婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:yoyocandy 的帖子

應該因為系大女,同埋個樣同性格好似佢。
可能佢同舊情人生呢

別墅

引用:外人睇d對話內容就覺得好啜核搞笑,但身為

原帖由 LumLum 於 15-12-24 發表
外人睇d對話內容就覺得好啜核搞笑,但身為家人對自己屋企人有如此尖酸克薄的言語行為,其實哩個家一早散晒 ...
你不用sorry我,我冇當佢地一家人

別墅

回覆:我老公的一屋叉燒的家庭

(26) 大姑9偷我細佬結婚人情事件
這件事可完全體現這叉燒家庭各人的缺點:
1)大姑9的貪婪及死口唔認
2)62的自hey hey 人及點解寵到個女咁
3)2姑9的自私和講大話唔駛本

好好彩這件事𥚃面冇我99份,因為當時佢喺外國冇返香港!

先解説我大姑9點一個星期賺五萬元,好過去打工!事情發生在我細佬結婚同一個星期,相信佢好等錢洗

星期初:佢問62攞左五千蚊話要同客人食飯,第二朝向我62 claim 多一皮野,話俾個客偷錢!話如果62唔俾就去報警攪大件事,連單生意都冇埋。(佢知我62一定會俾番佢同埋唔會問返客人有沒癹生呢件事)

事緣佢話食完飯陪客去shopping, 佢入試衣間試衫就俾個客幫忙攞住個手袋,跟著人地偷佢銀包的錢!

疑點:
1)點解你陪人買野変成自己入去試衫?
2)正常香港人點會有一皮野cash 帶出街?你又唔係強國人!
3)放工己8點,食完飯起瑪10點,商場未關閉?

To be continued....

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-30 12:45

別墅

(27) 大姑9偷我細佬結婚人情事件--續

繼續講大姑9這個星期怎樣賺5萬蚊。
星期初己成功賺15000,到星期中,佢又夠膽死問我62攞25000來置裝,用來參加我細佬wedding! 同步佢call me 問我攞discount 買野,因我friend 在該公司做,用staff price 買野要我friend 簽單。最後friend 話我知佢一對鞋加衫只用了6千蚊左右!

好衰因為我friend is 事後好耐先同我講,否則我一定在我62面前拆穿佢!

最後解說佢怎樣偷我細佬人情!
我細佬結婚是星期六,星期五晚上我62預備了兩封冇抬頭禮券(各一萬蚊)放在自己公司房間枱面,準備明天返去攞埋就可直接去飲!星期五放工我大姑9好忙,遲遲未放工叫我62走先,佢遲啲自己鎖門。

到星期六佢地就如常來參加婚禮,我62親手俾左兩封利事俾我daddy....
我daddy 好肯定佢利事卦是紫色花開富貴。幾曰後我mammy call me, 話大件事,死喇唔見左我62其中一封利事,真唔好意思。佢地只收到一個一萬元,另一個同樣信封,入面是空的,叫我打俾62 clarify 下....

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-30 12:46

別墅

(28) 大姑9偷我細佬結婚人情事件--終極篇

Sorry 大家等左咁耐,因為我要湊BB,請多多包涵

以下是我同62對話攪消楚發生咩事

我:62,我媽咪話佢已經集低哂所有賓客人情,以作以後回禮用。唯獨是見唔倒你嗰封,嗰晚我daddy醉醉地好驚跌左你封人情唔好意思。因為佢肯定你有親手交俾佢的。而家有封紫色利事封,封面寫住花開富貴,入面有一萬蚊禮券但冇名的,係你的嗎?

62:係冇錯,系我的!不過是兩封,唔系一封,各一萬蚊,共兩萬!

我:唔好意思,媽咪話只有一萬,因另外我吔仲收到個吉利事封,入面冇野嫁!

