自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,可以離婚。

做人,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,點解唔可以離世。
情到深處人孤獨

大宅

老咗食又唔食得。做愛又唔得。瞓又瞓唔到。阻住地球轉。最後個啲時間都唔知為乜。
情到深處人孤獨

大宅

反對得最多嘅係教會。佢地話,生死唔應該由人決定,要由上帝去做主。

幾百年前教會唔准離婚,都係話婚姻係上帝做嘅結合,人唔應該改變。但最後,婚姻都唔再係教會可以控制,咪一樣要比人選擇離婚。

情到深處人孤獨

大宅

個啲照顧老年人嘅錢可以邊度黎。

政府?人口老化,經濟放緩,借貸渡日,咩都左縮右度,到時佢點會照顧你。

下一代?佢地顧得掂自己就已經老懷安慰,仲點想連累佢地,要佢地捱埋一份。

自己儲個啲退休金?都唔知可以捱幾耐。會唔會一場大病冇哂;或者一場風暴水瓜打狗。

若果可以自己條命自己決定; 做人做夠咗,選擇光榮引退,淡出離開,消失; 反而係最 Happy。

esmehouse    發表於 24-3-24 13:37
幸福花    發表於 24-3-24 13:16

情到深處人孤獨

大宅

唔同地方都有唔同做法。

有啲地方,只有未期病患,可以自顠選擇離世。有啲地方,長期病患都可以。有啲地方失智病患都可以。

有啲地方,可以由醫護協助。有啲只容許自己服食藥物。
情到深處人孤獨

大宅

readymama 發表於 24-4-3 04:11
唔讚成。

一邊食住保健品,一邊叫住要安樂死。浪費。

咁講法,一邊食避孕丸,一邊攪人工授孕,咪一樣係浪費。

情到深處人孤獨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