自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Png 發表於 23-12-14 17:53
咁你睇下亞妹會否拎到錢
如果佢拎到
咁好有可能你都應該拎到你嗰份

我妹聽佢哋意思係拎到錢 .. 因為佢果份到期2年 所以有record
現在最大問題無 搵唔到我果份record ..
原因佢哋話係私隱問題只keep 7年喎 ….

子爵府

tinlong22 發表於 23-12-14 16:24
如果係人壽保險,有受益人,唔需要遺產承辦架喎,除非係無寫受益人當遺產處理
...

唔係人壽
係兒童儲蓄保險果種呀

子爵府

yan12345678 發表於 23-12-14 15:10
我想問保單未到期你媽媽就去世,甘之後邊個供,如果無人供變左斷保,就算變咗遺產,因為未到期,而又無做 ...

上面講左
呢份保係包左 付款人(我媽媽) 如過身的話 銀行會繼續供 .

子爵府

shobi 發表於 23-12-14 18:02
我其實都有幫我仔買兒童儲蓄單,供滿之後一直放係度由佢run,保險公司亦冇主動幫我取消單俾返錢我!
你個 ...

5年 智選人壽保險計劃
但張單又有寫 兒童保險計劃

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 18:04
唔駛比所謂私隱條例嚇到先,問題係張單到期,但持有人身故左,無理由可以處理到,係咪?!理論上,張單應 ...

係呀 我就係咁覺得 .. 所以點諗都唔明點可以無左record

子爵府

tinlong22 發表於 23-12-14 18:10
係咁既情況下,揸住遺產承辦書個位就有權問到詳細情況,咩私隱條例都無用,因為遺產承辦人就係有權處理晒 ...

係囉 早知現在咁難攞 我21時點死都死掂佢 .. 果陣遺產承辦人又點我話case 複雜 如果妹都成年會容易好多 仲話唔洗擔心 啲遺產就算耐都會拎到 .. 就係聽左佢哋點 咁我諗住反正唔急用錢 咪等多幾年囉 .. 同埋之後我已去左外國

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 18:14
奇就奇在遺產承辦處話要咩保証金,古古怪怪

私隱係講機構只可以keep客戶7年資料

佢哋唔係exactly 叫保證金 ..佢哋要求有個人 銀行係有舊大錢既人擔保 之類 .. 唔可以求其搵個窮鬼做呢個 「遺產管理人」 唔記得係咪咁叫 總之就係好麻煩 所以做唔成

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 19:33
咁應該係你誤解左喇,應該係要搵多個親友做遺產管理人就可以喇,因為亞妹未成年,所以要兩個人,保障佢!
...

係啦! 但呢個親友 係要證明佢有錢…
我諗係保障我地 .. 佢唔會吞左份錢 ..

子爵府

Fatima_melanie 發表於 23-12-14 19:25
呢個可能性最似,deceased 凍結銀行户口應該係指不能提款,一般是仍然可以入數的,婆婆入左票的可能性最高 ...

十分肯定無拎過票呀 (emoji)
不過今日 銀行有人打比我妹 叫佢聽日再帶2份保單去 再查喎

子爵府

1107king 發表於 23-12-14 21:40
咩類型保險?會幫繼續供

兒童儲蓄保險嗰種 付款人保障果到有條款付款人 傷殘/ 過身 銀行會供落去

子爵府

j2j2 發表於 23-12-14 21:13
樓主,你一直講兩份保單,你同你妹係分開兩份單,咁你果份當年點解攞唔到錢?你妹果份,我理解係你妹果時未 ...

因為當年 拎唔到 遺產承辦書 我21時 我妹得12

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 20:41
我無聽過要証明佢有錢呢個要求喎, 咁當然要搵個信得過既

8.6 申請人的人數和年齡方面是否有任何規定?你 ...

果陣遺產承辦係咁講呀
如果無呢個要求 我叫我婆婆幫手都得 ..
咁簡單就好了

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 20:41
我無聽過要証明佢有錢呢個要求喎, 咁當然要搵個信得過既

8.6 申請人的人數和年齡方面是否有任何規定?你 ...

