自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

she007 發表於 20-4-3 18:15
只開超市,街市,藥房,診所,全民不用上班,緊急服務除外,我見星加坡將會咁做。
香港,我估如果有日單日 ...

只要黎多一星期連續每日雙位數字確診,即係已經代表漸漸失控,
醫院/護都會頂唔順,

要做「預防」措施真係要襯早,
萬一大爆發,連累返內地就大件事。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

she007 發表於 20-4-3 19:07
而家最擔心係咪醫療系統頂唔住,之後好多人冇得入院,死亡上升?

其實最好襯四月有咁多假期,
真係可以考慮呢段時間停市
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

V_VPONG 發表於 20-4-3 19:41
希望啦!政府唔好再陰D陰D做啦!

好老實,回顧返呢幾個月,政府完全唔係做緊嘅「預防」措施,而似係做緊「補鑊」措施,邊度有問題就封邊度,
事實上,依家有好個案係搵唔到源頭,咁即係話政府呢個「補鑊」措施可能已經失效。

有科學電視節目指出,如果冇記錯該節目模擬一名帶病毒者一日內可感染高達70幾個市民,而呢70個市民亦都會每日再以幾何級數感染其他市民,而新受感染市民亦都會每日再感染其他市民,甚至波及鄰近國家。

希望今次政府能夠做返一次真真正正嘅「預防」措施

公爵府

V_VPONG 發表於 20-4-3 20:16
又唔可以咁講,香港咁人煙稠密嘅城市頂到依家唔過一千都好好,但政府下下怕市民鬧,做到陰D陰咁,希望政府 ...

好老實,呢個成績完全係香港市民自己有高防疫意識,
我冇記錯,過年前已有風聲內地有事,好多香港人已經去藥房撲口罩,點解我咁記得?因為我當時都有撲過。(如果你有睇電視就知陳局長同張司長出嚟講啲乜嘢,就知呢鑊真係要靠自己。)

今日,袁醫生都透露政府內有人用其他國家確診數字同香港相比
真係唔希望袁醫生講嗰句:「唔見棺材唔漏眼淚」千奇唔好成真。
真心希望今次襯四月有唔少假期做反次「預防」措施。

公爵府

V_VPONG 發表於 20-4-3 21:31
唔好玩啦!政府己經一早停課,如果唔停課,估計情況唔會係一千人以下囉!香港市民咁高防疫意識,唔好政府 ...

只停學?咁咪話做得唔全面囉,
有時修修補補可以好大鑊,一小個漏洞就可以傳染到好多人,好似
- 三月廿八日記招內有記者問使唔使封卡拉OK, 政府話唔使
- 四月一日政府先肯封卡拉OK
响呢三、四日,有人响卡拉OK受感染就會變成另外幾十宗冇源頭個案。
好老實,我覺得似「補鑊」措施」多過「預防」措施

再係咁落去「唔見棺材唔流眼淚」不是夢。

首頁

尾頁

跳至