自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

12歲應該大部分小朋友都有手機,會唔會考慮俾手機,但裝番d app控制番佢使用時間?

男爵府

Fishqqma 發表於 24-2-12 15:48
其實會唔會每日少少時間畀佢用電話會好啲.

贊成,太嚴其實有時會有反效果

男爵府

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:04
平時做晒野會有20分鐘ipad 或打機時間,但佢都係拖…

其實如果已經小六,全日只有20分鐘打機時間稍為小左d....

男爵府

回覆樓主:

試下揾一個大家都心平氣和嘅時間,同仔仔傾下點樣分配時間用手機

唔好唸住傾一次兩次就成功,小朋友始終自控能力低,大人其實都好多時忍唔住玩手機

青少年反叛期唔能夠下下硬碰硬,亦都唔會短時間內即時可以解決問題,慢慢逐步溝通,慢慢希望可以軟化佢嘅態度

男爵府

JAlove 發表於 24-2-13 11:17
我個仔中一,每星期只係得兩晚半個鐘打機,佢冇手提電話呀

你仔仔好乖 你教得好好

男爵府

回覆樓主:

其實見到好多唔同意見,我相信個個小朋友唔同,我識人湊一對孖仔,自己親力親為湊,管教方法一樣,細細個開始就晚晚培養佢地一齊睇書,放假就玩下唔同運動,一直同校唔同班,但兩個性格完全唔同,一個鍾意睇書玩lego,一個始終淨係鍾意玩手機game,個媽媽都好頭痛

所以,其實我自己覺得唔係話下下一刀切,適用自己小朋友嗰套,唔等於適用於其他小朋友,青春期一定親子關係行先,唔係話放任唔管,但要大家經常互相溝通,有時呢d溝通,可能要花一至兩年先成功,唔可以下下家長式咁壓落去

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