遺產承辦處 真係好奇怪..
Covid 期間 我step 公公過身 咁我又係外國 返唔到香港幫我婆婆搞 . 婆婆搵左教會社工幫手搞 搞完社工唔肯比返張遺產承辦書正本我婆婆

由於 公公海外都有財產 現在拎唔返張遺產承辦書 都拎唔返海外財產 ( 海外銀行話 只要拎香港遺產承辦書 佢哋都可比返啲財產 ) .. 咁我今年返香港時都去問左 .. 遺產承辦處 又係話個案複雜 要搵律師(emoji) 好麻煩 .. 次次上親去 都係比人點返走 (emoji) 我真係唔明 點解唔可以出返張比合法妻子

子爵府

tinlong22 發表於 23-12-14 21:57
10年前係點,連樓主都唔記得,所以好多野只係靠估

10年前,樓主個妹未夠18歲,但樓主已夠18歲,所以本身 ...

銀行一早已知 我媽媽過身!
我媽媽2008 已過身. 由於付款人保障計劃 媽媽過身後比晒死亡證銀行 銀行話佢哋會供落去 ..
所以佢哋無可能唔知 . 除非佢哋人為錯誤 又亂出票啦

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 22:04
真呀, 因為幫朋友問CASE, 我都係第一次聽如果有未成年仔女要搵多個親友, 所以問得好仔細, 仲問埋自己整同 ...

就因呢2張保單 搞到好複雜(emoji) 可能遺產承辦處 以為有好多錢 (emoji) 仲叫我去問到底有幾多錢 我又真係比佢點左去銀行問.. 當時銀行都唔肯講有幾錢.. 唯有覆唔知有幾錢 ..
當時我都得21 又係傻傻地比人點來點去 …之後我去左外國了

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 22:08
如果涉及海外資產, 承辦處應該唔會搞喇, 但當年點解社工會搞到? 到底有無成功?
...

社工只幫手搞晒step 公公香港財產呀..
之後我婆婆叫我問海外銀行 海外財產點搞
我地仲諗住要去外國搞
但點知海外銀行覆要香港果張遺產承辦書就得
但個「社工」 唔肯拎返張正本出來 ..
去左遺產承辦 .. 但遺產承辦處又唔肯出多張比婆婆 … 又話要搵律師 ..
所以最後海外財產無搞到 …

子爵府

tinlong22 發表於 23-12-14 22:06
你講個社工都好奇怪喎,佢憑乜嘢唔俾正本你婆婆?係咪中間有人呃走d錢呀?

同埋遺產承辦要預約,無得就咁 ...

Exactly ! 我其實唔肯定係「社工」 我只知係教會啲人來 ..我問佢點解唔可以比正本 佢話有佢個人資料 唔可以比我婆婆 .. 真係超怪!..

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 22:17
果個係真社工? 點解唔肯拎返正本出黎? 佢唔係又係老千嘛? 有無搞到step公公資產先?
...

唔知呀 .. 婆婆話係教會既「社工」 老人家講既社工 可能未必真係社工 .. 幫手搞 ..
香港資產攞左 不過香港資產其實都無咩 ..

我唔係香港 婆婆又係無人無物 比人點來點去 ..

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 22:21
咁probate真係要填晒個人資料既, 但問題係婆婆要份正本先可以做野, 佢想點呀? 唔比真係應該報警喎
...

佢講到佢有權唔比咁! 因為佢應該係做左 「遺產承辦人」? 唔知係咪咁意思
咁既話 我真係要兇返佢
我哋話要返張正本搞海外財理 佢話海外財產佢唔理 .. 亦唔會比返正本 .. 佢叫我哋去遺產承辦搞 .. 去左人哋又話唔會再出 叫我哋搵律師.. 兜圈咁
(emoji)

子爵府

cattz288 發表於 23-12-14 22:15
唉, 真係比佢地老點喇, 正如你妹今日拎到probate, 事前駛唔駛問銀行寫幾錢丫?
...

唔知呀 我無問佢 ..
不過我21歲時拎唔到 仲有一點 佢哋要求要我搵到我妹呀爸 證明 佢無同我媽結婚( 因如結左婚佢可分遺產) .. 果陣都搵唔到佢 .. 所以好多野撠住晒

首頁

尾頁

跳至