自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

引用:亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表
亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
小朋友呢啲說話唔需要太上心,因為小朋友好直接,只要玩同快樂,所以有得玩就ok

正如無益嘅嘢永遠都係最好食㗎道理一樣,薯片、煎炸嘢、雪糕、零食,有邊個小朋友唔想只食呢啲唔洗食飯,但大人知道唔得,小朋友唔會明白

有時童言真係幾傷人,我姨甥女就當住我家姐面前同我講:「媽咪好無用,因為佢無揾錢返嚟」,我即刻同佢講:「一個人有無用唔係用錢去定,你都無揾錢啦,唔通你又好無用咩?你想你媽咪去揾錢,定係陪你玩?揸車帶你四圍去玩?如果你媽咪去咗揾錢,就無人陪你做功課,無人帶你去迪士尼,無人教你跳舞,你係咪想咁?」,然後姨甥女即後話唔好,跟住同我家姐道歉

小朋友出口,正正因為係最單純最直接,往往係最傷人,要慢慢令佢地明白父母做嘅都係為佢地好

慢慢來,加油

家家公主    發表於 14-11-27 18:13

用戶要求終止服務

引用:亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇

原帖由 KIKI678 於 14-11-27 發表
亞仔話: 我鐘意爸爸,因為佢任我打機、睇電視 同埋食 朱古力。
媽媽只需一半關心我,應該淨系幫我對功課 ...
小朋友呢啲說話唔需要太上心,因為小朋友好直接,只要玩同快樂,所以有得玩就ok

正如無益嘅嘢永遠都係最好食㗎道理一樣,薯片、煎炸嘢、雪糕、零食,有邊個小朋友唔想只食呢啲唔洗食飯,但大人知道唔得,小朋友唔會明白

有時童言真係幾傷人,我姨甥女就當住我家姐面前同我講:「媽咪好無用,因為佢無揾錢返嚟」,我即刻同佢講:「一個人有無用唔係用錢去定,你都無揾錢啦,唔通你又好無用咩?你想你媽咪去揾錢,定係陪你玩?揸車帶你四圍去玩?如果你媽咪去咗揾錢,就無人陪你做功課,無人帶你去迪士尼,無人教你跳舞,你係咪想咁?」,然後姨甥女即後話唔好,跟住同我家姐道歉

小朋友出口,正正因為係最單純最直接,往往係最傷人,要慢慢令佢地明白父母做嘅都係為佢地好

慢慢來,加油

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 14-11-27 發表

原帖由 henry102 於 14-11-27 發表
同意,題外話,你真係一個好姨姨
因為我真係好鍾意同小朋友溝通,鍾意佢地夠直接,唔洗左諗右諗

首頁

尾頁

跳至