少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ss2704 發表於 21-1-26 19:50
兩公婆本身都細粒,預左呀女都係細碼.

但係佢高度一直都比生長線低,今日再同佢去醫生到覆診,11歲得133cm ...

我囡就嚟10歲唔過130cm,我怕佢大個唔過150cm,近月開始打針(C+),希望貴得有效,佢第時有15x我ok咖喇

子爵府

傻太 發表於 21-5-10 19:48
我囡就嚟10歲唔過130cm,我怕佢大個唔過150cm,近月開始打針(C+),希望貴得有效,佢第時有15x我ok咖喇
...

打左接近6個月,高左5cm(之前一年都僅僅/未必高到5cm)
我節衣縮食都要俾佢繼續打

子爵府

小圓圓 發表於 21-10-11 18:24
回覆 傻太 的帖子

好有效喎! 關乎個女未來, 花多D錢都要.

當初抱住搏一搏,打半年睇吓有冇效,唔得都叫盡曬人事。雖然仍比同齡矮,但佢都開心自己高左掂到地鐵個掛環(爸爸一直反對先搞到咁遲開始打,但就10歲無得再拖,爸爸見到成效,現在每晚提佢打針)
每晚打大脾外側,兩條脾輪流打,我唸住打兩年,每月暫時14,000,未計醫生診金,我當呢半年人工俾曬佢,錢可以再搵過

子爵府

ckmammy 發表於 21-10-13 12:04
打呢啲針有冇副作用㗎? 我姨甥女又係好矮, 7歲得108cm。 但佢父母又擔心打呢啲針唔知安唔安全。
...

我都有擔心,亦係拖到咁遲打的其一原因,見過提及大部分係加大糖尿病機會,所以我叫佢食返少d朱古力
逆天而行一定有代價,希望用錢當擋左

子爵府

ckmammy 發表於 21-10-13 13:08
你係直接去搵兒科醫生睇再轉介?

直接係私家醫生睇和打針,所以先咁貴
政府係平好多,但囡未必符合資格打,和一定係平日,我唔想請假。。。。

首頁

尾頁

跳至