自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見到隔離鋪講大陸人,令我諗起喺飛機上工作多年,遇過大大小小強國人做過嘅好事,好想分享下,親身經歷同同事話比我聽嘅都有,歡迎大家一齊分享平時遇到呢啲人嘅核凸事

1) 試過夜媽媽熄晒燈行過,突然有個阿嬸叫住咁衝埋黎,話小朋友唔要,遞左杯嘢比A同事,佢一望…哦…蘋果汁………一揸上手…pk!!點解係暖嘅…原來係小朋友小便!!

2) 有同事黑媽媽patrol下個cabin啦,點知見到個人影mou左喺走廊中間,用blanket披住,以為佢唔舒服,諗住扶佢起身,點知個客一起身就見到有條💩喺地下!!

3) 我mou喺地下收緊tray...隔離阿嬸好快又好大力dum左一個用黎裝blanket嘅膠袋比我,我一拎上手,暖笠嘅,再睇清楚,原來係一大篤啖!!以前收嘢仲未有得帶手套架頂你!!

4) 同機同事親眼見到廁所牆上貼住一塊用過嘅m巾!我唔敢入去見識

5) 我派餐途中,突然有個強國女人迎面跑過黎叫我拎走佢手上嘅垃圾…我一睇,原來佢直接打開膠袋就嘔落張blanket度…張嘢唔索水,佢就咁兩隻手揸埋一舊由後面衝過黎,結果後面一條嘔路!派派下餐又要去抹

6) 貪心死唔蝕底嘅強國男喪飲紅酒又不勝酒力,差一步都忍唔到入個廁所,一堆紅色嘅雞飯就嘔左落同事B個crew seat..仲要即閃,當無事發生,阿姐行去搵佢問,仲要唔認自己有做過…可憐同事B辛苦抹完,landing時要坐果個位仲要常伴嘔味!

7) 去廁所唔沖廁,踩上坐廁爆到四圍都係已是濕濕碎

8) 平時我地派餐係逐行逐行派…以佢地果套邏輯-執輸行頭慘過敗家嘅理論,通常未到佢地已經係咁大叫大叫同大叫要乜要物…果次親眼見到個大叔佢心急,好一力啪一聲打落個女同事大脾,嚇到佢即場喊,大叔事後解釋係佢習慣咁叫人,唔覺得咁做有問題

9) 連我在內,遇過6次比強國男人大大力打嘅經歷,普遍解釋為佢地習慣左/唔覺意

10) 收餐收到個tray返黎上面有嘔吐物

大宅

引用:我想問下((2)) 嚿屎點處理但咁多個case, 個

原帖由 豬仔嘜 於 15-07-17 發表
我想問下((2)) 嚿屎點處理
果位同事比個膠袋同手套叫佢拎去廁所…但唔記得叫佢沖走,個客就咁放左落垃圾筒……結果果格廁所瀰漫住一陣💩味

地下就要同事抹返乾淨同狂噴消毒……我地都話好彩個客腸胃幾健康咋

magiee    發表於 15-7-19 13:54
talkative    發表於 15-7-17 18:12
丫雅    發表於 15-7-17 17:50
purple_onion    發表於 15-7-17 11:16

大宅

引用:(1) 扮企唔穩成杯嘢倒落個女人度吖嘛

原帖由 hohoho2013 於 15-07-17 發表
(1) 扮企唔穩成杯嘢倒落個女人度吖嘛
我同事發現左係尿之後佢話個腦一片空白…淨係得啲粗囗字喺腦海中不停徘徊,而事主得米後9秒9速逃…

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表果位同

原帖由 豬仔嘜 於 15-07-17 發表
佢明玩嘢啦
你地EQ真高
事主一把年紀似係鄉下人,應該第一次搭飛機唔識廁所為何勿…佢地習慣一急就除褲mou低痾架啦

Tuscany    發表於 15-7-18 03:46
丫雅    發表於 15-7-17 17:50

大宅

引用:痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。睇完勁反胃

原帖由 LedTV 於 15-07-17 發表
痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。
睇完勁反胃
如果喺個toilet bowl入面我地會用咖啡沖…不過見過神奇到爆左一大pat勁爛勁臭啲廁所蓋面懷疑佢唔知要打開直接踩上去解決…仲要捉唔到兇手!呢一次就成個廁所block左唔再用…難為landing後負責清楚廁所果位姐姐

magiee    發表於 15-7-19 13:55

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表見到隔

原帖由 白色情人節 於 15-07-17 發表
辛苦哂!其實空中服務員真係唔係想像中咁梳乎,上機前落機後都有排你執,特別係長途機和d麻煩乘客,加油!: ...
而家多左好多渠道比客人知道我地份工,客人大多對我地有禮貌左…你係其中一位…多謝jm

大宅

引用:痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。睇完勁反胃

原帖由 LedTV 於 15-07-17 發表
痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。
睇完勁反胃
Sorry呀🙇…我已打慎入架喇…唔好意思…夜媽媽搞到係唔舒服😔🙇

