婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

j947 發表於 15-5-14 04:31
仔女係你,佢的將來點解要做阿爺去打算?你62養到仔大女大,責任已盡,係咪你諗多左?你養唔養佢,我諗都係佢 ...
但系樓主系FTM窩甘如果距老公比曬d錢老爺,甘都唔可以理呀?我覺得唔可以成日話,62養到仔甘大,所以收幾多錢都系應該。
甘個老公生2個仔出來,難道唔應該為2個小朋友打算?

公道d講,一餐晚飯,三大一細,其實4000一個月系ok架窩。大家要理解返樓主呢個家庭系住緊公屋,租唔多,樓主亦講左系無煲湯無特別海鮮的。100蚊一餐應該系可以的。樓主話都唔系日日煮,甘我當一個月就算煮足30日,都系3000蚊咋窩。唔洗距買日用品,連鹽油糖都無要距買窩。。。

唔系話咩,不過,如果住緊公屋,又得個老公去搵錢,我唔相信樓主家庭收入系有7-8萬個種羅。
現在但系俾老爺(連租)已經11000 (1000零用),老爺有3000零用,所有生活所需既洗費都唔洗出窩,點睇都夠有突羅。

其實我覺得根本就應該叫你老公俾家用你去持家,反正你都系FTM,柴米油鹽日用品平常都系你去買。拿,你老公每月俾2000你老爺,加埋另外兄弟個2000,你老爺有4000零用,反正水電煤氣租晚飯都唔需要距自己俾錢,4000零用我覺得無問題。(老實講,我自己系返工,我零用系自己身上都無4000一個月)。

甘樣,仲有個好處,就系唔怕你老爺拿住甘多錢會去賭。講真,過距手既錢越多,距越容易去賭。你老爺有賭呢個習慣,其實真系應該過少d錢去距手,唔關孝唔孝順事。

伯爵府

bubblew326 發表於 15-5-14 08:35
你62咁後生??? 56都未夠資格申請生果金, 7千有3千交租水電煤, 剩返4千......你預佢有幾多係零用錢? 4千包一 ...
你爬曬文先啦老爺額外有3000零用錢的。。。。。個7千系唔包零用

伯爵府

Kumi_choi 發表於 15-5-14 15:51
我支持樓主你嫁~果d所謂咩野老公比幾多老人家都唔關你事...
又話乜野有孝心唔係愚孝....
佢地根本係針唔桔 ...
重點樓主話,距老公平均一個月先搵2萬唔系5-6萬
我真心唔明,老人家就唔可以要求距地省d洗,甘2個小朋友就食風?

現在平均2萬,俾老爺已經去左11000,得返9000
樓主老公返工都要留返3000自己
得返6000,而呢6000,樓主系要負責自己同大女既午餐,奶粉尿片,同埋屋企日用品
樓主就系為左想省少少儲備,驚小朋友要去睇醫生都有錢,所以先cut左自己媽咪家用。哦!老爺就有負責養大個仔,但樓主媽咪凈系俾空氣樓主食樓主就識大?

屋企份糧就得甘多,點解唔應該大家都省少少洗呢?

所以都系個度,樓主揸返數,每月2000零用俾你老爺,加埋另外個2000,你老爺有4000零用,足夠。

伯爵府

j947 發表於 15-5-15 11:45
果三千係樓主老公比定係人地其他兄弟比先,攪清楚先啦。
系距老公加埋其他兄弟,一人俾一千丫嘛,我無搞錯過窩。即系樓主老公俾1000,其他兩個兄弟又系一人俾一千。
甘其他兄弟都有責任俾零用個爸爸架窩。

伯爵府

小魔女bb 發表於 15-5-15 16:52
謝謝你。我嘗試同老公講你個建議,希望成功啦…
其實你同你老公講,個重點都唔好focus系覺得老爺打虎頭,無老公會鐘意聽到老婆投訴自己父母。個重點應該系

1. 之前老爺都話過要倒貼,可能始終男人買送會唔會被d街市佬呃之類,我地後生更加唔想老爺倒貼,所以不如我(樓主) 負責返買送,老爺自己拿住4000零用鐘意點洗都得
2. 其實大家都明白,賭真系唔系甘好,唔系話信唔過老爺,不過費事甘大誘惑啦,老爺享下清福咪好羅。

此外,如果你拿返個揸數權,你要proof到俾你老公睇,你系可以省到錢,甘就更加有說服力。唔系話老爺咩,但始終去街市買日用品呢d,格價呀點都系女人在行,大家省到錢,仲可以請下老爺出去飲茶,大家happy。

tabletable2015    發表於 15-5-16 00:09

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-05-15+發表

原帖由 ymancwm 於 15-05-16 發表
衰少少講,唔係歧視。

住公屋識慳家係好正常,62要一萬,就真係此地無銀喇
所以我就係覺得,唔可以就甘話老豆養大我就無條件甘俾錢。搵就搵甘多,都要睇送食飯。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-05-16+發表

原帖由 小魔女bb 於 15-05-16 發表
正常既心態就係,不過我62成日同我老公講,佢當年輸咗幾百萬,唔想拖累佢地,就自殺,希望佢地拎到保險金生 ...
所以咪話你同老公講要d技巧,唔係要數你老爺,係話怕老爺被人呃又唔想距甘辛苦。

首頁

尾頁

跳至