少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

祝一切順利..... 你已經比較近了, 我係住元朗架

大宅

回覆 alhy.love 的帖子

我女係四式皆能, 佢冇特別用咩式, 因為都要睇教練臨場操咩式, 但問過醫生, 醫生話游水係全身運動, 目的你強化脊柱附近既肌肉, 使到可以有力去維持(支持)脊柱的增長, 所以任何泳式都冇分別

大宅

努力, 每樣運動都會有幫助, 放心, 到時你可問問醫生....

我女 22/1 會去大口環覆診, 希望冇惡化, 上次只增1度, 醫生都已經話好好成績, 希望今次可以更好成績啦, 覆診完, 報告比你知.....

大宅

我女都只係13歲, 雖然已到發育成熟期, 但畢竟都仲有些少增高, 醫生話, 只係加左1度已經係非常理想, 多數在發育時期, 每次覆診, 都會增多10幾度, 所以我同醫生都已經非常滿意了....

大宅

阿女今日大口環覆診了,醫生話冇再加彎度,仍然都係23度,相當理想,下次係9月21日覆診,到時會幫阿女照手掌睇骨骼成熟未,如果已經成熟而冇再加彎度,就可以唔駛再覆診,阿女已定型,唔再惡化了。舒服晒。

大宅

我女1月去大口環覆診, 冇增加度數, 9月再覆診, 加照ELBOW 同埋手掌, 度下骨齡, 如果都冇惡化, 可以不須要再覆診, 我依家等9月等到個心好急

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-9 12:15
你好!我囡囡岩岩7月尾發現有S型側彎,個彎位點睇?我見醫生左右度佢話(19/19 加埋38)我囡咁岩8月尾M咗 ...

唔係加埋計架, 19/19 即係19度, UNDER 25度都唔算嚴重, 我女係S型18/23 醫生都係話佢23度, 唔係41度, 月尾寺大口環覆診, 同時度埋骨齡, 如果已發育定型, 可以唔駛再覆診了

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-10 09:11
恭喜你呀!不過都要繼續做運動呀

你都要比心機, 多做運動, 阿女已停左幾個月冇得游水, 依家泳池重開, 佢都會多D游水

大宅

Xmasxxx 發表於 20-9-17 13:31
想問下各位JM,帶架會否影響身高或胸部發育 ?

醫生話, 不會的.

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-10 09:11
恭喜你呀!不過都要繼續做運動呀

終於唔駛再覆診啦!彎度冇增加,醫生話非常理想,骨齡已發育完成。2年半後,醫生打電話比我地問症覆診,5年後返去照x ray。

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-21 12:15
你終於捱完啦!好好keep住條腰呀,祝你囡囡健康快樂❤️

多謝你,你都要努力。祝早日康復。

大宅

octbrenda 發表於 20-9-26 16:30
很擔心!想問問我有兩個仔12,14歲,細佬A R T2姑娘話正常但阿哥A R T4-5,高164左右,已變聲及長毛,長高的 ...

如果冇轉介去專科,都未算嚴重,放心。

大宅

mokcnine 發表於 21-1-6 18:39
今日阿囡覆診脊柱側彎,惡化咗好多,而家已42度,再差就要做手術,醫生仲話唔會改善,只可盡力控制唔好再差 ...

之前係幾多度?冇戴架咩?如果有架,應該唔會突然差左咁多喎。依家醫生有咩提議?放鬆d,否則阿囡會更唔開心。最衰依家泳池唔開,否則可以游水,醫生話游水係可以keep到唔惡化,阿女由發現開始係22度,keep住游水,依家已經唔駛覆診,都係23度。

大宅

mokcnine 發表於 21-1-7 00:27
19年年中開始睇脊醫,脊醫叫佢唔好戴架,於是就開始無戴。跟住忙呈分試少咗游水,到20年疫情又冇得游水, ...

咩醫生黍架? 點會叫人唔好戴架? 戴架雖然唔可以令脊柱側彎好番, 但至少可以保持度數, 唔會惡化, 等發育完成就可以KEEP住個度數....

依家都冇辦法, 你係唔係大口環覆診? 果度D醫生好好, 佢一定會教你依家有咩辦法幫到阿女, 戴架, 做物理治療, 做運動, 依3樣係必備...

依家冇得游水, 阿女會自己晌屋企做 "平板支撐", 我女依家14歲, 病發係11歲, 依家醫生話佢已經發育成熟, 冇惡化機會, 所以就唔駛再覆診, 你都要努力呀, 多D鼓勵阿女做運動, 戴架係好辛苦, 但一定幫到佢

大宅

katychole 發表於 21-1-20 21:26
想問一問 囡囡2月要去大口環覆診
請問有冇人知道是否要先做檢測呢?

第一次新症?大口環醫生好好,放心。去到先登記,交費,照x ray,跟住等見醫生,即時可以睇埋x ray片,講解情況比你地知,有須要會轉介去度身做架,及物理治療。

大宅

SukiChan413 發表於 21-1-25 12:23
想問係未去健康院會檢查埋?

一年一次體檢, 小四時會開始CHECK埋, 不過依家疫情, 體檢消失了

首頁

尾頁

跳至