夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 FATMANGO 的帖子

又系一個精算師! 您幫佢做咗N年阿四, 系時候為自己諗啦!

樓主, 您撫心自問, 有無興趣做您C6公司果行?
如果有, 您嘗試多D參與公司實質業務, 了解盤生意, 多D幫手跟客, 留意班伙記點跟D客.....
學識成本, 計價, 報價, 人手機器安排.....
理由系: 理解C6咁多年辛苦, 而家仔大啦, 您想幫輕佢手..... 幫到咯...... 佢咪可以安心去玩囉!
一步一步理解同操作佢盤生意.... 以備一日, 就算佢走咗, 您都有本事舞得掂佢盤生意.

如果無, 或者個男人有心揞實哂,
又或者果行根本系黑暗男人的世界..... (要去夜場, 要飲酒, 要比黑錢..... 至接到嘢做....),
以樓主當前條件, 無法插手日常營運的話.

樓主就要KEEP 睇實盤數, 但諗辦法另謀生計.
樓主講得啱, 生意命脈系個男人手, 佢要整冧呢兩檔再開檔新, 就可以走甩贍養費....
文書, 會計 可以搵兼職做; 盤數可以外判比會計行做, 樓主浄系金晴火眼睇住公司盤數,
保證自己系公司度攞到家用便可! 只系淨睇數, 唔落手落腳做, 應該抽到時間出嚟另謀生計.

另外的生計, 可以系 家務助理, 陪月, 外傭顧問, 地產/保險經紀; 再唔系, 零售/食店都得.
好多都唔駛中學畢業証書, 去讀相關的陪訓課程便可......
另外的收入, 最好系可以收現金糧, 或通過合法的會計手法, 令到您C6唔知您另有收入來源.
C6問起您咁多時間, 去咗邊, 話去照顧雙親, 學嘢, 做義工, 休息吓....
點講都得, 除咗自爆話系做工.....

離婚可以系心態, 不限於手續. 樓主, 保重!

chingyee8875    發表於 14-9-18 14:16

男爵府

FATMANGO 發表於 14-9-18 13:07
多謝大家關心,正努力找兼職(文職),要請人不妨見下工,另一方面都想如果找不到工都想去工聯會進修一下,又 ...

樓主, 您可以試搵文職, 做番老本行.
很坦白, 如只得中學程度, 文職搵得唔太多....
除非勁多麻煩嘢做, 老板必需要搵一個好能幹的人, 不拘學歷, 年紀.
祝好運.

男爵府

FATMANGO 發表於 14-9-18 13:52
多謝你的見議,簡值一針見血,正合我意
我就係想出去讀培月......

謝謝. 我同您面前差唔多的問題....

家中賤男KEEP 住滾, 但唔肯離, 只因不想分錢....

所差的系您果位系做生意, 盤數流通性可以好大...
樓主, 既然果位仁兄話唔郁住, 一於攞盡攞到無為止.....
另外一定要另謀生計, 但唔好比佢知.....

首頁

尾頁

跳至