自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

其實我覺得俠客行都好睇,好笑又比較短(兩本)。

不過我同意其他jm講,如果想先引起佢嘅興趣,亦舒、衛斯理等會較好

侯爵府

引用:Quote:小木偶媽咪 發表於 16-2-19 18:52 Fo

原帖由 miriam 於 16-02-20 發表
我囡係學校借左部 kindle,一日內煲左射鵰四章。

決定聽日去旺電買返部畀佢。
kindle係愛書人嘅好朋友,好好用,又唔洗咁多位放書,買得過

侯爵府

引用:Quote:超級特務 發表於 16-2-19 05:19 三毛

原帖由 rose-mag 於 16-02-20 發表
鍾曉陽,李碧華:我多年最愛,尤其係李碧華,佢嘅散文、長篇、短篇、鬼怪。。。我都睇得八八九九,唯一長篇 ...
“煙花三月”我睇咗一半頂唔順放埋一邊,戰爭真係好殘酷,慰安婦更加係不可饒恕嘅罪行!

侯爵府

引用:Quote:Lulu0820 發表於 16-2-19 22:57 “煙

原帖由 rose-mag 於 16-02-20 發表
所以我一直冇睇,揭過幾頁就覺得唔想睇,但其實李碧華文筆好好,描寫又細緻,的確係好打動人心。仲有一本傷 ...
依本我都睇過,印象深刻,其實我覺得好適合比高中學生睇。但“煙花三月”真係睇唔晒。

另一本“鴻\"三代中國女人的故事都好睇。

睇書真係跟興趣,我最初係睇愛情小說,瓊瑤、岺海倫、亦舒個d,之後衛斯理、金庸,再去就歷史,而家就中英文小說都啱,所以啱興趣好緊要。

侯爵府

小木偶媽咪 發表於 16-2-21 11:30
原來鹿鼎記有成人情節⋯咁我唔比佢睇住,佢上年中一時,話同學睇twilight,我有套中文暫時唔比睇,要高中先 ...
Twilight D成人情節都係最後果本,頭個三本OK嫁,不過中文譯得差,以樓主女兒英文程度相信佢要睇都會睇英文。

首頁

尾頁

跳至