自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-22 17:45
回覆 jojo1234 的帖子

20讀大學it。。最近他常哭!説沒前途了!因這行正大量裁員! ...

佢讀咩degree咩focus?有咩興趣?
佢哋面對AGI嘅年代,整個市場會有許多變化
如果讀STEM都愁,叫讀pure arts、商科嘅情何以堪?
我係行業內好多年,今次嘅衝擊確實唔簡單,呢一波確實係見過最困難,但唔代表冇機會,態度決定一切,肯做肯挨肯學肯吃虧一定有機會。

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-22 20:41
回覆 vivibabyvivi 的帖子

他都不知哪聽來!?是什麽美國。。裁員!講D唔講D! ...

全球都係裁緊,微軟剛剛上個月才裁1900人,而且所有大嘅高科公司一直有裁,個個月幾個%
基本上外國嘅Google、Amazon、Meta、Apple、Microsoft,國內嘅騰訊、阿里、百度、小米、京東…全部20-25%,個別係更高。今年大部份公司砍掉50-100%畢業生headcount。
現在開head count都係搵5-8年呢個range,到位就自動波嗰種,情願貴啲都唔再train
但悲觀絕對幫唔到自己,因為困難,作為一個行業內嘅建議係增加自己嘅抗壓能力,多睇多學相關新技術,自己搵機會落手做啲項目。我一直有幫孩子學校嘅畢業生做mentorship,困難時間就要更加學習點樣突圍而出,be proactive & be positive

珍珠宮

annie133 發表於 24-2-22 20:49
咁香港多得移民潮啦

呢啲數據唔係香港嘅,同移民潮完全冇關係,市場就係咁,考大學時跟4年後完全唔一樣
美國同大陸都面對差不多嘅問題,國內每年1300萬大學畢業生,面對嘅壓力比美國更高
但我個人對同學們嘅建議都係,市場經濟係不可控制元素,冇必要過份解讀或專注,更重要係自己認清目標,切忌太計算成敗得失。做技術嘅人都要習慣面對失敗,好多大公司HR面試時已經把面試者嘅抗壓能力screen一次,個人建議同學們要有高EQ、AQ和超好嘅溝通能力。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-22 20:58
參巧下

其實香港嘅entry position比較高,但senior嘅package好低,導致請唔到啲可以提升團隊功能嘅高層去香港做,資深architect在國內起碼2x-4x以上

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-22 20:55
回覆 vivibabyvivi 的帖子

他在香港。。怎麽他説到美國。。?也不太明白他説什麽!!! ...

佢係咪讀Computer Science?
如果係嘅話,一般呢個field畢業都希望入軟件公司,全球最大而且香港有分部應該來來回回都係MS、Amazon、Google、Apple呢啲,所以會比較在意。
其實建議佢搵啲已經入了呢類公司嘅alumni問問意見,但應該考慮去一啲startup公司試試。去大公司可以學流程,去細公司可以學應變。早十幾年Nvedia招聘可謂懂呼吸都可以入,今天已經是行業龍頭。朋友早幾年突然話去做間只有幾十人嘅startup,當時都覺得佢去玩,原來去了OpenAI。好多機會初看不怎麼滴,但說不准就是將來嘅經典。人生嘅不確定性就係人生最有趣嘅地方!Never give up,never give in!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