62: 吓點會呀!我之前嗰日親自去銀行買禮券,跟著入信封。我仲突登打俾xx ( 2 姑9)問個時佢結婚你屋企封幾錢,跟著我封返一模一樣兩萬俾你細佬!
嗱我封完好夜喇,就放在書桌,公司都放哂工除左xx ( 大姑9)
呀!! 仆x! 肯定係嗰個死八婆!唔緊要,你等等,我打俾佢,一定俾個交代你,好冇?

我:你唔好誤會,唔係人情幾多問題,只是我daddy mammy 怕唔見左親家嗰封唔好意思。OK, 咁你call 返我啦!

(62 is calling 大姑9,同步我就打俾媽咪講返62講咩,竟然俾我發現2姑9是大話精。我mammy話當年2姑9結婚我地是四萬做人情,不是兩萬。
我當時諗左好耐點解2姑9要講大話,我mammy 好聰明,即刻check 返2姑9的99and 自己老公,姑仔加埋做幾多,原來亦是兩萬!

謎底解開:
因為我2姑9愛夫心切,不想夫家用咁多錢,但又費事我62俾四萬,佢地俾兩萬會比下去,所以就呃我62以前我吔俾兩萬佢,咁就可以暪天過海。

To be continued

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-30 12:47

別墅

(29) 大姑9偷我細佬結婚人情事件--終極篇下集

我之前試過打到一半冇哂,所以而家都系打少少upload 左先安全啲!

62終於call 返我--

62: 我頭先問xx ( 大姑9),佢話冇攞過,又話要生要死如果有攞俾車撞。算啦我下㳄見面俾返一萬坟你吔,好冇?當冇亊發生過啦!(我姑9不嬲發誓當食生菜,我見過不少)

我:吓老爺,而家唔係錢嘅問題,我怕你公司有人手腳唔乾淨咋,咁我都要叫c6以後離開公司要鎖自己房門。

62: 唔係,我諗番起嗰日我冇攞利事番公司,一路係我套西裝入面著左,可能我自已唔小心跌咗。

我:62, 你其實知道邊個偷,佢咁大個人唔可以再咁樣。下次如果佢喺超級市場偷野俾人拉咁點算,你為佢好,唔好仲容佢啦!
仲有,我媽咪話嗰時2姑9結婚我屋企係俾四萬,不是兩萬。我覺得你有需要知!

62: 個死女包!為咗佢老公咩大話都講得出,佢99又肯定姑寒到死!哎真係醜!放心,我會處理,下次俾返3萬你。不過你費事同你daddy mammy 講啦,我都好羞家!

我最後當然有冃我屋企講,一齊笑啦

別墅

引用:你啲姑奶,點解咁似我家上一輩的女親戚,個

原帖由 siubekat 於 15-12-29 發表
你啲姑奶,點解咁似我家上一輩的女親戚,個個都精神病!發神經!郁啲大吵大鬧!發錢寒!當衆鬧老公!粗口爛 ...
唔通真係潮州基因?好恐怖!唔知李嘉城屋企又係咪咁

別墅

(30)點解我99覺得62有二奶!

本來想用小三這個term, 但用在佢地呢個老土家庭,好似唔太夾。

幾年前我應該好似剛剛和c6結婚,佢就同我講呢排屋企好煩。話99同大姑9又無中生有攪事。事緣我62郷下池堂會大修,就叫啲己搬走落香港,外國等等的x氏有錢人捐錢,大執個池堂。我62呢啲咁要威,又覺得自己而家咁有錢光宗耀祖,佢一定捐好多錢。到嗰日池堂重新開幕儀式,我吔就被62吹鷄全部都要上去焼炮長!

當日6299,c6,我,大姑9,2姑9及老公一行6人就去到佢地嘅X氏池堂,食下盤菜等等。當然有好多人走埋來吹水和拍馬屁。

有個所謂唔知咩水走埋來話恭喜我62又添丁.....

To be continued .....

