自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

K3都細個既。。佢天生左手字的?有冇試过換手寫吓?佢個名筆劃繁複?有好多可能性的,不要太紧張。有D細路系5中意寫字的,所以寫得好慢/難睇/喊…我有个朋友囡都系甘,考中文老馮低分,因做5切(寫得慢/中意成日擦)…你細心D睇多排先,5好鬧佢慢

伯爵府

回覆樓主:

我囡都系天生左手的,我從冇迫/想佢轉手。佢地有能力適應的(小時筆劃成日錯),5好因佢寫得丑/筆劃錯就要佢擦或重寫,甘样会令小孩更厭倦/憎恨写字。如怕佢認少左字,可以多点睇文字卡,少筆劃的(早/吃/菜…)

伯爵府

lambaby2011 發表於 16-9-3 14:43

但老師投訴佢寫字“核突“,我又要應付老師,我應該點處 ...

你同仔訓練吓小手的肌肉,不竟仲細急不得,同老C解釋吓,老C会明既。。讓大家—起協助小孩

伯爵府

lambaby2011 發表於 16-9-3 20:17
老師k2時口口聲聲話我个仔越黎越抗拒寫字,咁我就同老師協議我地唔好再理我仔寫出黎嘅字體,重拾佢寫字嘅 ...

其實幼兒院都好少學術性野要追,多數學群體/分亨/自理…。。。系個老C少左D爱心,只有你自己想辦法了,,,如放學做—半飯後做—半(都系時間長),但一次可以做少D(开心D).可行嗎?

伯爵府

回覆樓主:

你支鉛筆要夠色(夠黑),有D鉛筆系5夠黑,錯覺要用力寫,坊間仲有D專比幼兒的"三角筆…(練拿筆姿勢)。。可能系老C响道吹吹龚,所以令你急姐,K3才開始,練字慢慢,咪認吓字先啰…放心。。我有個老C朋教開小一,佢成日呻D,剛升—的小孩系文盲(講笑姐),5点識寫字又5識字(一部分),要由头敎過。。所以呢~~放鬆D…再觀察吓先

首頁

尾頁

跳至