自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實你個標題一野就話人有名氣係傳媒人,無非都係想推上報姐

如果人地話你無開你名
你走去話人開人名

佢有損失,可以告你誹謗

就算人地開你名
你係普羅大眾,佢開你名你既損失

vs

人地有名氣,你開佢名佢既損失

點都係人地強勢

好勒,如果出黎對質
道理係人地道,你蝕綽
道理係你道,當然無有怕啦

但係一千幾百既晶石私了左佢咪算囉

珍珠宮

回覆樓主:

睇完 jm 俾 hints 知邊間喇

再睇埋 d 對話, no comment, but

樓主你開晒全家樣都走黎 bk 嘈,何必呢
小小數目,嘈完受左氣換個身份語氣上黎搵人呵你撐你,做左人啊媽就成熟 d 啦

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-7-5 19:34
八來聽下

我似八婆咩

我唔似,我係

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-7-5 19:38
你一D都唔似,高貴的你可否講比八婆的我聽

以我理解
1) 樓主同店主係私下對話唔岩傾
2) 店主似自覺被質疑得不合理,出左個無特別指向性的 post, in general 咁講一堆似係多年打滾被質疑的經歷
3) 樓主衝左出黎話: 你做乜話我,但個 facebook 係自己個女個 facebook

所以我唔知樓主係點樣俾人攻擊

店主在一篇無指向性的文章講述主觀經歷又如何無中生有

樓主對號入坐話我問下都唔得之類既野,有其他客人comfort 樓主
而樓下的 reply 都係 fans support 店主,而唔覺有人攻擊樓主,幾乎係無人理佢講乜

八婆的八字結論: 條氣唔順,要人呵返。

珍珠宮

雨晴寶貝 發表於 16-7-5 19:56
我無要人呵我,確實我講既同佢佢既有出入,你見到事實全部嗎?你有聽過我地既對話嗎?請你未清楚之前收起 ...

outsider 睇
唔知你地 up 過乜
唔覺有人話你
但你用個女個 facebook 之後又掩掩揚揚上 bk 呻

世界好細,網絡好唔安全
我一個普通人路過已經知你咩樣啦
唔好咁天真 please. 保護返你屋企人

bk 有好多人會講 d 現實唔會講出黎既野,我無查你出過咩 post, 但唔覺意 relate 到你bk account 同個女facebook

就憑我話你全家個樣都俾人見到
你講成我話你要全家陪你
我覺得你理解或者表達都可能出左 d 問題

我呢 d 路人甲好心提你小心自己私隱咋

珍珠宮

雨晴寶貝 發表於 16-7-5 19:58
唔該你攪清楚先,你未聽錄音同對話,同埋我再次重申fb係我架!咪講到自己咩都理解!唔知點解你咁攪笑話我 ...

好簡單,你同佢唔公開的對話,就叫做私人恩怨

外人睇,就淨係睇 public 左既野,public 左既野無任何有關你地既對話,你身份,你資料,所以外人睇,店主無攻擊你,樓下亦都無人理你

你唔出黎覆,外人完全唔知係唔係你,聯想唔到係你,所以真係無人攻擊你

我所有資料都係按呢個 post 你寫既同 facebook 你同店主寫既野, 一個外人既角度。

我唔想知個 facebook 係你定你個女
我都唔想知你全家咩樣
你都係拿拿臨將個 account 變 private 吧啦

珍珠宮

雨晴寶貝 發表於 16-7-5 20:13
你唔覺得係因為係未聽錄音,佢自己有講明最近只有我去問佢,而我問既內容正正同佢出聲明講既一樣!當我再i ...

你明唔明

你話人網絡攻擊你

要呢件事成立,要有以下條件

(1) 有兩個人,一個係subject, 一個係object
(2) 成件事公眾可以好容易咁睇到
(3) 個subject 攻擊個 object

(1) 我只見到店主
(2) 的確成件事好公開
(3) 睇唔到有攻擊成份

你兩個私人恩怨,我當佢 whatsapp ,email, inbox 講晒粗口無中生有,都不構成公開的網絡攻擊啊

珍珠宮

雨晴寶貝 發表於 16-7-5 21:07
知道!明白了!明白你所說!亦多謝提醒女兒的照片可能被公開!店主已私下向我解釋!我上了寶貴我一課!我 ...

唉,呢 d 野同中學時期堆八婆做同窗已經要知啦

首頁

尾頁

跳至