自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡k1,早兩日家長日老師話阿囡學習上好差,其實之前佢都成日叫我幫佢溫習,但我綜合各方意見都覺得佢重細,唔好太緊張,所以我亦方鬆咗,順其自然,但嗰日同老師傾計,佢話問題好嚴重,話阿囡連男女孩子都未分到,近期教形狀,老師話三個之中只認得一個,但阿囡喺屋企同老師口中完全唔同,男女佢一早分到,老師教正方形,圓形,三角形,佢除咗圓形弱d,其他都認到,重有老師無教心形佢都識,另外重有好多問題都係咁,總之好奇怪,佢喺學校好似咩都唔識,但返到嚟又唔係咁,重有認字方面,我發現咗個奇怪現象,由於老師話宜家英文係教到m,一般同年小朋友至少會識到g,但我囡只認得c一個,但其實a-z我好早教佢,佢都認得,但老師咁講我返去又播d碟佢聽吓,點知我發現咗當播到某個英文字時我問佢呢個咩字,佢係答唔出,我之前教佢英文時係用遊戲咭,結果我拎番出嚟,同佢好似以前咁玩,將d牌擺好,然後問佢a喺邊呀,叫佢拎俾我,如此類推,佢全部做啱晒但相反我問佢呢個係咩字,佢又答唔出,俾我發現原來佢係唔識讀,中文問題比英文更差,所以我轉個方式教佢,係要佢讀嗰個字,我今晚只教abc三個,我讀,捉佢手指指住讀,佢轉頭唔夠十秒問番佢又係答唔到,指又指到,到底係因為心散定有其他問到,教到我自己都唔開心,又擔心

大宅

引用:K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2

原帖由 LedTV 於 15-02-01 發表
K1 咁既情況真係差左d,尤其係而家d小朋友2歲都認晒a-z 加形狀。

咁係學校同其他同學比較一定差啦。
佢叫我播多d碟俾佢睇

大宅

引用:可以留意下係咪讀寫問題。例如小朋友係咪只

原帖由 ChristieMing 於 15-02-01 發表
可以留意下係咪讀寫問題。例如小朋友係咪只認到圖畫,認唔到文字?

始終你小朋友仲咁細,而且你提供嘅資料 ...
其實我真係懷疑有呢個問題,亦上網揾咗資料,打算聽日同老師講,始於佢未識寫字,呢方面未睇得出,但讀方面真係有問題,教極都讀唔到,叫佢指就指到,中文方面係只認得圖畫,無咗個圖佢讀唔出個字

大宅

引用:我仔學校超開心(但學校排名高),k2仲未教

原帖由 Melosmelos 於 15-02-01 發表
我仔學校超開心(但學校排名高),k2仲未教寫a-z. 仲要認都未認得晒。又如何?其實日後點都會學識,唔駛太 ...
我囡都好開心,佢本身性格外向,老師都話佢絕對係個活潑嘅小朋友,其實學嘢有快慢,有d小朋友成績好d,有d差d,我真係唔介意,我最怕佢有讀寫障礙或者其他問題,因為佢真係點教都讀唔出個字,正常無理由前後唔夠幾秒就唔記得嘛

大宅

引用:K 1 有機會係識,不過唔想答你,或者特登答

原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表
K 1 有機會係識,不過唔想答你,或者特登答個錯既答案比你,我個仔就係甘 ,老師當佢唔識,激到我彈下彈下: ...
咁你係點發現佢真係識?

大宅

引用:會吾會真係太細個呀?我女兩歲都係教極ABC

原帖由 964000 於 15-02-01 發表
會吾會真係太細個呀?我女兩歲都係教極ABC都讀吾到,只識Y, O, 我都吾知正吾正常。

...
兩歲應該正常,因為返咗學真係唔同d,佢係爭太遠

大宅

引用:我細仔k3, k1時同你囡一樣,乜都追唔上水平

原帖由 eelenomis 於 15-02-01 發表
我細仔k3, k1時同你囡一樣,乜都追唔上水平,我問老師,老師話佢係細b,唔好太緊張,於是我留意多一年。到k ...
好,我去睇吓,唔該晒

大宅

引用:k1咋喎,間學校會唔會高要求左小小,我女k2

原帖由 BREADWING 於 15-02-01 發表
k1咋喎,間學校會唔會高要求左小小,我女k2而家先教a~z,1~20
係呀~?我以為間間都係k1教abc添,數字都有,但阿囡0概念,我又再發現佢讀唔到個英文字反而讀到相關生字,例如f,佢見到會話fish,m就mokey,但就讀唔到係m同f

大宅

引用:Quote:原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表

原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表
拎住粒糖去問佢 答岩就有得食 好似海洋公園d海獅甘

就比我發現佢原來玩野 明明識 亂甘答 或者唔答:sweatin ...
呢招已經試過,效果一樣

大宅

引用:以前k1可以慢慢來,但而家社會唔同,好多家

原帖由 whywhywhywhy 於 15-02-01 發表
以前k1可以慢慢來,但而家社會唔同,好多家長已一早教晒小朋友,所以可能樓主小朋友係正常,只係大部分小朋 ...
我同老公都係輕鬆派,返學前真係無特別谷佢,只係遊戲中學習,都無話一定要佢識,佢認得當然好,唔認得我都算,我明白讀書都有d壓力,所以入學前基本上真係食玩訓,想佢好好享受呢段時間,但宜家諗番,我會覺得自己係做錯

首頁

尾頁

跳至