大宅

引用:全部都好難頂呀我朋友喺尖沙咀做, 佢話大陸

原帖由 sytckm 於 15-07-17 發表
全部都好難頂呀
我朋友喺尖沙咀做, 佢話大陸人真係興好大聲講聲同好大力拍 ...
係呀…佢地成日一路行一路大聲同啲frd吹水…經過你身邊個耳膜會就快比佢震爆咁架!事後有一陣耳鳴

大宅

引用:Quote:shky 發表於 15-7-17 03:45 我同事發

原帖由 hohoho2013 於 15-07-17 發表
隨著越來越多不文明ge大陸人出外旅遊,空中服務員好快會變成「厭惡性行業」 ...
佢地應該只係未被教育過先至會咁嘅……希望見識多左慢慢會好啲啦……後生讀書果班都斯文好多嘅…過多二三十年我地應該會好過啲

hohoho2013    發表於 15-7-17 04:03

大宅

引用:試過有台灣妹妹去 rest 前擺咗圍裙喺 crew

原帖由 ariariel 於 15-07-17 發表
試過有台灣妹妹去 rest 前擺咗圍裙喺 crew seat,瞓醒返嚟唔見咗⋯ 原來比大Lu Lu 攞咗去廁所墊地下 ...
嘔點好低…笑左

我啱啱都回應左我都見過廁所板上有💩,你見果舊係軟定硬?我果pat是爛的,奇臭無比

大宅

引用:雖然唔係飛機上既事,但樓主令我諗起我朋友

原帖由 lk321 於 15-07-17 發表
雖然唔係飛機上既事,
但樓主令我諗起我朋友話係M 記返工,有日有客人開大開到成個廁所都係💩 懷疑 ...
痴架咩…搞人咪即係搞到自己!佢隻手唔臭架…呢啲特登嘅行為就賤啦真係難為左要清潔果個

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表嘔點好

原帖由 ariariel 於 15-07-17 發表
我見嗰舊係硬嘅,但係都不減佢嚇人嘅風采
end up又係block左佢??

大宅

引用:班大lu lu ,真係好唔衛生,自私,冇禮貌,

原帖由 evalau825 於 15-07-17 發表
班大lu lu ,真係好唔衛生,自私,冇禮貌,真是辛苦做服務員的你們了! 我自己都好怕飛機遇上大lu lu, 有時 ...
哈哈…你令我諗起有次長途機派第二餐,咁同一個個樣斯斯文文嘅後生仔再次遇上,我架車埋到去佢先訓醒,我問佢食乜,佢等一件事就舉高雙手伸個懶腰先…然後再面向住我擘大個囗\"唉\"左一聲約2秒…我避唔切直接索左入鼻…個囗臭到呢果陣味事隔幾年仲記憶猶新

大宅

引用:樓主做廚叉架?咁似我個fd 講D野既&

原帖由 hot_babe 於 15-07-17 發表
樓主做廚叉架?

咁似我個fd 講D野既💩💩💩💩
我諗唔係喇…我因我諗唔到咩叫廚叉

大宅

引用:6, 好慘喎,可唔可以唔坐個張crew seat 呀

原帖由 mimokoala 於 15-07-17 發表
6, 好慘喎,可唔可以唔坐個張crew seat 呀
唔可以呀每位同事asign左position一齊要坐返自己個位架…除非個位爛左啦

大宅

引用:好慘好彩我份工主要香港人同外國人, 就算國

原帖由 claudia 於 15-07-17 發表
好慘
好彩我份工主要香港人同外國人, 就算國內黎的都係有教養果種, 無一般B6問題.

我地公司呢一年已經將廁所個(flush)字…改(成沖水)架喇…情況係好左…但都仲有好多係唔識

我又有一次親眼見佢個大叔好大聲咁喺galley出面咳,仲聽到係好多啖………之後行出去諗住問佢比杯水佢啦…點知一出去就見到佢用條curtain係咁抹手…細望之下一大堆又黃又綠嘅啖已經依附左喺上面我即刻鬧爆佢!佢解釋話佢就企喺果個位…咳有掩囗架(好威威咁講)…點知咳左啖出黎,抹落curtain係順手…你地會洗架啦…小問題小問題

利申………塊curtain係從來都唔會拆落黎洗架

大宅

引用:你做國內航線架

原帖由 tc001039 於 15-07-17 發表
你做國內航線架
唔係呀,只係而家每班機都有一兩個大陸團,班班機都見到佢地咋

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表係呀…

原帖由 jincaiyan 於 15-07-19 發表
我們一年平均去四次旅遊,咁多年真係從來未撞見過咁個D情況

係我們好彩 or 係樓主唔好彩
唔係我唔好彩…你地旅行你同佢地各自修行…你係客…佢要嘔都唔會搵你嘛…但我地要serve佢地,一接觸到就煩…我相信做酒店業嘅朋友應該遇得比我地更多…

大宅

引用:大大力打人係習慣, 真不文明。希望只是小

原帖由 karenkatte 於 15-07-19 發表
大大力打人係習慣, 真不文明。希望只是小部份人係咁。
唔出手果啲咪撞,同用手撥人囉…明明路就得一條,人地個客執緊嘢放上架,一分鐘佢地都等唔切,啲b6咩住大大個背囊上黎,係要撞開人夾硬迫過去…搞到個個國籍嘅人都怕鬼左佢地

首頁

尾頁

跳至