親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

今次係台北入台北走,但中間會有3日2夜係台中,台中係自駕遊,但出咗PLAN A同PLAN B,唔知邊個會好D,麻煩台灣達人睇睇行程:

PLAN A
第一天(星期日): 約10點會到達台中高鐵站及取車--->青青草原--->小瑞士花園--->紙箱王--->住黃慶果園--->伊拿谷食飯
第二天(星期一):黃慶出發--->麗寶樂園--->住清新溫泉--->甲逢夜巿
第三天(星期二):清新溫泉--->彩虹眷村 --->日月潭--->集集--->台中高鐵回台北

PLAN B
第一天(星期日): 台中高鐵取車--->高美濕地--->黃慶果園--->伊拿谷食雞
第二天(星期一):黃慶果園-->青青草原--->小瑞士花園--->紙箱王--->日月潭--->集集--->彩虹眷村--->住清新溫泉--->甲逢夜巿
第三天(星期二):清新溫泉--->麗寶樂園--->台中高鐵站回台北

**PLAN A第一天咁趕上去青青草原,因為星期日先有羊咩SHOW
唔知台灣達人有無建議?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 oumihei 的帖子

其實逢甲去唔去我都無所謂,只係見到咁出名,諗住有時間就去行下。麗寶我初頭都無諗住去,但其他地方我又無乜興趣,所以先考慮麗寶,諗住小朋友玩得開心

珊瑚宮

wonadaol 發表於 15-1-26 11:25
其實2個Plan都好多車程,坐車時間會頗長,觀光時間很少!
Plan B 應該可行d,但Day 3應該去不到麗寶樂園, ...
多謝你建議

珊瑚宮

回覆 shinku 的帖子

真係好多謝你咁詳細講我個plan出現咩問題,之前有睇過你既post,有用google map睇過d車程,我承認我自己比較貪心,諗就好似無乜問題,我都知去咗台中巿又返去日月潭的確浪費咗d時間,但你講得啱既係,我其實無諗到去日月潭同埋集集做乜野,因為我睇咗咁耐,集集我都唔知有咩咁值得睇,日月潭只係想到此一遊就算,無諗過要去日月潭做d乜野同埋睇d乜野。我諗我要由頭再睇過應該點安排先。多謝晒你意見。

珊瑚宮

shinku 發表於 15-1-26 16:39
其實日月潭係有D雞肋,我之前有玩兩日,第一日中午去到遊湖,晚上行下附近(但其實無乜野行),
第二日主 ...
真係好多謝你再俾意見我,我睇咗好多遊記,真係覺得好多地方都唔吸引,集集我真係夾硬加上去,九族我無諗過去,所以先諗住去麗寶樂園。既然有你俾呢個意見,咁我再由頭plan過d行程。因為集集我睇過晒無咩想睇,火車我又唔啱睇,阿女又無興趣。

珊瑚宮

Biancacheung 發表於 15-1-26 17:14
其實三日兩夜在台中,真係玩唔到太多,你此行係幾月去?我下個月都plan左一日去日月潭,將會係第四次去日月 ...
好多謝你既提議,我二個小朋友(7歲&2歲半)咁適合邊個樂園多d

首頁

尾頁

跳至