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-30 12:50

別墅

引用:真係精彩,同我c6屋企咁,佢又係4兄弟姊妹,又

原帖由 Yee_eey 於 15-12-29 發表
真係精彩,同我c6屋企咁,佢又係4兄弟姊妹,又係典型難頂99加個三八姑9,我地應該可以做好朋友,大家經歷相似:ha ...
咁你點攪呢啲怪獸屋企人?

別墅

(31) 62 添丁?

其實唔係喇!事情是因為我62有個呀哥,以前冇落來香港仲喺潮州好窮,個仔過繼左俾62希望痴下金康。呢位c6堂哥,亦而家係我62其中一間廠的廠長。62好睇佢,為了佢可以為公司忠心賣命,又買別墅,車,同供佢啲仔女在深圳讀國際學校。佢嗰時啱啱生左個仔,所以人地類似恭喜佢添丁(抱Suen 意思)
我99同大姑9有個通病,聽野鐘意聽一句,之後十句入左自己世界,跟著不斷加自己幻想變為現實!
嗰個人行開後,我99就著火,一野倒杯滾荼落我62腳到!

99: 我一路都知你有阿二,而家仲要成條村都知,你要唔要面?啲仔女30歲,你而家再添丁!你個仆x!

62: 發神經!把口生人地到關我鬼事!佢係賀呀x 生仔呀,唔係我!

99同c6講:得你咁死蠢幇個老豆打工,養埋第二頭家!

62: 你不如問點解我咁死蠢要養你同xx(大姑9)呢兩個人版啦!人生仔我生仔,得4個得一個似樣,xx(2姑9)又冇鬼用嫁出去好似自己老豆姓咩都唔記得!生四個,成功率25%!個xx (大姑9)仲要負數!

大姑9:你pk死啦不如,我夠想老豆李嘉城拉,你賺錢有咩用,又唔俾我,帶埋入倌材啦你!你冇仔送終呀你!

C6: 你儍㗎?駛唔駛咁講野,呢個你老豆,冇佢冇你!仲咒埋我!不如你返外國啦!

我:係啦其實個邊適合你的,個人唔駛日日諗錢咁大壓力!

大姑9:冇錢點番?我唔會住間舊屋!

我:我夾一份俾你買,係米走先?哈哈!

62:係!送走個瘟神唔該,我都夾一份,預我大份的!哈哈哈

99指住c6: 你老豆如果冇錢睇下你會唔會幫佢?扮孝順。
我們冇言,費事再採佢!

返到香港解說佢兩母女點話鐵証如山我62有二奶和第二頭家!隔幾日又大吵一次....待續

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-30 12:52

別墅

引用:Quote:原帖由+Purvic+於+15-12-29+發表(31)

原帖由 cps2014 於 15-12-30 發表
真係好好睇
你們有冇懷疑大姑奶唔係62親生。
疑點1. 你99結婚頭幾年都冇得生。而你99又好急要生。
一早己經講話懐疑啦。
唔系頭幾年冇得生,系頭三個星期結完婚已經捉62去驗,。等報告期間話自己有左

別墅

引用:係囉,暗中攞哂佢地尐頭髮拎去驗DNA啦如果

原帖由 xavierma215 於 15-12-30 發表
係囉,暗中攞哂佢地尐頭髮拎去驗DNA啦
如果真係野仔野女嘅至慢慢玩返佢地轉頭 ...
我幾年前唸過地下執頭髮,但怕如果執錯咗工人嗰條我就大煲

別墅

引用:你老爺真係無乜威嚴,可以咁比個女同老婆鬧

原帖由 豬吉 於 15-12-30 發表
你老爺真係無乜威嚴,
可以咁比個女同老婆鬧
仲要講緊大富人家
我62其實好惡,不過個兩個痴婆仲惡。不過全家不嬲用粗言為語解決問題,所以可能62化左!

別墅

(32) 所謂鐵証如山有二奶?

