跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

大宅

各位講得好啱,我地呢啲已移民外地嘅人,真係小啲出聲好啲,當香港有好多人想走但無得走,我地講乜隨時都可能會比人誤解,我只係黎左美國4年,仲算係一個新移民,我好鍾意美國亦好愛香港,真係唔想睇到香港攪成咁,我身邊好多香港讀書時嘅同學,工作認識過嘅朋友,甚至係我表弟都有走出黎行動支持學生,其實我都好擔心佢地安全,好感動嘅係,有幾個廣州長大美國認識嘅朋友仔同我講好支持我地,香港人一定要加油!

大宅

其實唔止BK,連Facebook都一樣,以下係我昨日係Facebook post的status~

「近日Facebook有個現象,大家看Profile的顏色而各自Unfriend,當大家興高采烈地討論那一方勝利,我卻認為所有人都輸了,世界本來就應該接納各種不同的聲音,想不到一場政治運動卻令大家都容不下持相反意見的別人,這場運動沒有先把政府打擊,卻首先將人倫關係徹底給破壞了。 — feeling upset.」

我都給好幾個朋友unfriend了,原因是我的profile pic是黃絲帶

大宅

回覆 muimui313 的帖子

好明白你感受,我有時睇到FB啲人放上去嘅消息,都睇到眼濕濕,我大部份港嘅中學/大學同學都係支持學生的,佢地都有出去支援佢地,其實海外好多人都好支持香港班學生的,但我身邊有些中國嘅朋友就成日鬧我地香港人無嘢搵嘢攪,呢排我都盡量少同佢地見面,因為政治立場唔同,免傷和氣就唯有少啲同佢地接觸

BTW,好彩仲有呢度比我發下言,公海個邊好恐怖,我只敢睇唔敢出聲

首頁

尾頁

跳至