夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Babebabeyo 發表於 13-9-11 16:21
終於忍唔住, 傷心到要向到開post發洩...希望大家唔好介意俾我向到講晒所有野出黎。

跟他拍左接近4年拖, 一 ...
曾經有一段情, 我與他拍拖兩年多時, 有一天, 他對我說他的朋友很傻, 咁快諗結婚。 他的朋友與他同齡, 同是25歲, 個人認為25歲應該要計劃下啦。 於是, 我問他: 咁你呢, 你有諗過幾多歲結婚? 他答: 我無諗過要結婚。

就係因為呢句話, 我立即向他說分手, 但一滴眼淚也沒有流過, 因為一點也不值得。 我覺得他在浪費我的時間, 竟說沒想過結婚, 我接受不了。

以往, 他的媽媽經常叫我到他們家吃飯的, 她很疼我, 對我很好, 又經常買東西給我。 過了一段時間, 她的媽媽奇怪我不上去, 他才向他媽媽說明分手一事及原因。

事後, 他的媽媽及其本人也搵過我, 他的媽媽向我說她的兒子一定會結婚, 不能不結, 希望我繼續與她的兒子一起; 他本人亦表示會結婚, 叫我給他機會。 可是, 我一一拒絶了.......因為, 我不想他勉強與我結婚, 我不想有一日吵起交來時說到他不想結婚, 因為他的媽媽才與我結婚。

我想說......你不要哭了, 你應該開心才對, 因為你得到解脫。 如果他結婚後才對你說他不想結婚, 只是基於責任或交代才與你結婚的話, 你會更痛苦。

所以, 不要再哭了, 不值得呀!

lucy_sze    發表於 13-12-14 02:45
cn580089    發表於 13-12-9 16:20
mc    發表於 13-12-9 10:40
ELINGLING    發表於 13-10-3 13:56
tracytang    發表於 13-9-16 14:19
wcpcelia  thx for sharing  發表於 13-9-11 20:44

別墅

chick2436 發表於 13-9-12 13:13
你個ex都好過我個ex, 同佢6年, 佢冇一個月草到$
個個月清, 又成日出去飲酒
由於我地喺外國讀書, 佢阿媽成日 ...
恭喜你吖。 但我就無你咁好彩, 我而家搞緊離婚, 唔係因為小三, 係我頂唔順佢既脾氣 + 性格。

我既餘生好大機會係孤獨終老, 有時諗番起ex媽, 我都會覺得有個好99係好重要, 起碼, 我唔使受氣, 個男人又唔使做中間人, 又唔使因為個男人只理99, 唔理你, 唔安慰你而唔開心。

其實, 我自己都好唔開心, 但而家的我的確比從前自由, 起碼, 無人管我, 我不用再做籠裡雀。

別墅

chick2436 發表於 13-9-12 17:44
我同我個ex分左手成2年冇拍拖, 我都以為自己唔會遇上啱嘅人,
結果工作上遇上而家個c6
咦! 我同你個case真係好似喎, 唯獨我不能像你這樣完美遇上懂愛我的人。

我同ex分手後, 我都2年多無拍拖, 唔係無人追, 當時都有人等緊我, 但我當時真係唔想拍拖。 直至遇到c6, 我當時都同佢講唔想拍拖, 但佢就不停咁搵我, 當時的我以為佢呢樣叫誠意, 所以比咗機會佢, 我而家先知呢樣唔係誠意, 佢係夠面皮厚, 聽咗可以當聽唔到。

都唔白d人搞咩, 又想復合, 但又玩單打, 其實咁樣只會令到相方既距離愈來愈遠。

我c6又係, 一方面好似放唔低我, 但另一方面又成日蹊落我, 佢成日都話我一定會再婚, 但無論再婚幾多次都會離婚, 最終都係孤獨終老。 但我同佢講, 我寧願孤獨終老都不回頭, 我唔想再過以前的生活。

首頁

尾頁

跳至