返到香港後過幾日,c6話屋企又嘈到死,我地就就返左去睇下有沒有發生命案。62出左去,99就同c6傾睇下點同第二頭家搶身家。叫c6返公司攞哂電腦record , 話教佢點分次調走啲錢 ( 公司只有62 和 c6可以隨意調動現金)
又叫c6 扮抄股票叫62俾幾千萬佢炒。c6話佢痴線冇理佢!

那一邊99好認真和c6傾,這邊大姑9就捉住我講佢幾日來不眠不休搵倒嘅証據!

1)池堂重建有捐款人名刻在一塊石碑上,我62個名當然最大個同第一排。下面有細隻啲名寫c6,叔仔,兩個姑9名。
佢偷影左全塊碑,有幾百個名。(全部同一個姓氏的)其中一個名佢話係62嘅來香港前嘅名,下面嗰幾個名應該係佢另一房仔女。佢話99知道這是佢以前個名,但以我99啲妄想加記憶,我唔係好信。

2)佢又攞一張某年公司年飯相片,求其指個女人就話應該就係二奶。事後c6話該女人有老公仔女在長沙住的!

3)話我62間大陸屋房間是雙人床,一定同二奶瞓!救命,就算有都第二度再買屋啦。咁大間屋難度瞓三呎床?

4)話咁多年62咁多錢都只是俾幾間屋我99名下,其他一定俾哂二奶!大佬呀有錢唔一定成副身家俾哂你,何況你咁衰點解要俾你地?

之後大姑9充滿信心話點部署點趕62走,仲要分佢4份3身家,我當場0嘴!

我:其實你而家所謂証據一啲sense 都冇,不如你榲個私家偵探查囉!

大姑9:不用!我吔呢啲証明已經可以告佢通姦,佢今次衰硬!

C6: 你係咪儍嫁?咩evidence? 你睇CSI多呀?

大姑9:我問佢律師朋友佢話官c一定蠃!(一定吹水加幻想)

C6:咩律師?你有朋友嫁咩?你青山啲roommate 呀?

我:係,你搵倒証據先啦,否則俾人dump出衍係伱,不是你老豆!你如果誤會佢激親佢你死硬!

以後我地走,大姑9坐返埋去飯台同99繼續好認真傾,連bye bye 都唔同我地講。睇佢地背影,嗰刻我覺得自己去左青山睇open day!

最後當然又不了了之

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-31 23:43

別墅

引用:Quote:Purvic+發表於+15-12-8+02:05+頭先唔

原帖由 llssisi 於 15-12-30 發表
餵母乳食邊個餵姑9食人奶?????
No la 嗰時打錯左自己電話auto彈岀來

別墅

冇咁多野寫哈哈,之後會不定時update! Thanks for the support!

別墅

引用:Quote:原帖由+Purvic+於+15-12-09+發表頭先

原帖由 EudyptulaMinor 於 16-01-21 發表
我嘅禮金都出現咁嘅情況!實際金額係佢地開初講嘅一半!不過我唔似你有8位數,我原本嘅禮金仲奀過我份糧, ...
世上的人無奇不有!請!👋👋

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

號外。
勁搅笑,我99話要離婚,我老爺話終於等倒了!我誠摯恭喜我老爺可以有美好的下半生😂😂😂
佢事緣大掃除自己做死,個叔仔同我62出去辯年貨,自己個crazy 大女又冇幫手。佢係咁打俾62叫佢PK死!平時PK唔緊要,但今日是62正日生日。勁唔老犁佢即反枱,而家計緊點分身家。我在旁邊偷笑中
大女聽倒執屋幾日冇出過房,而家一聽倒分身家即出來坐低飯枱同呀媽帶哂老花眼鏡計數中。背影兩位勁似青山院友。原本我同老公出去剪頭髮,而家聽到發生命案of course 返去8下唔好執書😂😂

imjudy    發表於 16-2-7 18:25

別墅

回覆樓主

Delete pls

首頁

尾頁

跳至