跳至

首頁

尾頁

公爵府

rose-mag 發表於 19-6-24 13:34
唔係好明,你想申請媽媽,再由媽媽申請你妹?

申請父母或兄弟姊妹都係要公民至可以,當然申請你父母會比 ...

版主,想幫朋友問,佢細佬係Seattle, 依家等收green card, 應該下年收到,佢地問左當地律師,話等細佬入左籍,就可以申請父母同佢,話佢果邊係去Texas 個office, 咁個網Texas寫F4 processing time 都係8-10個月,佢話計落由佢細佬收到green card都係6年就得,係唔係咁計?
咁佢細佬申請完佢之後有green card,佢先可以申請兩個仔同老公??
謝謝

公爵府

ivyscyip 發表於 19-7-24 23:02
唔該睇返第五樓。

要係citizen 先申請得兄弟姊妹,process 完都要等排期到,現在先排到2006年,即13年。 ...

我就係上網幫佢睇完一倫,我明明見到個table F4 排到06年,F3排到07年,佢話唔同州就唔同進到wo, 話5樓個web 個processing time寫8-10個月就搞點,我話係咪入紙時間搞要8-10個月,但之後照排隊ar? 佢又話律師話佢細佬入完籍就申請父母,之後大約3-4年就可以申請埋佢 我R爆頭成個web都冇寫話移民去邊個州會快d, 淨係得最update july 2019 排到邊年個table.... 我又怕講錯俾佢聽,所以黎問下
佢細佬又話申請完父母叫父母申請佢會快d, 我話我睇完最多F4 變F3, 快左一年,但仲未計父母入到籍又要多5年先申請得佢,變相仲慢左,我怕佢如意算盆打得太盡,到時話我做咩唔話佢知。。。

公爵府

ivyscyip 發表於 19-7-25 02:05
佢個如意算盤根本唔得,叫佢預20年啦。不過到時佢d仔女又太大,跟唔到過去。

除非係citizen 配偶或未成年 ...

20年。。。 佢個如意算盤就係6-7年後,個大仔升中一就可以入籍去美國讀書。。。
btw, 想當年我媽話陀住我時入紙,到我中三先移到民。。。依家要20我唔覺出奇,出奇在我fd相信6-7年就得,仲要佢細佬未有green card。。

公爵府

rose-mag 發表於 19-7-25 02:36
我都睇咗個表,但係第一:果個只係參考指引,隨時變,而且不停變,根據USCIS 數據,相同申請表格處理時間 ...

講左,唔聽,同我講“咁律師講ge應該唔會錯”
同佢講processing time係I-130張表,仲未計排大隊,要起碼20年,但同我講“個律師話佢地啲申請表會分派到唔同既州分處理,而每州分都有不同既隊,而加州係最耐既,最少要10幾年,但我地個州相對會快好多,因為申請少加州幾倍”
我問佢個律師係咪做開immigration, 佢話係,我只可以答佢“咁律師講應該ok”

公爵府

rose-mag 發表於 19-7-25 02:44
係囉,綠咭要5年至夠資格入籍,N-400申請喺Seattle而家要15.5-18.5 個月,5年後或者要更耐,就咁計,如果 ...

住左一段時間可以抵消嗎??
我記得佢細佬2010年去美國,中途有非法逗留送番香港,一兩個月再申請student visa番美國,之後一直係美國結婚生埋小朋友,但有得抵消都係少5年,點計都要15年,大仔依家6歲,到時都21 la....唉。。。

公爵府

rose-mag 發表於 19-7-25 14:57
OMG,咁又複雜咗,正常係應該由正式「合法」入境果日計嘅五年內連續住夠30個月,中間冇出境耐過180日就可 ...

如果係香港坐過監le?? 入籍時會唔會睇n年前ge野??
我淨係知佢細佬想當年(09年尾/10年頭) 放番出黎,之後就送佢去美國讀書,當年係student visa過左期仲留係度,送番黎香港搞番點再入,咁多年都係用student visa, 我仲話“你細佬讀咁耐仲係讀緊書拎student visa?” 果時已經結埋婚,但弟婦都係拎student visa ge台灣人,生埋個小朋友變左一家三口拎唔同passport放上fb 依家四口,我問唔係生完小朋友可以拎綠咭?佢話唔係,原來要等小朋友21歲後先申請得,依家搞投資移民,仲同我講auntie俾左USD3.5million 佢細佬都唔俾錢佢移民,wa, 到時唔批咪。。

公爵府

rose-mag 發表於 19-7-25 15:43
嘩,咁複雜,真係唔敢答,不過個人感覺有危機。

好奇:細佬用咩去申請綠咭?老婆都係學生簽証,即係都冇 ...

多謝你ar版主,咁細心同我分析
佢細佬依家係搞投資移民去申請綠咭,可能就係個律師做到先咁信個律師掛.... 佢全家想靠細佬入左籍,就申請埋父母同佢一家.... 律師話大約下年細佬拎到綠咭,咁je係之前住咁耐都唔可以計果5年,要等到收到綠咭再5年先申請得入籍la.... 但最大問題係到時批唔批....朋友仲cap圖俾我睇,阿律師話申請好快,一年就ok, 之後從申請auntie開始3-4年之後可以申請埋佢
但我冇理由challenge人地律師寫“申請”兩個字,唔係“排期”ga, 我想同佢講“我夠申請左$4000, 申請用左一個月收到SMS通知, 但到依家都未收到錢,同一道理ja ma” 又或者朋友有錢有後門走??

公爵府

rose-mag 發表於 19-7-25 15:51
要等小朋友21歲後先申請得>>>咁又點會六年就嚟到?要等佢小朋友21歲後申請佢嘅綠咭,再等五年申請入籍 ...

係ar, 我聽到3.5m 眼都凸la, 仲要美金,分1m 俾佢搞投資移民都得la, 話係都唔俾錢佢wo, 我話去申請加拿大唔好咩....

所以依家唔等小朋友21先搞,依幾年搞投資移民,等細佬一個入籍就可以申請全家咁lo.... 由細佬拎綠咭起計6-7年都太快la, F4 wo,個律師居心叵測

公爵府

ivyscyip 發表於 19-7-25 20:31

我真係對呢個律師有D懷疑,現在eb5都係加到1.8m....咁另外 ...

多謝你ar jm, 唉。。。要講ge都講左,唔聽都冇法。。。

首頁

尾頁

跳至