自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Prosperous 的帖子

如果係 E160 / EV230 果塊係 PM2.5 濾網,說明書有寫係屬於消耗品,大約一年換一次,無法清洗;原廠要兩百幾,淘寶有代用就幾十,效能有冇分別真係要用過先知...

男爵府

E160 / EV230 真係有 Sell 空氣清新呢個功能,機身上又真係有【空氣清新】粒獨立制當空氣清新機用...
官方介紹:

收起

配備 PM2.5 過濾網,可供獨立運作的空氣淨化功能有助去除花粉*2、減少異味*3、抑制細菌*4及塵蟎過敏原*2,維持屋內空氣品質。

男爵府

回覆 jenniferzhu 的帖子

我都係用 EV230,但我屋企已經用緊 IQAir,唔會用 EV230 嚟當空氣清新機用...

男爵府

如果你主力用 EV230 嚟做空氣清新,建議你用返原廠 PM2.5 濾網,話晒有認證;淘寶係平但無認證,話晒過濾完啲空氣都係你同家人吸返,無謂為咗慳果一百幾十而攞全家人健康嚟博...

男爵府

輔助吓 OK 嘅,但如果要認真嘅空氣清新就真係唔多夠,佢剩係得 PM2.5 濾網,只可以過濾空氣中懸浮粒子;如果有埋活性炭過濾 VOC 就真真正正可以取代空氣清新機嘞...

男爵府

係呀,基本上一開機就一定用到果個 PM2.5 濾網,所以官方建議每年最少換一次;外殼果個膠網就要勤啲洗 (洗完切記要全乾至好開機),一來可以延長 PM 2.5 個壽命、二來為安全著想,新聞成日賣話抽濕機火燒屋就係因為積塵過熱而引起...

男爵府

珍惜眼前 發表於 24-2-5 13:03
好推都係賣點,抽完31L水 下下拎住去廁所倒都唔好話唔重,同埋佢有WiFi 功能

...

咪玩啦,個儲水箱點會有 31L 咁大呀?

31L 係每日最高抽濕量,機身上邊個儲水箱最多咪 5L...

男爵府

珍惜眼前 發表於 24-2-5 13:18
5L唔係個個女士都咁大力日日拎2-3桶去倒架….

照你咁講,唔應該睇個轆好唔好推,係應該睇可唔可以駁喉去去水位,咁咪唔駛咁辛苦推部抽濕機去廚房 / 廁所,再抽個儲水箱倒水囉...

男爵府

Prosperous 發表於 24-2-5 13:29
問咗 google 大神, 三菱網站有:

https://www.mitsubishielectric.com.hk/customer-services/accessories? ...

唯獨就係無 List E160 / EV230 啲配件...

男爵府

回覆 fanny2014 的帖子

每日最高抽濕量 12.79L,但要喺特定溫度同環境下計,你預實際用大約係 10L 左右…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