自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實好多人都唔識揸,只係夾到野就ok!
我自己都一直揸唔好,什至夾野都唔穩,咁多年都係咁,所以我一直都中意用叉!
如果話揸筆都有影響,我手字又一直都靚wo...其實唔影響到人咪得lo~

珍珠宮

大姑娘 發表於 23-9-5 14:53
有啲嘢唔係一句,話無影響其他人就ok.

而係反映一個人既教養,家庭教育等等。

其實會亂話人無家教,無教養,都已經好失禮!
爛牛仔褲一街都係,有人覺得係潮,有人覺得係失禮,我有時覺得,咩心眼睇到咩野la~
自己做好自己就ok,你永遠無法滿足所有人,亦無人可以面面俱到

珍珠宮

carcar0909 發表於 23-9-5 16:47
有啲人自己做到就去批判D做唔到嘅人,話埋人哋父母冇家教!太刻薄了!
...

我都覺得亂鬧人無家教,真係好肉酸!!

珍珠宮

曾經有人 發表於 23-9-5 17:47
講野九5搭八,你屋企好有家教

算la...我都睇唔明

珍珠宮

sandypanyu 發表於 23-9-5 13:24
我都-樣,吾識揸筷子,動手能力(指手作仔)都差,但手字,畫畫,毛法書法都吾錯.
...

其實我外公都好高要求,除左要識揸,仲要揸得直,夾餸食飯隻手唔可以“咩”(諧音),食一定不言,我媽話佢以前食飯都食得好攰

珍珠宮

sandypanyu 發表於 23-9-6 18:21
做人點解要甘辛苦?有幾多個人真正留意你?每樣野吾可以刻意強求,只能盡力,我細細個已經被父母打"手" ...

其實做人對自己有要求係好事,對身邊人有要求,可能都係一份著緊,因為自己覺得好,都想你一齊做好,我覺得我都可以理解,學多一樣野,對自己唔係壞事,只係太嚴格,可能相處時會令人有份壓力~
你講得岩呀~做人可以輕鬆D,無人得閒成日留意你,你嘅人生亦唔需要圍住外人轉,勉強無幸福,因為一個姿勢或者動作做得好,而生出優越感,一樣可以理解,但優越到去亂侮辱人,就有D執著了 食餐飯都針鋒相對,負能量太強,我受不了。。。

珍珠宮

sfll 發表於 23-9-7 06:00
面對面話人無家教
真係挑釁性好強㗎!

舉止優雅,但一開口噴糞。。。
大概就是這樣。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