夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主,很理解你的心情,因為我都面對一樣問題

你老公有話自己走嗎? 其實唔話走,好難叫走

我老公有做嘢,但work from home, 搵錢不多,好少比家用的。屋企嘢,仔女問題唔多理(除了叫他們煲劇)。 全頭家我養,讀書, 教仔女唔理之餘,仲要我做樣樣嘢唔順眼,黑口黑面,厭棄。

已經十幾年了,仔女都十幾歲,我都越來越麻木。總之唔好大發脾氣就算。

前幾日,突然又因為小事,大發雷霆,仲同仔女講,爸爸可能離開呢個家!後來我同啊仔講返問他感受,他說,沒有什麼感受,他不會走的,去得邊?我也無言。

我們這種情形,主動話離婚,可能仲要分錢比他。。。我本來都慣了這感受,見到你的case,又突然覺得好sad,原來不止我一個係咁

男爵府

AASK4 發表於 20-3-5 01:10
回覆 nicelady2828 的帖子

其實,有時候,小朋友的內心比我們成人看得更透徹。曾經因為一些事情,我生氣得 ...

我興幸我的小朋友都大點,但如果係你的咁細,咁講的確令人很殤感

你打算點做呢?

今日他問我,打算點。我話,我繼續咁生活,我可以接受你。但如果你選擇離開我很無奈

跟住大數我的不是,說我不尊重他,不關心他
我都唔知可以點。已經很累了,一人撐起頭家照顧所有人,還想我點。

男爵府

koalay 發表於 20-3-6 09:25
你很厲害,忍得到,有甚麼可以讓你堅持下去?

就是不想小朋友有破碎家庭

加上,樓是我的,唔通自己走? 慢慢習慣了,當他家人而已

以前有唔開心有喊,而家真的慢慢麻木

可能我家庭背景都有影響。我父母等我最細妹嫁了才正式搬開,但很久以前已經開始分房訓。大家一家人相處,沒問題,當roommate 咁。我們都明白父母係咁沒法,但都享受一家人一齊的時候

我已經打算我仔女大個後養貓狗算啦。

男爵府

lhyv 發表於 20-3-9 13:33
一直都這樣嗎?
咁他心裏想什麼?要什麼關心?
其實有啲食之無味 棄之可惜⋯⋯

其實問題是慢慢積累下來。鬧交得多,我都沒有什麼feeling 了

話我不關心他: 他有慢性病已經十年,話我唔關心他,還質問我點解唔知他血壓幾多,吃那些藥,點解去醫院check up唔陪他。

大佬啊,初初當然係擔心,但後來,keep 住定期monitor,入院驗嘢,如果有大變化他會講比我聽,否則,我可以做什麼?他check up,我有時有問點,但不是次次問。我有叫工人整嘢食時,如他不適合吃的,會多整另外一樣給他。例如,我地平平地食鯖魚,就特登整salmon 給他。 我有買過補建品給他,未望就話唔食。 人地推介的,就話你看看人地好關心我。

還有,一有鬧交,不滿時就就um 住心,怒bear我 ,表示就快比我激死咁。

我好厭倦他用自己的病來坎我於不義。

[size=14.6667px]這些都是問題之一

男爵府

AASK4 發表於 20-3-9 21:33
回覆 Qq555666 的帖子

感謝分享鼓勵。離開他,不是大口氣,而是現實裏,的確不會影响日常生活或財政問題。 ...

就是這問題,佢唔走,唔通掉d 嘢出街?反面會否來分你的錢呢?

尤其,佢又唔係出軌,只是日積月累令人傷感
所以整整吓,唯有自己麻木

男爵府

AASK4 發表於 20-3-9 21:52
回覆 nicelady2828 的帖子

幾歲孩子,的確比成人還要看得透,所做的比這個男人更窩心、更觀察入微。

你真係果斷,不容易呢

經過幾日之後,我老公又好似若無其事咁
而我亦唔想再談論返之前衝突嘅嘢(因為當時衝突後我都係淡淡然)

次次就係咁,所以沒完沒了

首頁

尾頁

跳至