
但其實陸陸續續已經有外資撤離中國呢個世界工廠,將製造能力搬到東南亞、印度。小米積極打開印度市場,但仍然難題處處,性價比對呢個市場仍然冇太大優勢。
如果要繼續發展,中國現在急需新出路,更加唔應該自滿現在嘅位置。

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 20-3-22 21:55
咁我又未見過煲完出嚟一塊塊咁恐怖
不過我聽講上海嗰邊水都係偏硬
所以好多家庭係買桶裝水飲用

北京係地下水,所以住villa就要裝軟水機。軟水機過程會產生鈉離子,所以水會有啲鹹同滑滑嘅感覺。但住北京好多人都係訂桶裝水食用,另外買礦泉水飲用補充礦物質吸收。
上海唔係硬水,好多家庭直接安裝過濾機,然後煲咗飲,桶裝水反而冇北京咁必要。

珍珠宮

軒旻媽咪 發表於 20-3-22 22:41
google我記得一開始沒禁,喺大陸都可以正常用,google搜索喺2014年先開始被禁,話服務器不穩定,發現被黑客 ...

哇 咁爆?你個Google版本邊樹聽返嚟㗎?
實質係大陸要求所有在中國嘅server必須跟從法律接受內容審查,咁會影響search result嘅quality,同埋國內嘅compliance要求同Google公司嘅原則有衝突。所以最後Google從北京撤離中國。但Google在上海仍然有個幾百人嘅office,主要做硬件產品相關嘅軟硬開發,同亞太區嘅一啲business function。
YouTube係Google買左,所以一樣冇得玩。
Facebook被block除了內容冇辦法根據國內要求審查,仲有好多其他原因,包括佢有遊戲發佈亦可以處理付費,呢啲都必須在國內過十幾關斬幾十仗先可以申請,現在再加個牌號要求,外資根本冇可能運營。

珍珠宮

軒旻媽咪 發表於 20-3-22 23:59
我fb就喺05年喺大陸註冊,果時我仲喺msn space上面寫網絡日志,都會上下google呀。你講我就諗起果時要封時 ...

冇話以前大陸唔上得啊,係奇怪點解會話Google有黑客之類嘅傳聞,起碼我在北京高科圈冇聽過,所以想問問係咩來由。
Google係2010年shut down Search engine。記得當時在中關村都轟動,各家公司嘅HR擺噻易拉布set台收resume,百度立刻高價挖人

首頁

尾頁

跳至